Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Милутин Миланковић

Великан светске науке са Београдског универзитета

виртуелна изложба

 

Увод  

Milutin Milankovic Милутин Миланковић (Даљ 1879 – Београд 1958), астроном и геофизичар светског гласа и творац математичке теорије цикличних промена климе на Земљи условљених варијацијама у њеном осунчавању, био је професор Универзитета у Београду од 1909. године до краја свог радног века. Дипломирао је и докторирао на Високој техничкој школи у Бечу као први Србин доктор техничких наука и до 1909. радио је као пројектант широм Аустроугарске монархије.

Када је позван да преузме катедру за примењену математику на Београдском универзитету, одлучио је да се досели у Србију и да се посвети науци, којој је остао веран целог живота. У науци је био чист теоретичар и једини алат којим се служио били су папир и оловка, логаритамске таблице и шибер, уз чију помоћ је дошао до веома сложене теорије цикличних промена климе условљених променама осунчавања површине планете. О свом животу и раду рекао је следеће:


Цитати

„Живео сам у царевини, краљевини и у републици, као слободан грађанин, као обвезник у браку, у војсци и државној служби. Преживео сам, и то сваки пут у зараћеној земљи, два балканска и два светска рата, био сам на бојном пољу и у затвореничком логору, одмарао се по апсанама, таворио у интернацији, стењао под непријатељском окупацијом. Но, поред свега тога, науживао сам се и свега угодног и лепог што сам га, тражећи, нашао, или на њ случајно набасао.“

„У научничком позиву нашао сам угодно уточиште јер сам њиме био заштићен од многих трзавица које су потресале цео свет. Под тим кровом уредио сам и опремио своју научну радионицу, па, лично одвојен од великог света, али у сталној духовној вези са његовим знаменитим научницима, изградио своју научну област, своје неприкосновено духовно имање. У тој радионици сам провео, са кратким прекидима, четрдесет година, пишући и публикујући своја дела.“

Милутин Миланковић био је члан Српске краљевске академије и Југославенске академије знаности и умјетности од 1920, почасни члан Матице српске од 1927, потпредседник Српске академије наука од 1948. у три мандата, члан Академије природних наука у Халеу.

zapisnik sa glasanja u prijem u SKA zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1934. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1938. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1939. godine zapisnik sa glasanja u prijem u SKA iz 1947. godine

izbor za podpredsednika SANU 1948. godine fotografija clanova Akademije koji su birali nove clanove 1940. godine

Данас се сматра једним од највећих научника свих времена који су се бавили планетом Земљом.

Дигитална збирка књига Милутина Миланковића

1879-1904
1904-1909
1909-1914
1914-1919
1919-1958
Радови у којима је
Миланковић цитиран
Миланковић и Дунав
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354