Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

 

Zoran Popović
Radomir Stančić
   

Zoran Popović će predstaviti seriju radova: skice, tekstovi, fotografije, digitalni printovi itd., pod radnim naslovom Mentalni vizuelni procesi. Ti radovi ukazuju na sve ono što vodi ka materijalizaciji krajnjeg umetničkog rezultata. U kontekstu Univerzitetske biblioteke, odnosno Umetničkog centra UBSM, umetnik prezentuje ono što je posmatraču najčešće nevidljivo, prezentuje sam misaoni proces koji prethodi nastanku rada!

Zoran Popović
Rođen u Beogradu, 13. 12. 1944. Od 1964. do 1969. studirao na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu a 1973. magistrirao na istom fakultetu. Jedan je od ključnih umetnika takozvane Nove umetnosti 70-ih. Zajedno sa umetnicima njegove generacije (Marinom Abramović, Rašom Todosijevićem, Nešom Paripovićem, Erom Milivojevićem, Gergeljem Urkomom i dr.), on je protagonista jedne radikalne umetničke prakse koja nas je u to vreme svrstavala u sam vrh svetskih avangardnih kretanja u oblasti vizuelne umetnosti. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama u najprestižnijim galerijama i muzejima u našoj zemlji i svetu. Njegovi radovi se nalaze u mnogobrojnim svetskim kolekcijama poput Rockefeller Collection New York, Museum of Modern Art New York City, Galerie Bruno Delarue Paris, Kolekcija Galerije Ingrid i Žika Dacić Tübingen, Kunsthalle Fridericianum Kassel itd. Živi i radi u Beogradu.

Radomir Stančić će prezentovati rad pod radnim nazivom Cikličnost. U pitanju je instalacija na podu koja posebno prilagođena specifičnom prostoru i kontekstu Umetničkog centra UBSM. Taj rad, po rečim samog umetika, na neki način je refleksija na Munkovu sliku Devojke na mostu.

Radomir Stančić
Rođen u Beogradu. Od 1981. do 1984. studirao na Likovnoj akademiji u Venciji, nakon toga 1984. prelazi na Umetničku akademiju u Dizeldorfu gde dovršava osnovne i završava magistarske studije u klasi profesora Dejvida Rabinoviča. Učestvovao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u galerijama i muzejima u našoj zemlji i inostranstvu.

   
 

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354