Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Izložbe

Milutin Milanković

Velikan svetske nauke sa Beogradskog univerziteta

virtuelna izložba

 

Uvod  

Milutin MilankovicMilutin Milanković (Dalj 1879 – Beograd 1958), astronom i geofizičar svetskog glasa i tvorac matematičke teorije cikličnih promena klime na Zemlji uslovljenih varijacijama u njenom osunčavanju, bio je profesor Univerziteta u Beogradu od 1909. godine do kraja svog radnog veka. Diplomirao je i doktorirao na Visokoj tehničkoj školi u Beču kao prvi Srbin doktor tehničkih nauka i do 1909. radio je kao projektant širom Austrougarske monarhije.

Kada je pozvan da preuzme katedru za primenjenu matematiku na Beogradskom univerzitetu, odlučio je da se doseli u Srbiju i da se posveti nauci, kojoj je ostao veran celog života. U nauci je bio čist teoretičar i jedini alat kojim se služio bili su papir i olovka, logaritamske tablice i šiber, uz čiju pomoć je došao do veoma složene teorije cikličnih promena klime uslovljenih promenama osunčavanja površine planete. O svom životu i radu rekao je sledeće:

Citati

„Živeo sam u carevini, kraljevini i u republici, kao slobodan građanin, kao obveznik u braku, u vojsci i državnoj službi. Preživeo sam, i to svaki put u zaraćenoj zemlji, dva balkanska i dva svetska rata, bio sam na bojnom polju i u zatvoreničkom logoru, odmarao se po apsanama, tavorio u internaciji, stenjao pod neprijateljskom okupacijom. No, pored svega toga, nauživao sam se i svega ugodnog i lepog što sam ga, tražeći, našao, ili na nj slučajno nabasao.“

„U naučničkom pozivu našao sam ugodno utočište jer sam njime bio zaštićen od mnogih trzavica koje su potresale ceo svet. Pod tim krovom uredio sam i opremio svoju naučnu radionicu, pa, lično odvojen od velikog sveta, ali u stalnoj duhovnoj vezi sa njegovim znamenitim naučnicima, izgradio svoju naučnu oblast, svoje neprikosnoveno duhovno imanje. U toj radionici sam proveo, sa kratkim prekidima, četrdeset godina, pišući i publikujući svoja dela.“

Milutin Milanković bio je član Srpske kraljevske akademije i Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti od 1920, počasni član Matice srpske od 1927, potpredsednik Srpske akademije nauka od 1948. u tri mandata, član Akademije prirodnih nauka u Haleu.

 

zapisnik sa glasanja u prijem u SKA zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1934. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1938. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1939. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1947. godine

izbor za podpredsednika SANU 1948. godine fotografija clanova Akademije koji su birali nove clanove 1940. godine

Danas se smatra jednim od najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.

Digitalna zbirka кnjiga Milutina Milankovića

1879-1904
1904-1909
1909-1914
1914-1919
1919-1958

Radovi u kojima je
Milanković citiran

Milanković i Dunav

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:09

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354