2007

- Изложба “Карл Лине у Универзитетској Библиотеци”
отворена је у децембру поводом триста година од рођења Карла Линеа. Изложбу је отворио амбасадор Краљевине Шведске у Србији, његова екселенција, господин Кристер Брингеус. На отварању је говорио академик проф. др Владимир Стевановић. Током трајања изложбе одржаване су пројекције филма «Expedition Linné» четвртком у 18 сати, уз уводна предавања професора са Биолошког факултета Универзитета у Београду и разговор са посетиоцима пројекције. 
Аутор изложбе је др Стела Филипи-Матутиновић
Детаљније 


- Изложба “Јован Скерлић - Солдат истине” - архивска збирка Јована Скерлића у Универзитетској библиотеци
отворена је у децембру под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда. На отварању је говорио проф. др Драган Симеуновић.
Аутори изложбе и приређивачи књиге Јован Скерлић - Архивска збирка Јована Скерлића у Универзитетској библиотеци су Даница Филиповић и др Никола Марковић.


- Изложба “Тврђаве на Дунаву”
отворена је у септембру под покровитељством Секретаријата за привреду Града Београда, у оквиру манифестације Дани европске баштине која се одржава од 3. до 30. септембра 2007. године и централне европске прославе у Београду од 20. до 23. септембра, са темом “Реке-токови наслеђа”. Поред изложених педесетак слика тврђава на Дунаву, посетиоци су могли да виде и веома ретке публикације о Дунаву, као и карте и бакрорезе градова на Дунаву из XVIII века.
Аутори изложбе и каталога су Даница Филиповић и др Никола Марковић.


- Изложба "Право гласа - вера у закон Сто година финске парламентарне демократије" Амбасаде Финске у Београду 
отворена је у уторак 15. маја. Изложбу је отворила Њена екселенција Anna-Maija Korpi, амбасадорка Финске. У склопу изложбе одржана је и трибина о искуствима парламентарне демократије у Финској.


- Изложба ''Књиге из Теслине личне библиотеке'' Музеја Никола Тесла
отворена је у уторак 20. фебруара 2007. у Универзитетској библоитеци ''Светозар Марковић'', у холу на спрату испред професорске читаонице. Изложбу је отворио Ректор Београдског Универзитета проф. др Бранко Ковачевић.

У наставку програма одржана је трибина ''Тесла – геније и визионар 21 века''. Трибину је водио мр Радивоје Филиповић генерални секретар ЈУИТИКТА.

проф. др Дејан Раковић: "Никола Тесла и разумевање креативности" 
проф. др Ирена Ћосић: "Тесла и биомедицински инжињеринг" 
проф. др Васо Милинчевић: "Тесла и  књижевност" 
Весна Радојев: Теслина лична библиотека

Слике са отварања изложбе можете погледати овде

Говор ректора Београдског Универзитета, проф. др Бранка Ковачевића, на отварању изложбе, можете прочитати овде

Дејан Раковић: Тесла и квантно-кохерентна стања свести: ‘Case Study’ за разумевање природе креативности (word document)(PowerPoint presentation)

Милоје Поповић: Поливалентна личност Николе Тесле(word document)

Ирена ЋосићБиорезонанције (PowerPoint presentation)

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' захваљује се на помоћи у организовању овог догађаја удружењу ЈУИТИКТ, Привредној комори Србије  и Музеју Николе Тесле. Посебну захвалност исказујемо суорганизатору догађаја  мр Радивоју Филиповићу.