Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

   


Izložba radova nastalih na prvoj multimedijalnoj koloniji “Karavukovo 0001” biće otvorena 27. septembra u galeriji Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” (UBSM) u Beogradu, nakon nedavne postavke u Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC), koji je i organizovao tu koloniju krajem juna u bačkom selu Karavukovo na granici Srbije i Hrvatske, u saradnji sa tamošnjom fabrikom Castrix.

Izložba obuhvata grafike, skulpture i fotografije 12 umetnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a premijerno će biti prikazan i dokumentarni film posvećen Karavukovu, u režiji Marka Mamuzića, kao i muzika komponovana u fabrici Castrix, čiji je autor Goran Orge Nikolić.

Na izložbi učestvuju i Daniela Fulgosi, Ivana Vidić, Ana Krstić, Goran Denić, Marija Kauzlarić, Sonja Radaković, Dragana Nikoletić i Darko Cvetanović iz Srbije, kao i Marko Kovačič iz Ljubljane i Pasko Burđelez iz Dubrovnika, a njihovi radovi prvi put su prikazani 30. juna, poslednjeg dana desetodnevne umentičke kolonije, u devastiranoj crkvi Sv. Martina biskupa u Karavukovu.

Postavka sadrži skulpture od reciklažnog materijala - “Sveti Martin” Dragane Nikoletić, “Karavuk“ Marka Kovačiča i “Čopor karavukova u borbi protiv prerano proklijalog semena” Gorana Denića. Multimedijalna umetnica Marija Kauzlarić predstavlja se “Molitvenicima” i instalacijom “Pokajanje”, a Sonja Radaković fotografijom “Zaraza”.

Fotograf Darko Cvetanović izlaže seriju fotografija Crkve Sv. Martina “Karavukova jazbina”. a grafičarke Ivana Vidić i Daniela Fulgosi kompjuterske grafike, odnosno monotipije bez naziva i linogravuru.

Izlozba obuhvata i skulpture Ane Krstić “Sreća” i “5 x 7”, urađene od kineske plastike, uz muziku Orgea i Mamuzićev film, koji sadrži i prikaz performansa bez naziva Paska Burđeleza, održanog na grobu partizana Todora Lazića u porti crkve Sv. Martina biskup, napuštenog i zapuštenog verskog zdanja vojvođanskih Nemaca, decenijama devastiranog, koje su radnici Castrixa očistili povodom izložbe uz pomoć lokalnog stanovništva.

Svi radovi su začetak Castrix kolekcije savremene umetnosti, a posle 8. oktobra, izložba će biti preseljena iz UBSM u Art kliniku u Novom Sadu.

Cilj prvog saziva regionalne multimedijalne kolonije bio je kreativno sučeljavanje poetika i umetničkih praksi različitih profila umetnika.

Castrix je privatna fabrika koja je ulila život u zamrlu privredu Karavukova, a izgrađena je prošle godine i, prema najavama direktora Stevana Stanojkovića, selu će jednom godišnje prirediti druženje sa umetnicima iz regiona, ali i kolekciju umetničkih radova koja će moći da se vidi u originalnom industrijskom izložbenom prostoru.

Radovi učesnika kolonije “Karavukovo 0001” predstavljeni su u Galeriji umetnika SEEcult.org

 (SEEcult.org)


   

Umetnička kolonija
KARAVUKOVO

 
 
Umetnici:

Ana Krstić
Darko Cvetanović
Ivana Vidić
Marija Kauzlarić
Goran Denić
Daniela Fulgosi
Dragana Nikoletić
Marko Kovačić
Marko Mamuzić
Goran Orge Nikolić
Sonja Radaković
Pasko Buredjelez

 

 

 

 

   
       
   
         

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354