Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Europeana libraries

У новембру 2011. одржан је заједнички скуп Европске библиотеке (The European Library) и партнерских библиотека које учествују у пројекту Europeana Libraries. Више информација можете наћи на страници скупа.


Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” је партнер у пројекту Europeana Libraries, углавном као давалац садржаја, али са надом да ће добити многа знања неопходна за успешну реализацију пројеката из области дигитализације културне и научне баштине.
Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” у Београду има веома значајну и вредну збирку о Александру Великом. Године 1928. на основу репарација у Немачкој је за Универзитетску библиотеку купљена библиотека Heinricha Christensena. Christensen (1849-1912) је био високошколски профессор у Хамбургу и сам је писао о Александру Великом. Сакупио је око 150 књига у 300 свезака, које имају исту тему – Александра Великог. Књиге су написане на различитим европским језицима и објављене у различитим европским градовима, од XV до XIX века. Најстарија књига је из 1494. Ова збирка садржи десет докторских дисертација које се односе на Александра Великог, и има укупно  28.000 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.
Збирка оријенталних рукописних књига у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” у Београду садржи 395 нумерисаних јединица са 686 дела. Садржи рукописе на три оријентална језика: арапском (525 дела), Отоманском турском (149) анд персијском (13). Најстарија књига је из 1206. Све књиге потичу из европског дела Отоманске империје и под јаким су утицајем локалне традиције, начина писања и језика специфичног за регион. Збирка садржи 133.560 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Верујемо да је пројекат Europeana Libraries и његово проширење на што више библиотека са подручја Балкана добар пут. Наша библиотека је била позвана да учествује у пројекту као чланица LIBER-a, и верујемо да је LIBER струковна организација која може помоћи балканским земљама да модернизују своје библиотеке.

 

О пројекту у медијима:

....Дигитализација чува записе о Александру Македонском

 

 

 


Последњи пут промењено: 25/11/2014 20:58

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354