Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Српски манастири у светској културној баштини UNESCO-а

 

Опис изложбе

Изложба je организована поводом 24. маја, Дана Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' и Дана словенске писмености, са циљем да домаћој и светској јавности презентује споменике културе од изузетне важности и уметничке вредности по којима је српска уметност средњег века постала позната у свету и који у великој мери представљају врхунац уметничког стварања у вековима у којима су настали. То су: манастир Хиландар на Светој Гори (уписан у листу светске баштине 1988.г. заједно са читавим комплексом Свете Горе), Стари Рас са Сопоћанима (уписан 1979.г. као целокупан комплекс региона првог седишта српске државе у 12.веку са манастирима Ђурђеви Ступови и Петровом црквом) и манастир Студеница (уписан 1986.г. у листу светске баштине).На изложби ће бити представљен и манастир Дечани као споменик који је од стране наше земље предложен и промовисан за упис у листу светске културне баштине UNESCO-а и чија је процедура уписа у току.

Организатори изложбе су Универзитетска библиотека Светозар Марковић из Београда и Народни музеј – Београд (Галерија фресака), чији се фондови излажу.

Изложба ће као експонате представити 16 копија фресака из манастира Студенице, Сопоћана, Хиландара и Дечана, 6 копија хиландарских икона, 2 макете манастира Сопоћана и Петрове цркве у Расу, одливак ктиторског натписа из Ђурђевих Ступова у Расу (све из фонда Галерије фресака Народног музеја у Београду), 1 рукопис из фонда Универзитетске библиотеке (Богородичник из 1654.године комплетно очуван са оригиналним корицама писан у Скиту Свете Ане на Светој Гори), архивску грађу из фонда Универзитетске библиотеке (писма писана у Хиландару из 18. и 19. века, као и 1 писмо студеничког игумана из 19.века чија се садржина односи на пренос моштију Стефана Првовенчаног из манастира Студенице у манастир Враћевшницу и даље ради њиховог спасења од Турака) као и штампане публикације о овим манастирима такође из фонда Универзитетске библиотеке. На изложби ће бити изложене и промовисане и библиографије свих ових споменика које су штампане као монографске публикације, а чији је аутор виши библиотекар и историчар уметности Бојана Мелцер, која је и аутор ове изложбе у сарадњи са дипл. конз. и рестауратором Весном Шујицом, библиотекаром.

Током трајања изложбе, до 30. јуна, биће организоване јавне трибине, округли столови и предавања посвећена овим нашим манастирима, као и проблематици везаној за њихову даљу адекватну заштиту (за неке од њих и обнову) и наравно презентацију светској јавности, са циљем да се најозбиљније схвати проблем очувања и заштите наших споменичких целина изузетне важности не само по нашим већ и по међународним критеријумима. У ову активност биће укључене све институције које су за то надлежне, као и представници самих манастира.

За време трајања изложбе биће у просторијама Универзитетске библиотеке организована и донаторска продаја компакт дискова и фотографија манастира Хиландара чији је аутор уметнички фотограф Миодраг Миладиновић, члан Центра за црквене студије у Нишу, као и каталога хиландарских икона као допринос учешћу у овој акцији од стране Галерије фресака, како би се обезбедио приход у виду донације за обнову манастира Хиландара.
Реализацију ове изложбе финансијски је помогло Министарство спољних послова Србије и Црне Горе.

Свесрдну колегијалну сарадњу и помоћ при реализацији изложбе пружили су Канцеларија УНЕСКО-а за Србију и Црну Гору, као и Републички завод за заштиту споменика културе – Београд.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354