Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

 

Зоран Поповић
Радомир Станчић
   

Зоран Поповић ће представити серију радова: скице, текстови, фотографије, дигитални принтови итд., под радним насловом Ментални визуелни процеси. Ти радови указују на све оно што води ка материјализацији крајњег уметничког резултата. У контексту Универзитетске библиотеке, односно Уметничког центра УБСМ, уметник презентује оно што је посматрачу најчешће невидљиво, презентује сам мисаони процес који претходи настанку рада!

Зоран Поповић Рођен у Београду, 13. 12. 1944. Од 1964. до 1969. студирао на Академији за ликовне уметности у Београду а 1973. магистрирао на истом факултету. Један је од кључних уметника такозване Нове уметности 70-их. Заједно са уметницима његове генерације (Марином Абрамовић, Рашом Тодосијевићем, Нешом Париповићем, Ером Миливојевићем, Гергељем Уркомом и др.), он је протагониста једне радикалне уметничке праксе која нас је у то време сврставала у сам врх светских авангардних кретања у области визуелне уметности. Учествовао је на многобројним изложбама у најпрестижнијим галеријама и музејима у нашој земљи и свету. Његови радови се налазе у многобројним светским колекцијама попут Роцкефеллер Цоллецтион Неw Yорк, Мусеум оф Модерн Арт Неw Yорк Цитy, Галерие Бруно Деларуе Парис, Колекција Галерије Ингрид и Жика Дацић Тüбинген, Кунстхалле Фридерицианум Кассел итд. Живи и ради у Београду.

Радомир Станчић ће презентовати рад под радним називом Цикличност. У питању је инсталација на поду која посебно прилагођена специфичном простору и контексту Уметничког центра УБСМ. Тај рад, по речим самог уметика, на неки начин је рефлексија на Мункову слику Девојке на мосту.

Радомир Станчић
Рођен у Београду. Од 1981. до 1984. студирао на Ликовној академији у Венцији, након тога 1984. прелази на Уметничку академију у Дизелдорфу где довршава основне и завршава магистарске студије у класи професора Дејвида Рабиновича. Учествовао је на многобројним самосталним и групним изложбама у галеријама и музејима у нашој земљи и иностранству.

   
 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354