Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

 

Зоран Поповић
Радомир Станчић
   

Зоран Поповић ће представити серију радова: скице, текстови, фотографије, дигитални принтови итд., под радним насловом Ментални визуелни процеси. Ти радови указују на све оно што води ка материјализацији крајњег уметничког резултата. У контексту Универзитетске библиотеке, односно Уметничког центра УБСМ, уметник презентује оно што је посматрачу најчешће невидљиво, презентује сам мисаони процес који претходи настанку рада!

Зоран Поповић Рођен у Београду, 13. 12. 1944. Од 1964. до 1969. студирао на Академији за ликовне уметности у Београду а 1973. магистрирао на истом факултету. Један је од кључних уметника такозване Нове уметности 70-их. Заједно са уметницима његове генерације (Марином Абрамовић, Рашом Тодосијевићем, Нешом Париповићем, Ером Миливојевићем, Гергељем Уркомом и др.), он је протагониста једне радикалне уметничке праксе која нас је у то време сврставала у сам врх светских авангардних кретања у области визуелне уметности. Учествовао је на многобројним изложбама у најпрестижнијим галеријама и музејима у нашој земљи и свету. Његови радови се налазе у многобројним светским колекцијама попут Роцкефеллер Цоллецтион Неw Yорк, Мусеум оф Модерн Арт Неw Yорк Цитy, Галерие Бруно Деларуе Парис, Колекција Галерије Ингрид и Жика Дацић Тüбинген, Кунстхалле Фридерицианум Кассел итд. Живи и ради у Београду.

Радомир Станчић ће презентовати рад под радним називом Цикличност. У питању је инсталација на поду која посебно прилагођена специфичном простору и контексту Уметничког центра УБСМ. Тај рад, по речим самог уметика, на неки начин је рефлексија на Мункову слику Девојке на мосту.

Радомир Станчић
Рођен у Београду. Од 1981. до 1984. студирао на Ликовној академији у Венцији, након тога 1984. прелази на Уметничку академију у Дизелдорфу где довршава основне и завршава магистарске студије у класи професора Дејвида Рабиновича. Учествовао је на многобројним самосталним и групним изложбама у галеријама и музејима у нашој земљи и иностранству.

   
 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354