XV МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

Народни музеј у сарадњи сa бројним институцијама, међу којима је и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, организује XV Међународну смотру археолошког филма, која ће се одржати од 27. марта до 03. априла 2014. у атријуму Народног музеја.

Народни музеј у сарадњи сa Амбасадом Републике Пољске, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран, Амбасадом Бразила и Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, организује XV Међународну смотру археолошког филма, која ће се одржати од 27. марта до 03. априла 2014. у атријуму Народног музеја.


Ове године биће приказанo 19 филмова из осам земаља – Пољске (1), Немачке (5)  Италије (5), Шпаније (3), Грчке (1), Ирана (2), Бразила (1) и Србије (1). 


Једини филм из Србије долази из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“:  Доналд Кејган о Западној цивилизацији и археологији, 48 мин, Србија 2014, и биће приказан у суботу 29. марта од 21 час.


Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом, али и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима већ свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима. То су углавном новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Публика ће, свакако, на атрактиван и интересантан начин бити упозната са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.


Због великог интересовања публике предвиђено је да премијерне пројекције, које ће се сваког дана одржавати од 20 часова, репризирају сутрадан од 17 часова.

 

Репертоар смотре можете погледати овде или на приложеној слици.


 

Улазнице за пројекције се могу купити од 25. марта на благајни Народног музеја у току радног времена изложбеног простора по цени од 100 динара.


[Текст преузет са сајта Народног музеја.]