Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ВЕСТИ

Изложбе

2014. година

Виртуелна изложба „Стари буквари из фонда Универзитетске библиотеке“ у оквиру манифестације Дани европске баштине 2014. године.

У оквиру манифестације Дани европске баштине, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ представља виртуелну изложбу „Стари буквари из фонда Универзитетске библиотеке“.

Више

Обележавање Дана Института Конфуције: Корак ближе Кини

Поводом Дана Института Конфуције у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ 26.09.2014. одржаће се промоција Алманаха Института Конфуције и изложба књига и радова о Кини.

Више

ИЗЛОЖБА

Позивамо Вас у Уметнички центар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ на отварање изложбе „Чуло додира“ Немање Николић Прике. Изложба ће бити отворена 21. октобра у 19 часова.

Више

Отворена изложба књига из посебне библиотеке Михајла Идворског Пупина

Изложба књига из посебне библиотеке Михајла Идворског Пупина отворена је 15. априла 2011. године у 12 часова у изложбеном простору у партеру Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић".

Katalog

Изложба слика Весне Петрић (дев. Антонић) „Имагинарни бестијаријум“

Позивамо Вас у Уметнички центар Универзитетске библиотеке на отварање изложбе слика Весне Петрић (дев. Антонић) „Имагинарни бестијаријум“ Изложба ће бити отворена y среду, 17. августа у 20 часова.

Више

ИЗЛОЖБА слика, цртежа и објеката Коштане Ђурић - Коњи

Позивамо Вас у Уметнички центар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, на отварање изложбе слика, цртежа и објеката Коштане Ђурић „КОЊИ“. Изложба ће бити отворена y четвртак, 7. августа у 19 часова.

Више

Изложба цртежа

У Уметничком центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” од 01. јула је отворена Изложба цртежа проистекла из сарадње Факултета ликовних уметности у Београду и Уметничког центра Библиотеке. На изложби су представљени радови Стефана Љумова, Немање Симића и Николије Тубић.

Више

Изложба "Вечерњи акт"

У Уметничком центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” од 16. јуна 2014. године отворена је изложба проистекла из сарадње Академије лепих уметности у Београду и Уметничког центра Библиотеке.

Више

Прва колекција сиве литературе у Србији

Поводом Светског дана књиге и ауторских права Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" 23. априла 2014. у 12 часова у сали на првом спрату представља почетак рада на првој колекцији сиве литературе у Србији.

Више

Отварање Мале простонародне дигиталне читаонице

Поводом Дана студената 4. априла у 11 часова Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ отвара Малу простонародну дигиталну читаоницу и почиње да пружа нове библиотечке услуге академској заједници Србије.

Више

ПРЕМИЈЕРА: Увод у историју античке Грчке - курс Универзитета Јејл

У оквиру обележавања међународне недеље слободног приступа едукацији Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ 12. марта 2014. године у 18 часова представља предавања професора Доналда Кејгана Увод у историју античке Грчке са титловима на српском језику.

Више

XV МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

Народни музеј у сарадњи сa бројним институцијама, међу којима је и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, организује XV Међународну смотру археолошког филма, која ће се одржати од 27. марта до 03. априла 2014. у атријуму Народног музеја.

Више

ИЗЛОЖБА Србија - Лепоте Балкана

У Уметничком центру Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у уторак, 8. априла у 19:00 биће отворена изложба Веслија Ченела "Србија - Лепоте Балкана - Из угла једног Американца".

Више

ВИРТУЕЛНА ИЗЛОЖБА Ђорђе Станојевић - ректор који је осветлио Београд

У част Дана државности Републике Србије 15. фебруара, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда покреће циклус изложби Они су градили Србију отварањем изложбе "Ђорђе Станојевић - ректор који је осветлио Београд".


ИЗЛОЖБА Национални дан књиге: Јован Јовановић Змаj

У част Националног дана књиге, 28. фебруара, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ отвара виртуелну изложбу Јован Јовановић Змај у фонду Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Више

 

ИЗЛОЖБЕ Нове стране књиге 2013

У Универзитетској библиотеци постављена је изложбе Нове стране књиге 2013 на којој је изложено преко четири стотине иностраних издања набављених током претходне године. Изложба ће трајати до 15 марта, а све изложене публикације могуће је резервисати електронском поштом (exchange@unilib.bg.ac.rs).

Каталог

2013. година

 

ИЗЛОЖБА Уметност и печатња Милошевог доба

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ има час позвати вас, у уторак 17. XII 2013. године у 17 часова на отварање изложбе „Уметност и печатња Милошевог доба: Нови живот икона из дворске цркве Милоша Обреновића“.

Више

 

ИЗЛОЖБА: Хeртa Mилeр - Зaчaрaни круг рeчи

У организацији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Гоетхе-Института у Београду 20. септембра 2013. у 19 часова отворена је путујућа изложба „Херта Милер: Зачарани круг речи“.

Више

 

ИЗЛОЖБА: Нове стране књиге у 2012. години

У Универзитетској библиотеци постављена је изложбa "Нове стране књиге 2012" на којој је изложено око три стотине иностраних издања набављених током претходне године. Изложба ће трајати до 20. априла, а све изложене публикације могуће је резервисати електронским путем.

Више | Каталог

 

ВИРТУЕЛНА ИЗЛОЖБА поводом Националног дана књиге

Поводом Националног дана књиге Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ представља каталог изложбе „Сто година Милоша Црњанског: из фонда Универзитетске библиотеке“ из 1993. године и писмо Милоша Црњанског Аници Савић Ребац из 1919. године. Представљамо и избор најстаријих или првих издања дела Милоша Црњанског која су доступна за позајмицу у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ и позивамо вас да их прочитате.

Каталог изложбе и избор издања дела Милоша Црњанског су доступни на овом линку.

 

ИЗЛОЖБА: Штампано издање Сретењског устава из 1835. године

Поводом 15. фебруара, Дана државности Републике Србије, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” обележава се сећање на Први српски устанак и на Сретењски устав изложбом неколико ретких експоната, укључујући и штампано издање Сретењског устава из 1835. године.

Више

 

ИЗЛОЖБА: Камен у архитектури и уметности

У четвратак, 07. 02. 2013. у 19 часова у галерији Уметничког центра Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић"; отворена je изложба "Камен у архитектури и уметности" на којој ће ствараоци из Србије, Хрватске и Македоније представити мозаике, скулптуре и архитектонске пројекте награђене на првој међународној изложби "Камен у архитектури и уметности" одржане у Крагујевцу од 15. – 18. 03. 2012. у организацији удружења Камен Србије и Камена колонија.

Више

 

2012. година

 

Дани европске баштине у Универзитетској библиотеци

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“  од уторка 25.09. до четвртка 27.09.2012. заинтересовани грађани могу да посете спомен собу Исидоре Секулић, као  и остале делове историјски занимљиве зграде Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ од уторка до четвртка у 13 часова.
У петак, 28.09.2012. у 13 часова у Универзитетској библиотеци ће у оквиру манифестације бити одржано предавање Значај задужбинарства за Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“ и представљање виртуелне изложбе посвећене поклонима Универзитетској библиотеци. Даница Филиповић, библиотекар саветник, и Јелена Ђурђулов, виши библиотекар, представиће виртуелну изложбу која открива део блага које је Универзитетска библиотека добила путем поклона од значајних појединаца током 20. века.

Погледајте виртуелну изложбу

 

У наставку циклуса „Serendipity“: Кинг Конг у Универзитетској библиотеци

У организацији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Филолошког факултета у Београду 23. августа 2012. године у Универзитетској библиотеци одржано је предавање ''Кинг Конг и симболизам''. Предавање је одржао један од најугледнијих анторполога данашњице проф. др Х. Џејмс Биркс са Универзитета Канисиус, САД.

Више

 

Изложба: Стогодишњица првог учешћа Србије на Олимпијским играма

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, уочи отварања Олимпијских игара у Лондону, постављена је изложба Стогодишњица првог учешћа Србије на Олимпијским играма (1912-2012).

Изложена је грађа из богатог фонда Библиотеке која прати историјат српског олимпизма: материјал из периодике о оснивању Српског олимпијског клуба 1910. године у хотелу „Москва“, прерастању клуба у Српски олимпијски комитет, документи о првом учешћу Србије на Олимпијади у Стокхолму,  о улози и значају генерала Светомира Ђукића, првог директора Српског олимпијског комитета и првог представника Србије у Међународном олимпијском комитету, као и монографске публикације и докторске дисертације посвећене овој проблематици.

Изложбу су припремили Игор Живановић, др Александра Павловић и Србислава Шаховић.

Постер

 

Изложба „Генетички инжењеринг у служби човечанства“
отворена је 27. јуна 2012. године у приземљу Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Више | Позивница | Каталог

 

Одржан разговор на тему „Нормализација културе у деполитизацији историје”

Уметнички Центар Универзитетске Библиотеке “Светозар Марковић” је 3. јула 2012. организовао разговор са Николом Радићем Луцатијем о употреби културе и уметности у процесу нормализације, којим се проблематичне идеје и акције уобличавају у културно прихватљиве форме. Разговор је вођен на основу примера који илуструју промене карактера употребе места од историјског значаја и релативизације културног наслеђа мањина у пост-транзиционим друштвима, применом “нормализације” у пројектима стварања етничких монокултура у оквиру заједничког еx-Yу и европског културног простора.
Разговору, који је организован у склопу изложбе “Русалка”, је претходио приказ саме изложбе, са пројекцијом радова Рафала Јакубоwицза, Николе Радића Луцатија, и других уметника који се баве документарним и интервенцијом у јавном постору и комуникацији. Сам разговор представио је заједнички покушај тражења ефективних метода субверзије процеса употребе и адаптације културе у деполитизацији историјског сећања.

 

У Универзитетској библиотеци
„Светозар Марковић"
поводом Дана Библиотеке, отворена је изложба

Јоца Вујић,
велики добротвор Београдског универзитета и
Универзитетске библиотеке

у четвртак 24. маја 2012. у 12 часова

Више | Позивница | Каталог

 

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Амбасада Шпаније у Београду,
Филолошки факултет Универзитета у Београду и Институт Сервантес у Београду

Вас позивају да погледате изложбу

ХИСПАНСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ XXI ВЕКА

Изложба је отворена у четвртак, 26. априла 2012. у 13 сати

Поздравне речи
Др Стела Филипи Матутиновић, директор Универзитетске библиотеке
Проф. др Александра Вранеш, декан Филолошког факултета у Београду
Проф. др Далибор Солдатић, управник Катедре за иберијске студије

Изложбу отворили
Франциско де Мигел Aлварес, заменик шефа мисије, аташе за културу Амбасаде Шпаније
Антонио Ласаро Госало, директор Института Сервантес у Београду
Александра Манчић, преводилац, Институт за књижевност и уметност

Аутори изложбе
Наташа Васиљевић и Вука Јеремић, библиотекари саветници Универзитетске библиотеке

Више | Каталог

 

У Универзитетској библиотеци «Светозар Марковић» је,
поводом 250 година од објављивања песме Плач Сербији,
отворена изложба о њеном аутору,
Захарију Орфелину (1726-1785),
једном од најзнаменитијих  Срба у XVIII веку.

Више

 

2011. година

 

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић''
Филолошки факултет Универзитета у Београду
Институт Сервантес у Београду
позивају на отварање изложбе

ДРАМСКИ ПИСЦИ ЗЛАТНОГ ДОБА ШПАНИЈЕ
поводом 330 година од смрти Калдерона де ла Барке  и
450 година од рођења Лопеа де Веге

четвртак, 15. децембар 2011. у 13 сати
хол Универзитетске библиотеке

Изложбу отварају 
Франсиско де Мигел Aлварес
Аташе за културу Амбасаде Шпаније
Антонио Ласаро Госало
Директор Института Сервантес у Београду

Представници Катедре за иберијске студије
Проф. др Далибор Солдатић
Проф. др Јасна Стојановић

Аутори изложбе
Вука Јеремић и Наташа Васиљевић
библиотекари саветници
Каталог | Фотографије

 

Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића и Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” Вас позивају на изложбу
ЉУБИШИНА ПИСМА

Изложбу је отворио академик Радомир Ивановић
у уторак, 29. новембра 2011. године у 12 часова.

Аутор изложбе је др Мила Медиговић Стефановић

Више о отварању изложбе можете пронаћи овде

 

У организацији
Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић''
Филолошког факултета Универзитета у Београду
Задужбине Иве Андрића у Београду

у четвртак, 13. октобра 2011. у 13. сати
отворена је изложбa

Како је тумачен Иво Андрић
поводом 100 година од објављивања првих књижевних радова и
50 година од доделе Нобелове награде за књижевност

Изложбу су отворили 
др Јован Делић
редовни професор Филолошког факултета у Београду
Поздравне речи
др Стела Филипи Матутиновић, директорка Универзитетске библиотеке,
проф. др Александра Вранеш, декан Филолошког факултета у Београду,
Драган Драгојловић, управник Задужбине Иве Андрића у Београду
Аутори изложбе
Вука Јеремић и Драгана Михаиловић,
библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци
Каталог | Фотографије са отварања

 

-У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду,
поводом 90 година од оснивања Библиотеке и полагања камена темељца за нову зграду
и 85 година рада у њој,
отворена је изложба „Изградња Универзитетске библиотеке 1919-1925”.
Више
У понедељак, 10. октобра 2011. године од 12 до 14 часова
одржана су предавања запослених посвећена раду Библиотеке
од њеног оснивања до данас.
Више

 

-Изложба У години Густава Малера
Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”
Аустријска библиотека - Уметнички центар
и Аустријски културни форум у Београду позивају Вас на изложбу
3 - 15. октобар 2011.
Више

-У среду, 7. септембра 2011. у 19 часова,
у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”
отворена је изложба
ВРЕМЕ СИГНАЛИЗМА
Изложбу је отворио проф. др Миливоје Павловић.
Више

-У среду 18. маја 2011. године
у 12 часова отворена је изложба
под називом "Механизам из Антикитере - нови поглед на историју открића",
у просторијама Универзитетске библиотекe "Светозар Марковић".
Позивница | Каталог

-19.04.2011. у Универзитетској библиотеци
отворена је изложба поводом Дана књиге
СУСРЕТ СА КИНОМ
Донација Амбасаде НР Кине и
књиге о Кини из фонда Универзитетске библиотеке
Поздравне речи:
др Стела Филипи-Матутиновић, директорка Универзитетске библиотеке
Лиу Јунгхунг, саветник за културу Амбасаде НР Кине у Београду
Проф. др Радосав Пушић,
Координатор универзитетске сарадње Републике Србије и НР Кине
Директор Института Конфуције
Каталог - фотографије са отварања

-Отворена изложба књига из посебне библиотеке
Михајла Идворског Пупина
Изложба књига из посебне библиотеке Михајла Идворског Пупина
отворена је 15. априла 2011. године у 12 часова
у изложбеном простору у партеру Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић''.
фотографије са отварања - виртуелна изложба

-Универзитетска библиотека “Светозар Марковић“
и манифестација “Михајло Пупин -Touching the hot spots of life”
од 14. априла до 14. маја,
у Библиотеци града Београда
Више

-Изложба Нове стране књиге 2010
фебруар-март 2011
Каталог - Одабрани наслови

 

 

2010. година

 

-Изложба - Литература о Толстоју и Достојевском
у фонду Универзитетске библиотеке (
децембар 2010)
каталoг изложбе

- Изложба о Васи Пелагићу (децембар 2010)
каталог изложбе

- Изложба СУСРЕТ СА МЕКСИКОМ (октобар 2010)
каталог изложбе
фотографије

- Изложба о Божидару Карађорђевићу (мај 2010)
каталог изложбе
фотографије

- Изложба СУСРЕТ СА ЈАПАНОМ (април 2010)
каталог изложбе
фотографије

- Изложба НОВЕ СТРАНЕ КЊИГЕ (март 2010)

- Изложба "Канон и одзиви - Астрономска теорија Милутина Миланковића и савремена наука"
каталог изложбе
фотографије
Прилог Радио-телевизије Србије

2009. година

- Изложба ПУТ СВЕТЛОСТИ - Брајево писмо и образовање слепих у Србији - (14. април)
каталог
фотографије

- Изложба Чарлс Дарвин у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”- поводом двеста година од рођења - (март 2009)
о изложби
каталог изложбе

- Изложба ЛЕГАТ СВЕТОЗАРА М. МАРКОВИЋА лекара и народног просветитеља
каталог изложбе

- Изложба KЊИГА ИЗ ПОКЛОНА ДР ЉИЉАНЕ БАЋЕВИЋ
Биографија Др Љиљане Ј. Баћевић

- Изложба НОВЕ СТРАНЕ КЊИГЕ 2009.
фотографије

- Изложба Гедеон Дунђерски
Велики добротвор Београдског универзитета
каталог изложбе
фотографије са отварања

2008. година

-24. октобра, поводом потписивања споразума о сарадњи између Универзитета у Харкову и Универзитета у Београду, отворена је изложба Харковски универзитет и Срби : украјинско-српски односи. Изложбу и каталог припремили Никола Марковић и Даница Филиповић.
Детаљније >>
каталог изложбе

-Универзитетска библиотека је заокружила циклус ''Легенде Београдског Универзитета'' у оквиру кога су представљени они професори са нашег најстаријег Универзитета који нису више међу живима, а који су својом богатом професионалном и ван професионалном биографијом обогатили духовни живот нашег народа.
Садржај циклуса

- Изложба Доситеј Обрадовић
отворена је 23. маја поводом Дана Библиотеке и 200 година Универзитета и високог школства у Србији
Аутори изложбе и каталога су Даница Филиповић и др Никола Марковић.
каталог изложбе

- Изложба и промоција публикације“Иди за својом искром и нећеш погрешити” - Лични фонд Милоша Н. Ђурића у Универзитетској библиотеци
отворена је 27. марта. Изложбу је отворио проф. др Војислав Јелић. Програм je подржао Секретаријат за културу Града Београда
Аутори изложбе и публикације су Даница Филиповић и др Никола Марковић.

- Изложба Стваралачка критика Димитрија Митриновића
отворена је 28. фебруара. Изложбу је отворио проф. др Душан Пајин. Након отварања, предавања о Димитрију Митриновићу одржали су професор др Душан Пајин и професор др Гојко Тешић
Аутори изложбе и каталога су Драгана Михаиловић и мр Гордана Лазаревић

Слике са отварања изложбе можете погледати овде

 

2007. година

- Изложба “Карл Лине у Универзитетској Библиотеци”
отворена је у децембру поводом триста година од рођења Карла Линеа. Изложбу је отворио амбасадор Краљевине Шведске у Србији, његова екселенција, господин Кристер Брингеус. На отварању је говорио академик проф. др Владимир Стевановић. Током трајања изложбе одржаване су пројекције филма «Expedition Linné» четвртком у 18 сати, уз уводна предавања професора са Биолошког факултета Универзитета у Београду и разговор са посетиоцима пројекције.
Аутор изложбе је др Стела Филипи-Матутиновић
Детаљније >>

- Изложба “Јован Скерлић - Солдат истине” - архивска збирка Јована Скерлића у Универзитетској библиотеци
отворена је у децембру под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда. На отварању је говорио проф. др Драган Симеуновић.
Аутори изложбе и приређивачи књиге Јован Скерлић - Архивска збирка Јована Скерлића у Универзитетској библиотеци су Даница Филиповић и др Никола Марковић.

- Изложба “Тврђаве на Дунаву”
отворена је у септембру под покровитељством Секретаријата за привреду Града Београда, у оквиру манифестације Дани европске баштине која се одржава од 3. до 30. септембра 2007. године и централне европске прославе у Београду од 20. до 23. септембра, са темом “Реке-токови наслеђа”. Поред изложених педесетак слика тврђава на Дунаву, посетиоци су могли да виде и веома ретке публикације о Дунаву, као и карте и бакрорезе градова на Дунаву из XVIII века.
Аутори изложбе и каталога су Даница Филиповић и др Никола Марковић.

- Изложба "Право гласа - вера у закон - Сто година финске парламентарне демократије" Амбасаде Финске у Београду
отворена је у уторак 15. маја. Изложбу је отворила Њена екселенција Anna-Maija Korpi, амбасадорка Финске. У склопу изложбе одржана је и трибина о искуствима парламентарне демократије у Финској.

- Изложба ''Књиге из Теслине личне библиотеке'' Музеја Никола Тесла
отворена је у уторак 20. фебруара 2007. у Универзитетској библоитеци ''Светозар Марковић'', у холу на спрату испред професорске читаонице. Изложбу је отворио Ректор Београдског Универзитета проф. др Бранко Ковачевић.

У наставку програма одржана је трибина ''Тесла – геније и визионар 21 века''. Трибину је водио мр Радивоје Филиповић генерални секретар ЈУИТИКТА.

проф. др Дејан Раковић: "Никола Тесла и разумевање креативности"
проф. др Ирена Ћосић: "Тесла и биомедицински инжињеринг"
проф. др Васо Милинчевић: "Тесла и  књижевност"
Весна Радојев: Теслина лична библиотека

Слике са отварања изложбе можете погледати овде

Говор ректора Београдског Универзитета, проф. др Бранка Ковачевића, на отварању изложбе, можете прочитати овде

Дејан Раковић: Тесла и квантно-кохерентна стања свести: ‘Case Study’ за разумевање природе креативности (word document) (PowerPoint presentation)

Милоје Поповић: Поливалентна личност Николе Тесле(word document)

Ирена Ћосић: Биорезонанције (PowerPoint presentation)

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' захваљује се на помоћи у организовању овог догађаја удружењу ЈУИТИКТ, Привредној комори Србије  и Музеју Николе Тесле. Посебну захвалност исказујемо суорганизатору догађаја  мр Радивоју Филиповићу.

Виртуелна изложба ''Никола Тесла'' Универзитетске библиотеке ''Никола Тесла'' у Нишу - ni.ac.yu/Bibl/index.htm

Никола Тесла у фонду Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић''

 

 

2006. година

- Изложба У сусрет духу Европе - европски градови са старих слика
На изложби У сусрет духу Европе представљено је око 100 старих слика европских градова, које су одабране из књига и географских атласа смештених у Одељењу реткости Универзитетске библиотеке. Најстарији прикази градова преузети су из књиге објављене 1575. године. Развој градова се пратио, преко публикација, од XVII па све до почетка XX века.

Аутори изложбе су Даница Филиповић, Дејан Стојиљковић и мр Селман Тртовац.

каталог>>

- Изложба Нове стране књиге у фонду Универзитетске библиотеке
одржана је у октобру месецу

- Изложба Докторати на Универзитету у Београду
Сваки универзитет има две битне и нераздвојне функције: стварање стручних и научних кадрова и неговање и даље развијање науке. Докторирање сједињује ове две функције, јер је научни степен доктора наука највиша научна квалификација стечена школовањем, а докторска дисертација треба да буде резултат оригиналног и самосталног рада у одређеној научној области.

Изложба «Докторати на Универзитету у Београду», постављена поводом Дана Универзитетске библиотеке «Светозар Марковић», даје историјски преглед одбране докторских дисертација на Београдском универзитету, од њиховог увођења Законом о Универзитету из 1905. до данас. Изложене су најстарије дисертације из различитих научних области, дисертације ректора, неких од данас најцитиранијих научника, личности из политичког живота и чланова управе Универзитетске библиотеке и Заједнице библиотека универзитета у Србији. Изложен је и део личне архиве професора Филозофског факултета Војина Милића (1922-1996), који се бавио социологијом науке и истраживао значај докторских дисертација за праћење научног потенцијала земље.

Универзитетска библиотека «Светозар Марковић» је депозитна библиотека за докторске дисертације и законска је обавеза да се после промоције све одбрањене дисертације депонују у њеном фонду. Нажалост ова законска обавеза није увек поштована. Библиотека је до сада издала 4 публикације са пописима дисертација брањених у Србији и сарађивала на едицији «Научници Југославије».

На основу електронског каталога Библиотеке и пописа дисертација које су припремили сви факултети, припремљен је компакт диск за подацима о око 11.000 докторских дисертација које се чувају у фондовима мреже библиотека Универзитета у Београду, а подаци су постављени и на интернет страницу Библиотеке.

Аутор изложбе је др Стела Филипи Матутиновић са сарадницима из Одељења за научне информације и развој библиотечког система и Одељења за матичну и развојну делатност Универзитетске библиотеке «Светозар Марковић».

- Изложба Милутин Миланковић - Великан светске науке са Београдског универзитета
На изложби је приказан животни пут Милутина Миланковића (Даљ 1879 – Београд 1958). На изложби се налазе његови научни радови, радови из области историје науке, више издања чувене научно-популарне књиге «Кроз васиону и векове», копије докумената везане за његов живот и рад, публикације посвећене његовом делу и страни часописи у којима је цитиран а налазе се у фонду Универзитетске библиотеке. Аутори изложбе и каталога су др Стела Филипи-Матутиновић и Адам Софронијевић, стручни консултант је проф. др Александар Петровић а ликовни уредник Наташа Матовић.

У оквиру изложбе је 01.марта одржана Трибина посвећена Милутину Миланковићу, на којој су говорили:

проф. др Александар Петровић, члан одбора САНУ за дело Милутина Миланковића:
- Заоставштина Милутина Миланковића -

др Милан Димитријевић, научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду:
- Милутин Миланковић и астрономија -

проф. др Владимир Стевановић:
- Биогеографија и Миланковићева теорија -

каталог изложбе >> опширније о изложби >> детаљи са изложбе >>
     
са отварања изложбе >> поздравне речи >>  
     
пратећа изложба фотографија ''Дунав - моја импересија'', аутора Наташе Матовић >>

 

2005. година

- Изложба Вилинске приче ~ Симболика и значење бајки
Отворена је поводом 200 година од рођења Ханса Кристијана Андерсена.
Основна идеја изложбе је да прикаже како бајке, у маштовитом облику, својом јединственом формом и језиком, на најнепосреднији начин, помажу детету у најважнијем и најтежем задатку у његовом одрастању ~ да пронађе свој пут и смисао живота. Бајка нуди значења на толико различитих равни и обогаћује дететово постојање на толико начина, да ниједна књига не може пружити мноштво и разноликост доприноса таквих прича у животу детета.
Аутори изложбе су Драгана Михаиловић и Сунчица Глишић.
каталог>>
фотографије са отварања изложбе>>

- Изложба Нове стране књиге у фонду Универзитетске библиотеке
одржана је у новембру месецу

- Изложба Stampa Rarissima - Старе и ретке књиге штампане у Италији у XV и XVI веку
Поводом манифестације „Недеља италијанског језика и културе у свету“ која се одржава сваке године последње недеље у месецу октобру, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу, приредила је изложбу старих и ретких књига из фонда Одељења реткости Библиотеке, које су штампане у Италији у XV и XVI веку.
Аутори изложбе су Даница Филиповић и Дејан Стојиљковић.
каталог>>

- Изложба Шездесет година од завршетка Другог светског рата
Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у Београду се својом изложбом Шездесет година од завршетка Другог светског рата, придружила обележавању шездесетогодишњице победе над фашизмом која се 2005. године прославља у целом свету.
Аутори изложбе је Даница Филиповић.
каталог>>

- Изложба Сима Лозанић (1847-1935) - Први ректор Београдског универзитета - циклус Јубилеји
Изложба поводом стогодишњице доношења Закона о Универзитету.
Аутори изложбе су Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Столић и Дубравка Милошевић.

- Изложба Нове стране књиге у фонду Универзитетске библиотеке
одржана је у јануару месецу


2004. година

- Изложба Путевима балканским, изложба водича за туристе из фондова Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' и Библиотеке Матице српске из Новог Сада.
Постављена је у оквиру међународног научног скупа Са бедекером по Југоисточној Европи који се, у организацији Балканолошког института САНУ, Геоекономског факултета Мегатренд универзитета примењених наука, Гете института и Народног музеја.
Изложбу су отворили проф. др Ђорђе С. Костић – Балканолошки институт САНУ и др Стела Филипи – Матутиновић, в.д. управника Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' у Београду.
Аутори изложбе су мр Никола Марковић и Даница Филиповић.

- Изложба o Луки Ћеловићу (1854-1929), великом добротвору Београдског Универзитета.
Постављена је поводом 150-годишњице рођења
Аутори изложбе су мр Никола Марковић и Даница Филиповић.
Биографија Луке Ћеловића>>
О Задужбини Луке Ћеловића - Требињца, београдског трговца>>

- Изложба Нове стране књиге у фонду Универзитетске библиотеке

- Изложба Српски манастири у светској културној баштини UNESCO-а
Отворена је 28. маја
Изложбу је свечано отворио ректор Београдског универзитета проф.др Марија Богдановић и председавајући Комисије Србије и Црне Горе за УНЕСКО Јован Ћирилов
На отварању су говорили др Татјана Цвјетићанин, директор Народног музеја у Београду, Огњен Хумо, помоћник Министра спољних послова Србије и Црне Горе и Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије.
Аутори изложбе су Бојана Мелцер и Весна Шујица.
опис изложбе>>
каталог>>
виртуелна изложба>>

- Изложба Два века од Првог српског устанка и стварање модерне државе
Отворена је 19. фебруара.
Изложбу је отворио академик Андреј Митровић.
Аутори изложбе су мр Никола Марковић и Даница Филиповић.
каталог >>

 

2003. година

- Изложба Гинтер Грас: ''Лумбур'' – графике
Отворена je 23. децембра
Организована је у сарадњи са Гете институтом Београд.
На отварању су говорили госпођа Гудрун Кривокапић из Гете института Београд и др Стела Филипи Матутиновић, в.д. управника Универзитетске библиотеке.

- Изложба Сусрети са пољском књигом - циклус Ми и други
Отворена је 14. новембра
На отварању су говорили г-дин Jozef Kaminski, конзул Републике Пољске, г-ђа Дагмара Луковић и заменик управника Библиотеке др Стела Филипи Матутиновић.
Аутор изложбе је Цвета Костов.

- Изложба Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку - циклус Ми и други
Отворена је 20. октобра
На отварању су говорили госпођа Гудрун Кривокапић, заменик управника Библиотеке др Стела Филипи Матутиновић и проф. др Ђорђе С. Костић.
Аутори изложбе су Бранка Ногић, Љиљана Станковић, Бојана Мелцер, мр Никола Марковић, др Дејан Ајдачић и мр Добрила Бегенишић из Народне Библиотеке Србије.
детаљније >>

каталог

Током трајања изложбе одржан је Округли сто на тему Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку, као и промоција антологије ''Срби и Немци'', приређивач Милорад Софронијевић.

- Свечана предаја јапанских књига које библиотеци поклања The Japan Foundation
Књиге је уручио амбасадор Јапана у СЦГ, господин Рјуићи Танабе
Одржана је у петак, 26. септембра

- Разговор на тему Нова Европа и Димитрије Митриновић. Поводом 50-годишњице смрти
одржан је 22 септембра.
Говорио је господин Душан Пајин.

- Концептуализација у контексту дигиталних библиотека - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 20. септембра
говорила је мр Милена Матић, информатор саветник Универзитетске библиотеке.

- Изложба Руске избеглице - чланови СКА/САНУ - циклус Ми и други
Отворена 12. септембра.
На отварању су говорили академик Предраг Палавестра и в.д. управника Универзитетске библиотеке др Дејан Ајдачић.
У разговору о књизи Јована Качакија Руске избеглице у Краљевини СХС/Југославији БИБЛИОГРАФИЈА РАДОВА 1920-1944 учествовали су мр Борјанка Трајковић, доцент Мирослав Јовановић, Алексеј Арсењев и аутор Јован Качаки.
Детаљније >>

- Представљање књиге Kategoria przestrzeni w folklorze. Studium etnolingwistyczne, Јана Адамовског - Трибина Фолклористика
Одржано је 10. септембра
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића >>
На промоцији је говорила Агњешка Ласек.

- Изложбa Класична култура Арапа у фонду Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић''
Отворена је 19. јуна
Изложбу су отворили палестински амбасадор, господини Бадр Акил, проф. др Раде Божовић (Филолошки факултет) и др Дејан Ајдачић, в.д. управника Универзитетске библиотеке
Аутор изложбе и каталога је Дејан Стојиљковић
каталог

- Отварање Аустријске библиотеке, поклона аустријске владе
Библиотека је свечано отворена 17. јуна

- Језик и интернет - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 14. јуна
говорила је Биљана Радић (Филозофски факултет, Нови Сад)

- Интернет и глобализација - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 7. јуна
говорили су Горан Миловановић (CePit) и Зоран Стефановић (Пројекат Растко)

- Дигитална уметност - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 24. маја
разговор су организовали Универзитетска библиотека и Центар за проучавање информационих технологија Београдске отворене школе.
говорио Дејан Сретеновић (Музеј савремене уметности)

- Интернет и превођење - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 10. маја
говорио је проф. Душко Витас

- Разговор на тему Српско украјински преводи - циклус Ми и други
одржан је 10. маја
учествовали су Микола Рјабчук (Кијев), Дејан Ајдачић и Ала Татаренко (Лавов)

- Београд... у слици, књизи, документу
Отворена је 23. априла 
Овом приликом објављена и публикација Два загрљена ума – преписка Светислава Вуловића и Кузмана Цветковића. Изложбу и публикацију приредили Никола Марковић и Даница Филиповић.

- Венеција у књижевности
Отворена је 24. фебруара
У оквиру изложбе одржан је разговор: "Венеција у књижевности"
У разговору су учествовали: Драган Великић, Милета Продановић и Александар Гаталица
Изложбу је припремио др дејан Ајдачић.
Електронско издање >>

- Доступне научне информације у Србији – шта имамо, како и колико користимо - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 22. фебруара
Мр Биљана Косановић (руководилац Рефералног центра Народне библиотеке Србије) је представила активности Конзорцијума библиотека Србије за обједињену набавку – КоБСОН у набавци електронских часописа и база података.

- Промоција књиге Змај Деспот Вук, Љиљане Пешикан-Љуштановић - Трибина Фолклористика
Одржана је 5. фебруара
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
На промоцији су говорили: нада Милошевић-Ђорђевић, Ненад Љубинковић, Лидија Бошковић и аутор

- Библиотеке и интернет - трибина Интернет и друштво
разговор је одржан 25. јануара
У разговору су учествовали Мирко Марковић (уредник сајта www.biblioteke.org.yu) и Јасмина Нинков (национални координатор међународног пројекта Пулман XТ). Уз разговор представљане су wебпрезентације библиотеке и библиотечких асоцијација.

- Изложба књига поклона Амбасаде Јапана
Поклон садржи око 150 публикација.
Одржана је током јануара месеца.
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

 

2002. година

- Промоција књиге ''Пракосово'', Александра Ломе - Трибина Фолклористика
Одржана је 9. децембра.
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
На промоцији су говорили: Љубинко Раденковић, Мирјана Детелић и аутор, Александар Лома

- Изложба: Нове стране књиге
Одржана је током децембра месеца.
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

- Књиге из пројекта Goethe-Instituta Inter Nationes
Отворена је 19. новембра
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.
У оквиру изложбе је припремљен штампани каталог Аутори каталога су Гудрун Кривокапић, руководилац Библиотеке Гетеовог Института у Београду и Бранка Рајлић, референт за немачку литературу.

- Промоција две књиге записа пиротског фолклора, Драгољуба Златковића - Трибина Фолклористика
Одржана је 7. новембра
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
На промоцији су говорили: Ненад Љубинковић, Дејан Ајдачић, Биљана Сикимић и аутор, Драгољуб Златковић.

- Разговор Етнографија Срба у Мађарској и публикације Етнографског института САНУ
У оквиру циклуса Ми и други: српско-мађарске културне везе
Одржан је 5. новембра
Учествовали су: др Душан Дрљача, мр Мирослава Лукић-Крстановић, и мр Младена Прелић.

- Изложба Српско-мађарске културне везе - циклус Ми и други
Отворена је 17. октобра
Аутори изложбе су Марија Вранић-Игњачевић и мр Драгана Бесара
У оквиру изложбе је припремљен штампани каталог

Током трајања изложбе одржана су следећа предавања и разговори:

- Изложба књига поклона од Француског културног центра
Истовремено су биле изложене и значајне домаће књиге из поклона Југословенског Библиографског Института
Одржана је током јула месеца
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

- Промоција пројекта ТЕМПУС
Одржана је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Промоцију је припремила и одржала др Стела Филипи-Матутиновић, библиотекар-саветник, руководилац Одељења за информациону и рефералну делатност, кординатор ТЕМПУС Пројекта.

- Бугарско-српске везе у књижевности и култури
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Аутори изложбе и каталога су: др Дејан Ајдачић, Вера Петровић, мр Драгана Бесара и Александра Јовановић

- Норвешка књижевност Изложба књига из фонда Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”,
Отворена је 23. априла
Аутори изложбе су мр Драгана Бесара и Александра Јовановић
Урађен је каталог изложбе

- CIL – Kafka – Scheling
Изложба књига поклоњених од Баварског министарства за науку и уметност.
Одржана је током марта и априла
Медијски је пропраћена преко БЕОКУЛТ-а и Првог програма РТС
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

 

2001. година

- Из трезора Универзитетске библиотеке
Отворена је 24. маја у оквиру прославе Дана Библиотеке и јубилеја 75 година постојања и рада Универзитетске библиотеке
Изложбу је организовало Одељење реткости

- Изложба најновијих иностраних публикација из свих научних области добављача IPS
Одржана је у 24. маја, у оквиру теме скупа "Универзитетске библиотеке, трансформација универзитета и информатичко друштво"
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

- Изложба књига из пројекта Goethe-Instituta Inter Nationes за унапређење библиотечких фондова
Отворена је 8.маја.
Одржана је јавна презентација поклона, уз присуство медија, преко изложбе и демонстрација Немачке националне библиографије на CD ROM-у
Аутори изложбе и каталога су Гудрун Кривокапић, руководилац Библиотеке Гетеовог института у Београду, Бранка Рајлић, референт за немачку литературу и мр Никола Марковић, в.д. управника Универзитетске библиотеке.

- Скуп "Разговор о бојама у словенским културама" - Трибина Фолклористика
Одржан је 22. јануара
Скуп је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
Учествовали су: Александар Лома, Љубинко Раденковић, Марта Бјелетић, Снежана Петровић, Јасна Влајић-Поповић, Дејан Ајдачић

 

2000. година

- Нове руске књиге у Библиотеци
Изложба књига која је Библиотека добила од Скупштине града у 2000. години
Одржана је током новембра месеца
Аутори изложбе су Мирка Влајковић и Јелена Ђурђулов

- Промоција књиге Македонски народни песни, Збирка на Михаило Г. Миладиновик - Трибина Фолклористика
Одржана је 7. јуна
Промоцију је организовало Одељење за народну - Дом Војислава М. Јовановића, у сарадњи са др Илијом Николићем, Тодором Димитровским и Петком Домазетовским (1999)
На промоцији су говорили: проф. Ненад Љубинковић, проф. Др Љубинко Раденковић и гост из Македоније, и Петко Домазетовски.

- Гете - последњи универзални геније
Изложба је одржена током марта и априла, поводом 250. годишњице Гетеовог рођења, у сарадњи са Гетеовим институтом
Изложено је и једно од најстаријих издања сабраних дела већег обима на немачком језику из 1806. године.
Аутори изложбе и каталога су Гудрун Кривокапић, руководилац Библиотеке Гетеовог института у Београду, Бранислава Грбић, Бранка Ногић и Бранка Рајлић

 

1999. година

- Словенске књижевности 20. века и идеологија
Отворена је 2. децембра
Аутори иуложбе су: Дејан Ајдачић, Вера Петровић, Сања Козакевић и Драгана Бесара

У оквиру изложбе одржан је Разговор о односу словенских уметности и идеологије у коме су учествовали: Никола Милошевић, Ирина Суботић, Милета Продановић, Александар Јерков, и Лидија Мереник

- Стручни разговор о преводима словенских поезија 20. века на српски језик
Одржан је 25. новембра
У разговору су учествовали: Миодраг Сибиновић, Петар Буњак, Људмила Поповић, Бисерка Рајчић, Злата Коцић, Владимир Јагличић, Јован Јанићијевић, Душан Квапил, Александра Корда, Бојана Стојановић-Пантовић

- Словенске поезије 20. века
Отворена је 11. новембра
Аутори изложбе су: Дејан Ајдачић, Вера Петровић и Сања Козакевић

- Разговор о Драгутину Ђорђевићу, сакупљачу народног блага из лесковачког краја - Трибина Фолклористика
Одржан је 26. октобра
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
У разговору су учествовали: Нада Милошевић-Ђорђевић, Љубинко Раденковић, и Миљана Радовановић

- Представљање Антологије српске лирско епске усмене поезије Зоје Карановић - Трибина Фолклористика
Одржано је 1. октобра
Представљање је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
Говорили су: Нада Милошевић-Ђорђевић, Јован Делић, Љиљана Пешикан-Љуштановић, и Зоја Карановић

- Изложба књига поклона Немачког удружења издавача књига
Поклон је садржао око 200 публикација изложених на Сајму књига у Београду 1998. године
Одржана је током јануара и фебруара месеца
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

- Фотографије Војислава М. Јовановића
Отворена је 19. јануара
Изложбу су отворили академик Мирослав Пантић и управник Иван Гађански
Аутори изложбе су: Сања Козакевић и Драгана Славујевић

- Разговор о деловима тела у народној култури Словена - Трибина Фолклористика
Одржан је 15. јануара
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
На промоцији су говорили: М. Бјелетић, Александар Лома, Б. Сикимић, Љ. Раденковић, Дејан Ајдачић

 

1998. година

- Хиландар у Универзитетској библиотеци
Отворена је 10. новембра
Изложба је реализована у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду и Духовним и мисионарским центром манастира Хиландара “Тројеручица”
Изложбу отворио митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, уз поздравну реч управника Библиотеке Ивана Гађанског и Камерни хор Богословског факултета под управом диригента Предрага Миодрага
Аутор изложбе је Бојана Мелцер
Аутори каталога су: Бојана Мелцер, Стела Филипи-Матутиновић и Александар Маринковић

Током трајања изложбе одржана су следећа предавања:

- Фотографије Војислава М. Јовановића
Одржана је од 12. до 15. октобра, у сарадњи са Галеријом Културног центра
Аутори изложбе су : проф. Миланка. Тодић, Дејан Ајдачић, Сања Козакевић и Драгана Славујевић
Аутори каталога су: проф. Миланка Тодић и Дејан Ајдачић

- Нове стране књиге у Универзитетској библиотеци
Одржана је током августа месеца
Изложбу припремило Одељење за набавку библиотечког материјала

- Представљање књига
“Интернет за библиотекаре”, Душана Сурле
“Интернет и савремено пословање” уредника Миодрага Ивковића

Одржани су 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке

- Разговор о чудима у књижевностима и уметностима Словена - Трибина Фолклористика
Одржан је 20. маја
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
у разговору су учествовали: Татјана Суботин, Љубодраг Ристић, Дејан Ајдачић, Даница Поповић, Мирјана Самарџија-Костић, Мирослава Глигоријевић-Максимовић, Томислав Јовановић, Јанко Магловски, Тања Поповић, Љубинко Раденковић, Александар Лома, и Биљана Сикимић

- Хајнрих Хајне, живот, дело, рецепција
Отворена је 5. маја
Изложба је организована у сарадњи са Гете институтом
Аутори изложбе и каталога су: Александар Маринковић и Гудрун Кривокапић, руководилац библиотеке Немачког културног центра

- Нове стране књиге у Универзитетској библиотеци
Одржана је током априла месеца
Изложбу припремило Одељење за набавку библиотечког материјала

- Разговор о свадби у народној култури Словена - Трибина Фолклористика
Одржан је 15. јануара
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
У разговору су учествовали: Александар Лома, Дејан Ајдачић, Биљана Сикимић, Д. Ђокић, З. Карановић, Љ. Пешикан-Љуштановић, Љ. Раденковић, и М. Малешевић

 

1997. година

- Представљање Антологије српске лирске усмене поезије, Зоје Карановић - Трибина Фолклористика
Одржано је 8. децембра
Представљање је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
У представљању су учествовали: Нада Милошевић-Ђорђевић, Ненад Љубинковић, Марија Клеут, Љиљана Пешикан-Љуштановић, и Зоја Карановић

- Хајнрих Бел – живот и дело
Отворена је 3. децембра
Изложба је организована у сарадњи са Гете институтом
Аутори изложбе и каталога су: Гудрун Кривокапић, руководилац библиотеке Немачког културног центра и Александар Маринковић.

- Др Љубомир Дурковић-Јакшић, научни саветник Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” (1907-1997)
Отворена је 18. марта
Аутори изложбе и каталога су : Даница Филиповић и мр Никола Марковић

- Разговор о храни и пићу у народној култури Словена - Трибина Фолклористика
Одржан је 15. јануара
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
У разговору су учествовали: Александар Лома, Јасна Влајић-Поповић, Дејан Ајдачић, Биљана Сикимић, Мирјана Детелић, и Ана Радић

 

1996. година

- Библиотеке и нове информационе технологије
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Аутор изложбе и каталога је Стела Филипи-Матутиновић

- Британски путописци у нашим крајевима
Отворена је 11. марта, у просторијама Британског савет у Београду
14. марта изложба је пренета у Универзитетску библиотеку
Аутори изложбе и каталога су : Анђа Тошић, Даница Филииповић и Никола Марковић

- Други део разговора о биљкама у народној култури - Трибина Фолклористика
Одржан је 7. фебруара
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност- Дом Војислава М. Јовановића
У разговору су учествовали: Александар Лома, Марта Бјелетић, Љубинко Раденковић, Биљана Сикимић, Дејан Ајдачић, и Јасна Влајић-Поповић

- Изложбе приновљених иностраних публикација
Током године су одржане две изложбе на којима су биле изложене прибављене иностране публикације.
Изложбу је припремило Одељење за набавку библиотечког материјала.

 

1995. година

- Разговор о биљкама у народној култури Словена - Трибина Фолклористика
Одржан је 20. децембра
Разговор је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војислава М. Јовановића
У разговору су учествовали: Елијана Грујић, Александар Лома, Марта Бјелетић, Љубинко Раденковић, Биљана Сикимић, Дејан Ајдачић, и Јасна Влајић-Поповић
Постављене су и пригодне изложбе приновљених публикација

- Слободан Селенић – in memoriam
Трајала је од 1. новембра до 1. децембра

- За седму уметност
Отворена је 9. октобра
Изложбу је отворио проф. др Дејан Косановић
Аутори изложбе и каталога су Јасмина Пауновић и Драгана Бесара у сарадњи са проф. др Петритом Имамијем и проф. др Велимиром Абрамовићем, као стручним консултантима

- Библиотека и архивска грађа професорског друштва у официрском заробљеничком логору OFLAG VI C 1943 – 1945.
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Изложбу отворио проф. др Реља Новаковић
Аутор изложбе и каталога је Љиљана Станковић

- Изложба дела из легата Слободанке Мићић
Аутор изложбе је Бранислава Грбић

 

1994. година

- Двеста година Историје Јована Рајића
Изложба организована поводом првог издања Рајићеве историје из 1794. године
Отворена је 6. децембра
Изложбу је отворила др Нада Поповић-Перишић, министар културе Републике Србије
На отварању су говорили управник, Иван Гађански и др Марта Фрајнд
Аутори изложбе и каталога су: мр Никола Марковић и Даница Филиповић

- Штампане србуље Универзитетске библиотеке
Изложба организована поводом 500. годишњице штампања прве српске књиге.
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Изложбу отворио помоћник министра културе Републике Србије, мр БранкоБрборић, говорили: управник, Иван Гађански и проф. др Јован Деретић
Аутор изложбе и каталога је Анђа Тошић

- Стефан Митров Љубиша (1824-1878)
Изложба организована поводом 170 година рођења
Отворена је 28. фебруара
Аутор изложбе и каталога је: Даница Филиповић

- Изложбе приновљених публикација и публикација преминулих професора Универзитета у Београду: Радована Самарџића, Стевана Куколече, Бранислава Јанковића, Бранка Петрановића и Павла Савића

 

1993. година

- Сто година Милоша Црњанског – из фонда Универзитетске библиотеке
Одржана је током октобра месеца
Аутор изложбе и каталога је мр Александра Павловић

- Десанка Максимовић – in memoriam
Одржана је током маја месеца
Аутор изложбе је мр Александра Павловић

- Србија и Црна Гора кроз старе картографске и путописне изворе
Одржана је током маја месеца
Аутор изложбе је мр Синиша Живковић

 

1992. година

- Синиша Станковић (1892-1974)
Изложба је била постављена од јула до септембра месеца
Аутор изложбе и каталога је Александра Поповић

- Информатика у фонду Библиотеке
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Аутор изложбе је мр Стела Филипи–М атутиновић

- Милица Продановић (IN MEMORIAM)
Аутор изложбе је Марија Вранић-Игњачевић
Изложбу је пратио и каталог.

 

1991. година

- Васку Попи у спомен
Изложба је организована поводом песникове смрти
Аутор изложбе и каталога је мр Александра Павловић

Изложбу је пратило књижевно вече на коме је говорио Ђорђе Вуковић

- Промоција књиге Проспера Меримеа “Гусле” - Трибина Фолклористика
Одржана је 27. новембра
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војислава М. Јовановића
У промоцији су учествовали: Мирослав Пантић, Миљан Мојашевић, Ненад Љубинковић и Михајло Павловић

- 150 година од смрти Лазе Костића
Аутор изложбе и каталога је мр Александра Павловић

- Велика сеоба Срба 1690
Отворена је 5. марта
Аутор изложбе и каталога је Даница Филиповић

- Књиге из затвореног фонда
Аутори изложбе су Марија Вранић-Игњачевић и Мирка Влајковић
Аутори каталога су Даница Филиповић и Вукосава Лалић

- Двеста година Карловачке гимназије
Изложбу је отворио ректор Универзитета у Беогртаду, проф. др Рајко Врачар
Аутор изложбе и каталога је Даница Филиповић

 

1990. година

- Бранко Ћопић (1915-1984)
Изложба је организована поводом 75. годишњице рођења
Аутор изложбе је Александра Павловић

- Борис Пастернак (1890-1960)
Изложба је организована поводом 100. годишњице рођења
Аутор изложбе је Александра Павловић

- Научно дело Јована Цвијића
Изложба је организована поводом 125. годишњице рођења
Аутор изложбе је Бранислава Грбић

- Живот и рад Јакоба Грима
Отворена је 25. маја
Изложбу је отворио управник Иван Гађански
Изложбу су организовали Одељење реткости и Одељење за народну књижевност - Дом Војислава М. Јовановића
Аутор изложбе је dr Helmut Voight, научни саветник Универзитетске библиотеке Хумболтовог универзитета у Берлину.
У оквиру изложбе је организована научна трибина о теми: “Јакоб Грим – патриотизам, протестантизам и политика”, на којој је говорио др Миљан Мојашевић, професор Универзитета у Београду.

- Други српски устанак и стварање српске државе
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Изложбу је организовало Одељење реткости.
Урађен је каталог изложбе
Одељење реткости

- Доситеј Обрадовић 1739-1990
Отворена је 17. априла, у сарадњи са Универзитетском библиотеком у Берлину
Изложбу је организовало Одељење реткости

- Представљање књиге “Посредници двеју култура” – аутора др СимхеШутић-Кабиљо - Трибина Фолклористика
Представљање је организовало Одељење народне књижевности - Дом Војислава М. Јовановића
У представљању су учествовали: др Никша Стипчевић, др Вида Е. Марковић, др Светозар М. Игњачевић и други.

 

1989. година

- Доситеј Обрадовић, велики просветитељ српски
Отворена је у Крушевцу, 13. новембра, у оквиру научних и културних скупова посвећених Доситеју
12. децембра је отворена у Универзитетској библиотеци
Аутор изложбе је Анђа Тошић
Монодрама "Живот и прикљученија", приказана је после отварања изложбе у извошењу Крушевачког позоришта. Улогу Доситеја играо Момир Брадић. Адаптација и режија – Небојша Брадић

- Макијавели – живот и дело
Отворена приликом одржавања академске вечери посвећене Макијавелију
У оквиру изложбе одржано је академско вече поводом годишњице Макијавелија, где су о делу Макијавелија говорили проф. Др Никола Милошевић, проф. Др Миладин Животић и др Коста Чавошки

- Несврстаност – политика мира
Отворена је поводом деветог Самита несврстаних

- Француска револуција 1789. године – поводом 200. годишњице
Највећи број изложених публикација је из Посебне библиотеке др Ота Кармина.
Илустрације за изложбу позајмљене су од Француског културног центра у Београду.

- Џиво Франов Гундулић (1589-1638)
Отворена је поводом 400 година од рођења

- Ватрослав Јагић (1838-1923)
На изложби је, поред радова Ватрослава Јагиће приказано и 10 необјављених Јагићевих писама која се чувају у архивској збирци Универзитетске библиотеке, као и литература о њему.

- Јосиф Панчић (1814-1889) – поводом 175 година од рођења
Изложба је направљена у сарадњи са Институтом за ботанику Природно-математичког факултета

- Јечам жела косовка девојка, књижевно вече и снимање радио емисије - Трибина Фолклористика
Одржано је 20. јуна
Представљање је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војислава М. Јовановића
У представљању су учествовали: др Владимир Цетановић, др Хатиџа Крњевић, др Новица Петковић, и Дубравка Стаменковић
Певали су: Јордан Николић и Мара Ђорђевић, а стихове читали студенти Педагошке академије

- изложба Косовска битка у нашој народној поезији
Отворена је 25. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Изложбу је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војислава М. Јовановића
Аутор изложбе је мр Славица Гароња
Др Миодраг Матицки, директор Института за књижевност и уметност, говорио је на тему «Косовска епопеја» .Стихове народних песама из кососвког циклуса говорила глумица Дивна Ђоковић.

- изложба Шест векова Косовског боја
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Аутор изложбе је Анђа Тошић
Изложба је постављена и у Народној и универзитетској  библиотеци Приштине, 23. јуна
Дан  Библиотеке, 24. мај, обележен је свечаношћу којој су присуствовали су представници Универзитета у Београду, представници научних и културних институција, као и истакнути научни, културни и библиотечки радници.Свечаност је била посвећена обележавању 600 годишњице Косовског боја. Уводну реч имала је Станија Глигоријевић, управница Библиотеке. Академик Дејан Медаковић говорио је о теми: "Одјек Косова у ликовној уметности". У програму је учествовао хор Музиколошког института САНУ, са диригентом академиком Димитријем Стефановићем

- Представљање књиге "Никола Томазео и наша народна поезија", др Мирјана Дрндарски - Трибина Фолклористика
Одржана је 6. маја
Представљање је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војислава М. Јовановића
У представљау су учествовали: академик проф. Мирослав Пантић, академик проф. др Никша Стипчевић, др Хатиџа Крњевић и др Мирјана Дрндарски

 

1988. година

- Благо манастира Студенице
Изложба је припремљена у сарадњи са Галеријом САНУ
Отворена је 21. децембра у Галерији САНУ

- Стварање Југославије 1918
Отворена је 20. децембра, поводом обележавања 70-годишњице стварања заједничке југословенске државе.
На изложби су приказане мапе, фотографије и новински чланци, као и публикације о јужнословенском питању објављене током Првог светског рата.

- 150 година Универзитета у Београду
Изложба је припремљена и постављена заједно са Педагошким музејем у Београду
Отворена је 17. новембра у Галерији САНУ
Изложба ке припремљена у сарадњи са Народном библиотеком Србије

- Промоција књиге "Вуково наслеђе у европској музици" Наде Бојић
Одржана је 6. октобра
Промоцију је организовало Одељење за народну књижевност – Дом Војсилава М. Јовановића
На промоцији су говорили: проф. Миљан Мојашевић, проф. Надежда Мосусова и проф. Властимир Перичић

- Свечано отварање Одељења за народну књижевност у Дому Војислава М. Јовановића
Изложба "Војсилав М. Јовановић – живот и дело"
Одржано је 25. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Изложбу је отворила Милана Ђурђулов, руководилац одељења
На отварању су говорили: Станија Глигоријевић, управница Универзитетске библиотеке, проф. др Мирослав Пантић и проф. др Никша Стипчевић

- Посебне библиотеке у фонду Универзитетске библиотеке
Отворена је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке
Одржана је Свечаност посвећена 150 година Универзитета у Београду
Присутвовали су представници свих пет универзитета у СР Србији, научних и културних институција, истакнути научни, културни и библиотечки радници. На свечаности су говорили: Станија Глигоријевић, управница Универзитетске библиотеке и проф. др Слободан Унковић, ректор Универзитета у Београду. Свечаност је пропраћена уметничким програмом

- Бајрон – 200 година од рођења
Изложба је била пропраћена и гравирима из Бајроновог живота.
Уоквиру изложбе одржано је Књижевно вече у коме су учествовали проф. др Ранка Куић, проф. др Душан Михајловић и Нада Ћурчија-Продановић, књижевни преводилац

- Југословенска књижевност у Немачкој Демократској Републици
Изложба је остварена у оквиру међународне сарадње са  Универзитетском библиотеком Хумболт Универзитета у Берлину, која је и приређивач изложбе
Изложбу отворио проф. др Рајко Врачар, проректор Универзитета у Београду
На отварању је говорио аутор изложбе: Петер Паул, саветник Универзитетске библиотеке у Берлину

- Светле скепсе Исидоре Секулић
Изложба је припремљена заједно са Народном библиотеком Србије.
Отворена је 6. априла у Народној библиотеци Србије

- Принове Совјетског културног центра, најновије издавачке продукције СССР-а
Изложба публикација из области друштвених и хуманистичких наука- Изложба поклона Ота Бихаљи Мерина
Изложба је приказана у оквиру Књижевне вечери посвећене Ото Бихаљи Мерину. Приказане су и фотографије и његова лична преписка

- Три изложбе приновљених монографских публикација

- Пет изложби приновљених периодичних публикација

 

1987. година

- изложба Вуково дело
Одржана је током децембра месеца
Изложена су и три оригинална Вукова писма упућена Кнезу Милошу, која се чувају у збирци архивске грађе у фонду реткости Универзитетске библиотеке.

- Руђер Бошковић
Одржана је у новембру месецу, поводом 200 година рођења Руђера Бошковића.

- Титова дела и књиге о Титу
Одржана је у октобру месецу, поводом 50 година доласка Тита на чело КПЈ

- 50 година Економског факултета у Београду
Отворена је 24. септембра у Сава Центру

- изложба Вук Стефановић Караџић – 200 година од рођења
Постављена је од 24. јуна до 24. августа у Библиотеци иностране литературе у Москви
Аутор изложбе је Никола Марковић

- Представљање књиге "Живјети након хисторије", др Рудија Супека
Одржано је 2. јуна, у сарадњи са Филозофским друштвом Србије
У разговору су учествовали: др Милан Дамјановић, др Загорка Голубовић, Триво Инђић, др Небојша Попов, др Миладин Животић и др Руди Супек

- Милош Ђурић
Одржана је поводом 20 годишњице смрти
У оквиру изложбе одржано је Академско вече. Говорили су : др Вељко Кораћ, др Љиљана Црепајац и др Светлана Слапшак

- изложба Вук и Немци
Отворена је 22. априла у Универзитетској библиотеци у Берлину
На отварању су говорили: управник универзитетске библиотеке у Берлину и проф. др Миљан Мојашевић (консултант приликом припремања изложбе)
Аутор изложбе је Богољуб Мазић

- Алексндар Пушкин
Изложба организована поводом 150-годишњице смрти у сарадњи са Совјетским домом културе
У просторијама Универзитетске библиотеке постављена у току јануара, претходно била у просторијама Совјестског дома културе

 

1986. година

- Свечаност поводом Дана библиотеке
Одржана је 23. маја. Програм је садржао:
- Обележавање 60 година рада Библиотеке у садашњој згради. Говорила је Станија Глигоријевић, управник Библиотеке
- Обележавање 800 година манастира Студенице. Говорио је проф. др Сретен Петковић, шеф катедре за историју уметности Филозофског факултета у Београду
- Премијерно је приказан документарни филм о Универзитетској библиотеци, који су снимили студенти Факултета драмских уметности у Београду
- Хор Музиколошког института САНУ, под управом диригента др Димитрија Стефановића, извео је неколико духовних песама.
- Отворена је изложба “Осам векова Немањине Студенице”, организована у сарадњи са Галеријом фресака из Београда. Иста изложба је гостовала током октобра месеца у Народној библиотеци у Шапцу.

- Слободану Ј. Јовановићу у спомен
Одржана је поводом 85 година од рођења

- Грађански рат у Шпанији
Одржана је поводом 50. годишњице шпанског грађанског рата

- 13. конгрес СКЈ
Одржана је поводом одржавања Конгреса СКЈ.

- Несврстани од Београда до Харареа
Одржана је поводом 30. годишњице оснивања Покрета несврстаности и 25. годишњице Београдске конференције.

- Федерико Гарсија Лорка
Одржана је поводом 50. годишњице смрти песника
Изложба је гостовала у Народној библиотеци “Петар Кочић” у Бијељини.
У оквиру изложбе одржано је Академско вече. Предавање “Бесмртност Лоркине смрти” одржао је проф. др Владета Кошутић. Стихове су читали: Олга Сaвић, Танасије Узуновић и Љиљана Томашић, уз музичку пратњу Вере Огризовић

- Изложба радова Ива Фрола
Одржана је поводом смрти Ива Фрола, пензионисаног управника Универзитетске библиотеке

- Изложба Драгана М. Јеремића
Одржана је поводом смрти Драгана М. Јеремића, професора Филолошког факултета у Београду и познатог књижевног критичара

- Поводом међународне године мира
Одржана је у сарадњи са Југословенском лигом за мир

- Изложба радова Ломоносова
Одржана је поводом 250-годишњице рођења великог руског научника Ломоносова, у сарадњи са Културним центром СССР-а.

- Свечана академија
Одржана је поводом 200-годишњице рођења браће Грим
На тему “Шта ће нама браћа Грим?” говорио је проф. др Миљан Мојашевић
На тему “Интересовање Вилхема Грима за српску народну књижевност” говорио је проф. др Мирко Кривокапић
Песму “Диоба Јакшића” читао Бранислав Јеринић, а метричку верзију превода те песме на немачки језик Јакоба Грима прочитала је Бригита Симић, лектор Одсека за германистику Филолошког факултета у Београду. (У холу Библиотеке је још увек трајала изложба “Браћа Грим – 200 година од рођења” која је постављена крајем 1985. године)

- Поводом 40-годишњице оснивања УНЕСКО-а
Изложба публикација које је издао УНЕСКО, а Библиотека их примила као депозитни центар за њихове публикације

 

1985. година

- Свечаност поводом доградње, санације и реконструкције зграде Универзитетске библиотеке
Одржана је 11. фебруара
Свечаности су присуствовали: председник Председништва СР Србије, Душан Чкребић, председник Републичког извршног већа СР Србије, Бранислав Иконић, ректор Универзитета у Београду, академик др Војислав Петровић, Војин Стајић, ректор Универзитета уметности, књижевник Антоније Исаковић, потпредседник Репбуличког извршног већа, Миломир Петровић, председник Републичког комитета за образовање, Божидар Манић, председник Републичког комитета за културу, изасланик његове светости патријарха Српске православне цркве, господина Германа, секретар светог архијерејског синода, Милан Јанковић, као и бројни научни и културни радници, студенти, библиотекари и пријатељи библиотеке.
Поздравну реч одржала је Станија Глигоријевић, управница Библиотеке
На свечаности су говорили: Душан Чкребић, председник Председништва СР Србије и академик проф. др Војислав Петровић, ректор Београдског универзитета.
Студенти факултета Музичке уметности, Бранислав Сисал и Лејла Николић, извели су краћи музички програм.
Отворена је изложба чија је концепција ишла у два смера  једна да илуструје историјат настанка Библиотеке, други да направи сажети пресек кроз фондове Библиотеке
Свечаност употпуњена објављивањем фототипског издања Сретењског устава који је је остварен у сарадњи са Културним центром Горњи Милановац

- Свечана академија поводом 1100 . година смрти Методија Солунског
Одржана је 24. маја, у оквиру прославе Дана Библиотеке. У оквиру прославе одржана су Предавања: предавање  “Дело солунске браће у култури српског народа” одржао је академик проф. др Димитрије Богдановић предавање “Ђирило и Методије као творци словенског писма и првог књижевног језика”, одржао је др Митар Пешикан
У програмује учествовао  хор Музиколошког института САНУ
Приређена је изложба “Ћирилски рукописи  у фонду Универзитетске библиотеке”

- Бах, Хендл и Скарлати
Одржана је поводом триста година рођења Баха, Хендла и Скарлатија, у сарадњи са Културним центром СР Немачке. Одржано је музичко вече у сарадњи са Музичком академијом

- Марк Твен
Организована је поводом стогодишњице рођења Марка Твена.

- Виктор Иго
Организована је поводом стогодишњице смрти Виктора Игоа, у сарадњи са Француским културним центром. У оквиру изложбе одржано је Књижевно вече са предавањима др Николе Бертолина, “Виктор Иго – оспоравани песник” и др Михаила Павловића “Виктор Иго код Југословена”.

-Ђерђо Лукачо
Организована је поводом стогодишњице рођења Ђерђа Лукача.

- Ернест Блох
Организована је поводом стогодишњице рођења Ернеста Блоха

- Изложба о завршним операцијама за ослобађање Југославије
Организована је поводом Дана победе

– Марку Шагалу у спомен
Организована је поводом смрти Марка Шагала

- Редовно су приређиване изложбе принова по научним областима, ради информисања корисника

 

1984. година

- 7 универзитета Немачке Демократске Републике у светлу њихове издавачке делатности
Изложбу је, 4. октобра, отворио проф. др Милан Мирић, проректор Универзитета у Београду
Направљена је у сарадњи са Хумболт универзитетом из Берлина
Говорили др Петер Паул, заменик директора Универзитетске библиотеке Хумболт универзитета и управник Библиотеке
Присуствовали су представници Универзитета и Библиотеке и Клаус Јегер, културни аташе ДДР у Београду.
Изложене публикације (200) остале су као поклон Универзитетској библиотеци.
Цела изложба пренета је у просторије антикварнице Матице Српске, у сарадњи са Библиотеком Матице Српске

- Редовно су прављене изложбе нових књига по научним областима, као и периодичних публикација, ради информисања корисника

 

1983. година

- Редовно су прављене изложбе нових књига по научним областима, као и периодичних публикација ради информисања корисника

 

1982. година

- Приређено је више изложби приновљених публикација

 

1981. година

- Приређено је и више изложби приновљених публикација

1980. година

- Приређено је 11 изложби приновљених публикација

 

1979. година

- Постављено је 12 изложби приновљених публикација

 

1974. година

- Редовне изложбе принова постављала су Одељење за обраду библиотечког материјала и Одељење периодике

 

1973. година

- Изложба принова

Последњи пут промењено: 30/11/2014 15:57

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354