Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

ЛУКА ЋЕЛОВИЋ (1854-1929)
велики добротвор Београдског универзитета

 

Задужбина Луке Ћеловића – Требињца, београдског трговца

Године 1926. Лука Ћеловић је при Универзитету основао своју задужбину под именом Задужбина Луке Ћеловића – Требињца, београдског трговца. Његово основно писмо прочитао је ректор Павле Поповић на дан Светог Саве те године. У писму Ћеловић наводи следеће разлоге који су га навели да оснује своју задужбину:


1. Благодарност Србији што га је, кад је у њу дошао још као нејако дете из Требиња, топло примила као свога грађанина
2. Што је у Србији целога века радио и текао
3. Што је уверен да наука и привредни рад најјаче потпомажу правилан и сталан напредак народа
4. Што је убеђен да се неговањем млађих нараштаја у васколикој савременој науци и њиховим припремањем за привредни рад најбоње обезбеђује културна и политичка народна будућност и
5. Жеља да да јасне доказе своме великоме поштовању науке ''које сам целога века жудан био.''

Кроз своје две просветне задужбине, у корист науке и академског певачког друштва Обилић, Лука Ћеловић је ставио на располагање своје велико богатство Београдском универзитету зато што је он ''данас средиште и главна творница за српско племе'', како сам Ћеловић каже.

Када је Ћеловић умро, 15. августа 1929. године, онда је, у смислу његових жеља, задужбини прикључена и његова приватна библиотека. По жељи легатора, задужбином је управљао одбор под председништвом ректора Београдског универзитета. По решењу одбора, цела библиотека Луке Ћеловића, са три његова ормана и две кинеске вазе, предата је Универзитетској библиотеци почетком 1930. године. Библиотека има 580 инвентарних бројева и преко 1100 књига. Поред нешто књига на француском и немачком језику, библиотека садржи највише дела домаћих писаца а поред тога и велики број свезака разних правила, статута, споменица и извештаја са статистичким подацима многих државних и приватних предузећа, банака, акционарских друштава и хуманих и патриотских организација. У њој се налази и око 80 књига и брошура објављених у Француској и Швајцарској за време Првог светског рата.

Сваке године Задужбина је додељивала Универзитетској библиотеци и извесну суму новца који је она трошила на куповину нових књига и периодике, као и откуп посебних збирки.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354