Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Europeana Libraries

Веб: www.europeana-libraries.eu

Статус: У току

Трајање: 2011-2012

Циљ

Europeana Libraries је двогодишњи пројекат који ће донети дигиталне колекције 19 европских водећих истраживачких библиотека у Еуропеану (Europeana, збирка дигитализованих садржаја из европских архива, библиотека и музеја, www.europeana.eu/portal/ ) и ТЕЛ (The European Library, заједнички портал европских националних библиотека, theeuropeanlibrary.org ).

Садржај

  • 1,200 филмова и видео записа
  • 850,000 слика
  • 4.3 милиона текстуалних докумената (књиге, новински чланци, тезе, писма)

Партнери

Неколико организација сарађује на пројекту, укључујући највеће библиотечке мреже и 19 истраживачких библиотека. Учесници долазе из 14 европских земаља.Четири најзначајније организације које воде пројекат:

Description: Europeana FoundationDescription: CENLDescription: CERLDescription: LIBER

Координатор је The European Library, а домаћинNational Library ofthe Netherlands.

UCL (University College London)је научни координатор, аInstituto Superior Técnicoразвија алате за агрегацију.MDR Partnersсу менаџери пројекта.

Даваоци садржаја

Опис активности

Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” је партнер у пројекту Europeana Libraries, углавном као давалац садржаја, али са надом да ће добити многа знања неопходна за успешну реализацију пројеката из области дигитализације културне и научне баштине.

Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” у Београду има веома значајну и вредну збирку о Александру Великом. Године 1928. на основу репарација у Немачкој је за Универзитетску библиотеку купљена библиотека Heinricha Christensena. Christensen (1849-1912) је био високошколски профессор у Хамбургу и сам је писао о Александру Великом. Сакупио је око 150 књига у 300 свезака, које имају исту тему – Александра Великог. Књиге су написане на различитим европским језицима и објављене у различитим европским градовима, од XV до XIX века. Најстарија књига је из 1494. Ова збирка садржи десет докторских дисертација које се односе на Александра Великог, и има укупно 28.000 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Збирка оријенталних рукописних књига у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” у Београду садржи 395 нумерисаних јединица са 686 дела. Садржи рукописе на три оријентална језика: арапском (525 дела), Отоманском турском (149) анд персијском (13). Најстарија књига је из 1206. Све књиге потичу из европског дела Отоманске империје и под јаким су утицајем локалне традиције, начина писања и језика специфичног за регион. Збирка садржи 133.560 страница које ће бити скениране у формату TIFF, компримоване у JPEG, 300dpi, и конвертоване у PDF.

Верујемо да је пројекат Europeana Libraries и његово проширење на што више библиотека са подручја Балкана добар пут. Наша библиотека је била позвана да учествује у пројекту као чланица LIBER-a, и верујемо да је LIBER струковна организација која може помоћи балканским земљама да модернизују своје библиотеке.

Контакт

Е-пошта: Стела Филипи-Матутиновић, Адам Софронијевић
Телефон: 3370 515, 3370 160