Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку

 

20. октобра – 7. новембра 2003.

Са жељом да читалачкој публици у Београду представи рад научника са немачког језичког подручја, који су се бавили истраживањима лингвистике, литературе, историје, фолкористике, уметности, Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'', уз свесрдну помоћ Гетеовог института и Аустријског културног форума из Београда, организовала је изложбу ''Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку''.

На изложби су представљене књиге на чијим страницама су ствараоци немачког језичког говорног подручја расправљали о историјској прошлости српског народа, градитељству и лепоти српског фреско сликарства, истраживали дијалекте и говоре на разним подручјима Србије, бавили се рецепцијом и превођењем књижевних дела, проучавали српску фолклорну традицију, начин живота и обичаје.

Сва ова дела, која посетиоци могу да виде на изложби, настала су у 20. веку, од којих је већина штампана и објављена код најпрестижнијих издавача у градовима широм Немачке и Аустрије, у Берлину, Минхену, Франкфурту на Мајни, Гетингену, Јени, Лајпцигу, Бечу, Грацу и Инсбруку.

Већина публикација која се налазе на изложби припада фондовима Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'', а за ову прилику добијени су и посебни отисци и књиге из фондове Народне библиотеке Србије и Библиотеке Матице српске.

Током 20. и 21. новембра у Универзитетској библиотеци ''Светозар Марковић'' је одржан и Округли сто о немачком истраживању наше културне баштине на којем су учествовали научници из наше земље као и гости из Савезне Републике Немачке.

 

Округли сто

Ђорђе С. Костић - Уводна реч
Јованка Калић - Поглед на истраживања о српском средњем веку
Јован Делић - Истраживања југославистике на универзитету у Гетингену
Габријела Шуберт - Јужноевропске студије на универзитету у Јени
Марија Клеут - Германославика о нашој народној књижевности након Вука
Манфред Јенихен - Седам теза о јужној славистици у Немачкој (с посебним освртом на Хумболтов универзитет у Берлину)
Александар Лома - Рад немачких научника на истраживању српског језика
Душан Иванић - Немачка србистика у зборницима Научног састанка слависта у Вукове дане
Добрила Бегенишић - Немачка југославистика у фондовима Народне библиотеке Србије
Бранислава Грбић - Bibliotheka Austriana у Универзитетској библиотеци ''Светозар Марковић''
Милорад Софронијевић - Немачка југославистика у фонду библиотеке Катедре за германистику Филолошког факултета у Београду

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354