Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Изложба
''Књиге из Теслине личне библиотеке''
Музеја Никола Тесла

 

Говор ректора Београдског Универзитета, проф. др Бранка Ковачевића, на отварању изложбе

 

Уважене колегинице и колеге, драги пријатељи, имам задовољство и част да отворим изложбу посвећену великану светске науке српског порекла, Николи Тесли. Никола Тесла је на неки начин био везан за Електротехнички факултет у Београду, који је  основан 1893. године, a кога је основао професор Стеван Марковић. Приликом оснивања Електротрхничког факултета, професор Стеван Марковић молио је за подршку два великана светске науке, држављана САД. То су били Никола Тесла и Михајло Пупин, који су подржали оснивање Одсека за електротехнику при катедри за физику. Прво предавање из електротехнике одржано је у Србији 1893. године, а непосредно пре тога Михајло Пупин је на Колумбијском Универзитету отворио Катедру за електротехнику. Србија је међу првима у свету увела изучавање електротехнике. Пупиново дело јесте било капитално, међутим његов велики проналазак, "Пупинови калемови", је застарео још за време његовог живота. Никола Тесла је био једини научник у историји науке и технике чије је дело надживело читав век.
Данас људи проучавају све оно што је радио Никола Тесла, па чак и реченицу коју је рекао "Двадесети век биће време физике, а двадесетпрви век биће време хемије и биологије". Тесла је један од највећих светских научника из света електротехнике, што је доказао својим радом и достигнућима у науци, без којих би свет данас изгледао сасвим другачије. Никола Тесла за свој рад није желео никакву награду, а да јесте данас би постојао фонд Николе Тесле, који би био један од најбогатијих на свету, а делиле би се Теслине, а не Нобелове награде. Цела прошла 2006. година, је била година Николе Тесле; Амерички конгрес је прошлу 2006. годину прогласио за годину Николе Тесле, Српска влада је прошлу 2006. годину прогласила за годину Николе Тесле, Хрватска влада је прошлу 2006. годину прогласила за годину Николе Тесле. И UNESCO је целу прошлу 2006. годину прогласио за годину Николе Тесле, као што је 2005. година, била у знаку Алберта Ајнштајна. Тесла је један од најзначајнијих људи у историји човечанства, бар када се ради о области технике.
Сада имам задовољство и част да отворим ову изложбу.  Хвала вам што сте дошли.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354