Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Милутин Миланковић
Великан светске науке са Београдског универзитета

 

На изложби је приказан животни пут Милутина Миланковића (Даљ 1879 – Београд 1958), првог Србина, доктора техничких наука, од школовања на Техничкој високој школи у Бечу до професора примењене математике на Београдском универзитету (1909-1955) и признатог светског научника, чије име данас носе по један кратер на Месецу и Марсу и једна мала планета. Његов главни допринос светској науци је астрономска теорија климе, којом је утврдио да се клима на Земљи циклично мења под утицајем положаја Земље у односу на Сунце и друге планете и промена нагиба осе ротације. Ти циклуси се данас називају његовим именом. Миланковић се сматра и зачетником космичке климатологије, а резултати до којих је дошао потврђени су мултидисциплинарним истраживањима на свим континентима и на Марсу. О његовом делу одржано је и више конференција у земљи и свету, а радови су му цитирани у водећим светским часописима из области астрономије, геофизике, геологије, климатологије, екологије и других наука.

На изложби се налазе његови научни радови, радови из области историје науке, више издања чувене научно-популарне књиге «Кроз васиону и векове», копије докумената везане за његов живот и рад, публикације посвећене његовом делу и страни часописи у којима је цитиран а налазе се у фонду Универзитетске библиотеке. Аутори изложбе и каталога су др Стела Филипи-Матутиновић и Адам Софронијевић, стручни консултант је проф. др Александар Петровић а ликовни уредник Наташа Матовић.

Миланковић је цео живот провео у градовима на Дунаву и веома је волео реку. Стога је у Универзитетској библиотеци као пратећа манифестација постављена и изложба награђених уметничких фотографија Наташе Матовић, апсолвента са Факултета примењених уметности, «Дунав, моја импресија».


Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354