Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Europeana libraries

У новембру 2011. одржан је заједнички скуп Европске библиотеке (The European Library) и партнерских библиотека које учествују у пројекту Europeana Libraries. Више информација можете наћи на страници скупа.


Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” је партнер у пројекту Europeana Libraries, углавном као давалац садржаја, али са надом да ће добити многа знања неопходна за успешну реализацију пројеката из области дигитализације културне и научне баштине.
Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” у Београду има веома значајну и вредну збирку о Александру Великом. Године 1928. на основу репарација у Немачкој је за Универзитетску библиотеку купљена библиотека Heinricha Christensena. Christensen (1849-1912) је био високошколски профессор у Хамбургу и сам је писао о Александру Великом. Сакупио је око 150 књига у 300 свезака, које имају исту тему – Александра Великог. Књиге су написане на различитим европским језицима и објављене у различитим европским градовима, од XV до XIX века. Најстарија књига је из 1494. Ова збирка садржи десет докторских дисертација које се односе на Александра Великог, и има укупно  28.000 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.
Збирка оријенталних рукописних књига у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” у Београду садржи 395 нумерисаних јединица са 686 дела. Садржи рукописе на три оријентална језика: арапском (525 дела), Отоманском турском (149) анд персијском (13). Најстарија књига је из 1206. Све књиге потичу из европског дела Отоманске империје и под јаким су утицајем локалне традиције, начина писања и језика специфичног за регион. Збирка садржи 133.560 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Верујемо да је пројекат Europeana Libraries и његово проширење на што више библиотека са подручја Балкана добар пут. Наша библиотека је била позвана да учествује у пројекту као чланица LIBER-a, и верујемо да је LIBER струковна организација која може помоћи балканским земљама да модернизују своје библиотеке.

 

О пројекту у медијима:

....Дигитализација чува записе о Александру Македонском

 

 

 


Последњи пут промењено: 25/11/2014 20:58

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354