Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

   


Izložba radova nastalih na prvoj multimedijalnoj koloniji “Karavukovo 0001” biće otvorena 27. septembra u galeriji Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” (UBSM) u Beogradu, nakon nedavne postavke u Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC), koji je i organizovao tu koloniju krajem juna u bačkom selu Karavukovo na granici Srbije i Hrvatske, u saradnji sa tamošnjom fabrikom Castrix.

Izložba obuhvata grafike, skulpture i fotografije 12 umetnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a premijerno će biti prikazan i dokumentarni film posvećen Karavukovu, u režiji Marka Mamuzića, kao i muzika komponovana u fabrici Castrix, čiji je autor Goran Orge Nikolić.

Na izložbi učestvuju i Daniela Fulgosi, Ivana Vidić, Ana Krstić, Goran Denić, Marija Kauzlarić, Sonja Radaković, Dragana Nikoletić i Darko Cvetanović iz Srbije, kao i Marko Kovačič iz Ljubljane i Pasko Burđelez iz Dubrovnika, a njihovi radovi prvi put su prikazani 30. juna, poslednjeg dana desetodnevne umentičke kolonije, u devastiranoj crkvi Sv. Martina biskupa u Karavukovu.

Postavka sadrži skulpture od reciklažnog materijala - “Sveti Martin” Dragane Nikoletić, “Karavuk“ Marka Kovačiča i “Čopor karavukova u borbi protiv prerano proklijalog semena” Gorana Denića. Multimedijalna umetnica Marija Kauzlarić predstavlja se “Molitvenicima” i instalacijom “Pokajanje”, a Sonja Radaković fotografijom “Zaraza”.

Fotograf Darko Cvetanović izlaže seriju fotografija Crkve Sv. Martina “Karavukova jazbina”. a grafičarke Ivana Vidić i Daniela Fulgosi kompjuterske grafike, odnosno monotipije bez naziva i linogravuru.

Izlozba obuhvata i skulpture Ane Krstić “Sreća” i “5 x 7”, urađene od kineske plastike, uz muziku Orgea i Mamuzićev film, koji sadrži i prikaz performansa bez naziva Paska Burđeleza, održanog na grobu partizana Todora Lazića u porti crkve Sv. Martina biskup, napuštenog i zapuštenog verskog zdanja vojvođanskih Nemaca, decenijama devastiranog, koje su radnici Castrixa očistili povodom izložbe uz pomoć lokalnog stanovništva.

Svi radovi su začetak Castrix kolekcije savremene umetnosti, a posle 8. oktobra, izložba će biti preseljena iz UBSM u Art kliniku u Novom Sadu.

Cilj prvog saziva regionalne multimedijalne kolonije bio je kreativno sučeljavanje poetika i umetničkih praksi različitih profila umetnika.

Castrix je privatna fabrika koja je ulila život u zamrlu privredu Karavukova, a izgrađena je prošle godine i, prema najavama direktora Stevana Stanojkovića, selu će jednom godišnje prirediti druženje sa umetnicima iz regiona, ali i kolekciju umetničkih radova koja će moći da se vidi u originalnom industrijskom izložbenom prostoru.

Radovi učesnika kolonije “Karavukovo 0001” predstavljeni su u Galeriji umetnika SEEcult.org

 (SEEcult.org)


   

Umetnička kolonija
KARAVUKOVO

 
 
Umetnici:

Ana Krstić
Darko Cvetanović
Ivana Vidić
Marija Kauzlarić
Goran Denić
Daniela Fulgosi
Dragana Nikoletić
Marko Kovačić
Marko Mamuzić
Goran Orge Nikolić
Sonja Radaković
Pasko Buredjelez

 

 

 

 

   
       
   
         

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354