Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

ЛУКА ЋЕЛОВИЋ (1854-1929)
велики добротвор Београдског универзитета

 

Задужбина Луке Ћеловића – Требињца, београдског трговца

Године 1926. Лука Ћеловић је при Универзитету основао своју задужбину под именом Задужбина Луке Ћеловића – Требињца, београдског трговца. Његово основно писмо прочитао је ректор Павле Поповић на дан Светог Саве те године. У писму Ћеловић наводи следеће разлоге који су га навели да оснује своју задужбину:


1. Благодарност Србији што га је, кад је у њу дошао још као нејако дете из Требиња, топло примила као свога грађанина
2. Што је у Србији целога века радио и текао
3. Што је уверен да наука и привредни рад најјаче потпомажу правилан и сталан напредак народа
4. Што је убеђен да се неговањем млађих нараштаја у васколикој савременој науци и њиховим припремањем за привредни рад најбоње обезбеђује културна и политичка народна будућност и
5. Жеља да да јасне доказе своме великоме поштовању науке ''које сам целога века жудан био.''

Кроз своје две просветне задужбине, у корист науке и академског певачког друштва Обилић, Лука Ћеловић је ставио на располагање своје велико богатство Београдском универзитету зато што је он ''данас средиште и главна творница за српско племе'', како сам Ћеловић каже.

Када је Ћеловић умро, 15. августа 1929. године, онда је, у смислу његових жеља, задужбини прикључена и његова приватна библиотека. По жељи легатора, задужбином је управљао одбор под председништвом ректора Београдског универзитета. По решењу одбора, цела библиотека Луке Ћеловића, са три његова ормана и две кинеске вазе, предата је Универзитетској библиотеци почетком 1930. године. Библиотека има 580 инвентарних бројева и преко 1100 књига. Поред нешто књига на француском и немачком језику, библиотека садржи највише дела домаћих писаца а поред тога и велики број свезака разних правила, статута, споменица и извештаја са статистичким подацима многих државних и приватних предузећа, банака, акционарских друштава и хуманих и патриотских организација. У њој се налази и око 80 књига и брошура објављених у Француској и Швајцарској за време Првог светског рата.

Сваке године Задужбина је додељивала Универзитетској библиотеци и извесну суму новца који је она трошила на куповину нових књига и периодике, као и откуп посебних збирки.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354