Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

   

Изложба радова насталих на првој мултимедијалној колонији “Каравуково 0001” биће отворена 27. септембра у галерији Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” (УБСМ) у Београду, након недавне поставке у Земунском малом уметничком центру (ЗМУЦ), који је и организовао ту колонију крајем јуна у бачком селу Каравуково на граници Србије и Хрватске, у сарадњи са тамошњом фабриком Цастриx.
Изложба обухвата графике, скулптуре и фотографије 12 уметника из Србије, Хрватске и Словеније, а премијерно ће бити приказан и документарни филм посвећен Каравукову, у режији Марка Мамузића, као и музика компонована у фабрици Цастриx, чији је аутор Горан Орге Николић.
На изложби учествују и Даниела Фулгоси, Ивана Видић, Ана Крстић, Горан Денић, Марија Каузларић, Соња Радаковић, Драгана Николетић и Дарко Цветановић из Србије, као и Марко Ковачич из Љубљане и Паско Бурђелез из Дубровника, а њихови радови први пут су приказани 30. јуна, последњег дана десетодневне ументичке колоније, у девастираној цркви Св. Мартина бискупа у Каравукову.
Поставка садржи скулптуре од рециклажног материјала - “Свети Мартин” Драгане Николетић, “Каравук“ Марка Ковачича и “Чопор каравукова у борби против прерано проклијалог семена” Горана Денића. Мултимедијална уметница Марија Каузларић представља се “Молитвеницима” и инсталацијом “Покајање”, а Соња Радаковић фотографијом “Зараза”.
Фотограф Дарко Цветановић излаже серију фотографија Цркве Св. Мартина “Каравукова јазбина”. а графичарке Ивана Видић и Даниела Фулгоси компјутерске графике, односно монотипије без назива и линогравуру.
Излозба обухвата и скулптуре Ане Крстић “Срећа” и “5 x 7”, урађене од кинеске пластике, уз музику Оргеа и Мамузићев филм, који садржи и приказ перформанса без назива Паска Бурђелеза, одржаног на гробу партизана Тодора Лазића у порти цркве Св. Мартина бискуп, напуштеног и запуштеног верског здања војвођанских Немаца, деценијама девастираног, које су радници Цастриxа очистили поводом изложбе уз помоћ локалног становништва.
Сви радови су зачетак Цастриx колекције савремене уметности, а после 8. октобра, изложба ће бити пресељена из УБСМ у Арт клинику у Новом Саду.
Циљ првог сазива регионалне мултимедијалне колоније био је креативно сучељавање поетика и уметничких пракси различитих профила уметника.
Цастриx је приватна фабрика која је улила живот у замрлу привреду Каравукова, а изграђена је прошле године и, према најавама директора Стевана Станојковића, селу ће једном годишње приредити дружење са уметницима из региона, али и колекцију уметничких радова која ће моћи да се види у оригиналном индустријском изложбеном простору.
Радови учесника колоније “Каравуково 0001” представљени су у Галерији уметника SEEcult.org

 (SEEcult.org)


   

Уметничка колонија
КАРАВУКОВО

 
 


 

 

Уметници: 
Ана Крстић
Дарко Цветановић
Ивана Видић
Марија Каузларић
Горан Денић
Даниела Фулгоси
Драгана Николетић
Марко Ковачић
Марко Мамузић
Горан Орге Николић
Соња Радаковић
Паско Буређелез

   
       
   
         

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354