ВРХОВИ ЕНГЛЕСКОГ РОМАНА

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'', Филолошки факултет Универзитета у Београду и Британски савет у Београду имају посебну част и задовољство да Вас позову да погледате изложбу ВРХОВИ ЕНГЛЕСКОГ РОМАНА - у част јубилеја Дикенса, Џојса и Вирџиније Вулф - поводом 200 година од рођења Чарлса Дикенса (1812-2012) и 130 година од рођења Џејмса Џојса и Вирџиније Вулф (1882-2012).

детаљније

Дани европске баштине у Универзитетској библиотеци

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“  од уторка 25.09. до четвртка 27.09.2012. заинтересовани грађани могу да посете спомен собу Исидоре Секулић, као  и остале делове историјски занимљиве зграде Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ од уторка до четвртка у 13 часова. 

детаљније

Кинг Конг у Универзитетској библиотеци

У организацији Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и Филолошког факултета у Београду 23. августа 2012. године у Универзитетској библиотеци одржано је предавање ''Кинг Конг и симболизам''. Предавање је одржао један од најугледнијих анторполога данашњице проф. др Х. Џејмс Биркс са Универзитета Канисиус, САД. детаљније

Генетички инжењеринг у служби човечанства

Изложба „Генетички инжењеринг у служби човечанства“
отворена је 27. јуна 2012. године у приземљу Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

детаљније

Одржан разговор на тему „Нормализација културе у деполитизацији историје”

Уметнички Центар Универзитетске Библиотеке “Светозар Марковић” је 3. јула 2012. организовао разговор са Николом Радићем Луцатијем о употреби културе и уметности у процесу нормализације, којим се проблематичне идеје и акције уобличавају у културно прихватљиве форме. Разговор је вођен на основу примера који илуструју промене карактера употребе места од историјског значаја и релативизације културног наслеђа мањина у пост-транзиционим друштвима, применом “нормализације” у пројектима стварања етничких монокултура у оквиру заједничког еx-Yу и европског културног простора. детаљније

Стогодишњица првог учешћа Србије на Олимпијским играма

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, уочи отварања Олимпијских игара у Лондону, постављена је изложбаСтогодишњица првог учешћа Србије на Олимпијским играма (1912-2012).

детаљније

Јоца Вујић

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић" поводом Дана Библиотеке, отворена је изложба Јоца Вујић, велики добротвор Београдског универзитета и Универзитетске библиотеке у четвртак 24. маја 2012. у 12 часова.

детаљније

ХИСПАНСКА КЊИЖЕВНОСТ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ XXI ВЕКА

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Амбасада Шпаније у Београду, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Институт Сервантес у Београду Вас позивају да погледате изложбу ХИСПАНСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ XXI ВЕКА.

детаљније

Плач Сербији

У Универзитетској библиотеци «Светозар Марковић» је, поводом 250 година од објављивања песме Плач Сербији, отворена изложба о њеном аутору, Захарију Орфелину (1726-1785), једном од најзнаменитијих  Срба у XVIII веку. детаљније