Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

najava
Sonja Kostić / Balans

Izložba Balans
u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković,
09 .decembar 2011. u 19:00 h.

Sonja Kostić svojim radom na najdrastičniji način ukida važnost temporalnosti umetničkog čina postavljajući pitanje egzistencije samog umetnika u bespredmetnim okolnostima svakodnevnog, prirodnog ili istorijskog proticanja vremena. Ovaj umetnički statement nije odlika brisanja pitanja aktuelnosti i neobaziranja na medijsku realnost koja nas okružuje, već sasvim spontani lični čin koji je mišljan kao ideja artikulacije obrisa lične, a kroz akt umetnosti i opšte egzistencije u vremenu. Time se, za okolnosti interpretacije, ovakva postavka može tumačiti kao radikalno suprotstavljena aktuelnim diskursima u umetnosti ali je očita namera umetnice da se ne obazire na ove okolnosti. Ona artikuliše strategije izražavanja koje nadilaze konstruisane parametere sistema umetnosti i na najličnijem nivou govori o važnosti sopstvenog postojanja sada i ovde.

To postojanje je, nezavisno od koncepta o ideji umetnosti kao rekapitulaciji ili konstruktu  realnosti, isključivo utemeljeno u privatnom, subjektivnom i lokalnom kontekstu iz koga nema razumnog izlaza niti je namera umetnice da taj izlaz istražuje ili promoviše. Sasvim realistične prilike života stvaraju performative i vizuelnost koja oslobađa od pritisaka konstruisanih realnosti.

Nesumnjivo je da se ovde pitanje autentičnosti iskazivanja ne dovodi u pitanje i da, čak i kada se iz ovog iskazivanja brišu sve moguće biografske i lične autorske intencije, iza umetničkih radova Sonje Kostić ostaje gorak i otrežnjujući ukus svakodnevice.
Treba ukazati na činjenicu da se radovi umetnice oslanjaju na tradiciju konceptualne umetnosti i performansa na paraboličan način kako je to činjeno u dugim decenijama za nama, ali da se ukorenjenost u savremenosti jasno odlikuje medijski iznijansiranim i aktuelnim sistemima prezentacije, koji prave suptilnu, ali i suštinsku razliku od umetnosti koja se, od samih početaka osme decenije i naročito nakon sredine devedesetih, strateški izbegavala premda je u svetu, i posebno na Zapadu, bila kontinuirano negovana i stalno aktuelizovana. Lokalne okolnosti pomerale su pažnju sa pitanja egzistencije ka pitanjima ideologije i identiteta. Sonja Kostić svojim radovima uspeva da pažljivog posmatrača vrati u žižu sopstvenog bivstva ili bivstva Drugog.

Kroz radove Balans i Gde je 2 tu je i 3, a posebno kroz performans u okviru rada Balans, umetnica će iskazati okolnosti u kojima se važne činjenice naših egzistencija ne vezuju za protok vremena, već imaju svoj dramatični i katalizatorski potencijal koji ni najopskurnije transformacije velike istorije ne mogu da dovedu u pitanje. Time Sonja Kostić pokušava da nas iz brzine i haotičnosti promena vrati u makar kratko stanje introspekcije, nužne da se osećamo kao ljudi izgubljeni u vremenu, ali svesni dramatičnosti našeg postojanja a time ponovo i ponovo suočeni samom činjenicom života koji nam je bezuslovno poklonjen da bi u njemu činili ili nečinili sopstveni balans.

Milorad Mladenović

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354