Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Српски манастири у светској културној баштини UNESCO-а

 

Опис изложбе

Изложба je организована поводом 24. маја, Дана Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' и Дана словенске писмености, са циљем да домаћој и светској јавности презентује споменике културе од изузетне важности и уметничке вредности по којима је српска уметност средњег века постала позната у свету и који у великој мери представљају врхунац уметничког стварања у вековима у којима су настали. То су: манастир Хиландар на Светој Гори (уписан у листу светске баштине 1988.г. заједно са читавим комплексом Свете Горе), Стари Рас са Сопоћанима (уписан 1979.г. као целокупан комплекс региона првог седишта српске државе у 12.веку са манастирима Ђурђеви Ступови и Петровом црквом) и манастир Студеница (уписан 1986.г. у листу светске баштине).На изложби ће бити представљен и манастир Дечани као споменик који је од стране наше земље предложен и промовисан за упис у листу светске културне баштине UNESCO-а и чија је процедура уписа у току.

Организатори изложбе су Универзитетска библиотека Светозар Марковић из Београда и Народни музеј – Београд (Галерија фресака), чији се фондови излажу.

Изложба ће као експонате представити 16 копија фресака из манастира Студенице, Сопоћана, Хиландара и Дечана, 6 копија хиландарских икона, 2 макете манастира Сопоћана и Петрове цркве у Расу, одливак ктиторског натписа из Ђурђевих Ступова у Расу (све из фонда Галерије фресака Народног музеја у Београду), 1 рукопис из фонда Универзитетске библиотеке (Богородичник из 1654.године комплетно очуван са оригиналним корицама писан у Скиту Свете Ане на Светој Гори), архивску грађу из фонда Универзитетске библиотеке (писма писана у Хиландару из 18. и 19. века, као и 1 писмо студеничког игумана из 19.века чија се садржина односи на пренос моштију Стефана Првовенчаног из манастира Студенице у манастир Враћевшницу и даље ради њиховог спасења од Турака) као и штампане публикације о овим манастирима такође из фонда Универзитетске библиотеке. На изложби ће бити изложене и промовисане и библиографије свих ових споменика које су штампане као монографске публикације, а чији је аутор виши библиотекар и историчар уметности Бојана Мелцер, која је и аутор ове изложбе у сарадњи са дипл. конз. и рестауратором Весном Шујицом, библиотекаром.

Током трајања изложбе, до 30. јуна, биће организоване јавне трибине, округли столови и предавања посвећена овим нашим манастирима, као и проблематици везаној за њихову даљу адекватну заштиту (за неке од њих и обнову) и наравно презентацију светској јавности, са циљем да се најозбиљније схвати проблем очувања и заштите наших споменичких целина изузетне важности не само по нашим већ и по међународним критеријумима. У ову активност биће укључене све институције које су за то надлежне, као и представници самих манастира.

За време трајања изложбе биће у просторијама Универзитетске библиотеке организована и донаторска продаја компакт дискова и фотографија манастира Хиландара чији је аутор уметнички фотограф Миодраг Миладиновић, члан Центра за црквене студије у Нишу, као и каталога хиландарских икона као допринос учешћу у овој акцији од стране Галерије фресака, како би се обезбедио приход у виду донације за обнову манастира Хиландара.
Реализацију ове изложбе финансијски је помогло Министарство спољних послова Србије и Црне Горе.

Свесрдну колегијалну сарадњу и помоћ при реализацији изложбе пружили су Канцеларија УНЕСКО-а за Србију и Црну Гору, као и Републички завод за заштиту споменика културе – Београд.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354