Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

 

Zoran Popović
Radomir Stančić
   

Zoran Popović će predstaviti seriju radova: skice, tekstovi, fotografije, digitalni printovi itd., pod radnim naslovom Mentalni vizuelni procesi. Ti radovi ukazuju na sve ono što vodi ka materijalizaciji krajnjeg umetničkog rezultata. U kontekstu Univerzitetske biblioteke, odnosno Umetničkog centra UBSM, umetnik prezentuje ono što je posmatraču najčešće nevidljivo, prezentuje sam misaoni proces koji prethodi nastanku rada!

Zoran Popović
Rođen u Beogradu, 13. 12. 1944. Od 1964. do 1969. studirao na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu a 1973. magistrirao na istom fakultetu. Jedan je od ključnih umetnika takozvane Nove umetnosti 70-ih. Zajedno sa umetnicima njegove generacije (Marinom Abramović, Rašom Todosijevićem, Nešom Paripovićem, Erom Milivojevićem, Gergeljem Urkomom i dr.), on je protagonista jedne radikalne umetničke prakse koja nas je u to vreme svrstavala u sam vrh svetskih avangardnih kretanja u oblasti vizuelne umetnosti. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama u najprestižnijim galerijama i muzejima u našoj zemlji i svetu. Njegovi radovi se nalaze u mnogobrojnim svetskim kolekcijama poput Rockefeller Collection New York, Museum of Modern Art New York City, Galerie Bruno Delarue Paris, Kolekcija Galerije Ingrid i Žika Dacić Tübingen, Kunsthalle Fridericianum Kassel itd. Živi i radi u Beogradu.

Radomir Stančić će prezentovati rad pod radnim nazivom Cikličnost. U pitanju je instalacija na podu koja posebno prilagođena specifičnom prostoru i kontekstu Umetničkog centra UBSM. Taj rad, po rečim samog umetika, na neki način je refleksija na Munkovu sliku Devojke na mostu.

Radomir Stančić
Rođen u Beogradu. Od 1981. do 1984. studirao na Likovnoj akademiji u Venciji, nakon toga 1984. prelazi na Umetničku akademiju u Dizeldorfu gde dovršava osnovne i završava magistarske studije u klasi profesora Dejvida Rabinoviča. Učestvovao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u galerijama i muzejima u našoj zemlji i inostranstvu.

   
 

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354