Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

најава
Соња Костић / Баланс

Изложба Баланс
у Уметничком центру Универзитетске библиотеке Светозар Марковић,
09 .децембар 2011. у 19:00 h.

Соња Костић својим радом на најдрастичнији начин укида важност темпоралности уметничког чина постављајући питање егзистенције самог уметника у беспредметним околностима свакодневног, природног или историјског протицања времена. Овај уметнички статемент није одлика брисања питања актуелности и необазирања на медијску реалност која нас окружује, већ сасвим спонтани лични чин који је мишљан као идеја артикулације обриса личне, а кроз акт уметности и опште егзистенције у времену. Тиме се, за околности интерпретације, оваква поставка може тумачити као радикално супротстављена актуелним дискурсима у уметности али је очита намера уметнице да се не обазире на ове околности. Она артикулише стратегије изражавања које надилазе конструисане параметере система уметности и на најличнијем нивоу говори о важности сопственог постојања сада и овде.

То постојање је, независно од концепта о идеји уметности као рекапитулацији или конструкту реалности, искључиво утемељено у приватном, субјективном и локалном контексту из кога нема разумног излаза нити је намера уметнице да тај излаз истражује или промовише. Сасвим реалистичне прилике живота стварају перформативе и визуелност која ослобађа од притисака конструисаних реалности.

Несумњиво је да се овде питање аутентичности исказивања не доводи у питање и да, чак и када се из овог исказивања бришу све могуће биографске и личне ауторске интенције, иза уметничких радова Соње Костић остаје горак и отрежњујући укус свакодневице.
Треба указати на чињеницу да се радови уметнице ослањају на традицију концептуалне уметности и перформанса на параболичан начин како је то чињено у дугим деценијама за нама, али да се укорењеност у савремености јасно одликује медијски изнијансираним и актуелним системима презентације, који праве суптилну, али и суштинску разлику од уметности која се, од самих почетака осме деценије и нарочито након средине деведесетих, стратешки избегавала премда је у свету, и посебно на Западу, била континуирано негована и стално актуелизована. Локалне околности померале су пажњу са питања егзистенције ка питањима идеологије и идентитета. Соња Костић својим радовима успева да пажљивог посматрача врати у жижу сопственог бивства или бивства Другог.

Кроз радове Баланс и Где је 2 ту је и 3, а посебно кроз перформанс у оквиру рада Баланс, уметница ће исказати околности у којима се важне чињенице наших егзистенција не везују за проток времена, већ имају свој драматични и катализаторски потенцијал који ни најопскурније трансформације велике историје не могу да доведу у питање. Тиме Соња Костић покушава да нас из брзине и хаотичности промена врати у макар кратко стање интроспекције, нужне да се осећамо као људи изгубљени у времену, али свесни драматичности нашег постојања а тиме поново и поново суочени самом чињеницом живота који нам је безусловно поклоњен да би у њему чинили или нечинили сопствени баланс.

Милорад Младеновић

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354