Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

izložba
ĐUMBIR - MONUMENT GINGER SOCIETY - BEOGRAD

Projekat MONUMENT GINGER SOCIETY za Beograd je deo programa „Intercultural exchange“ i dotiran je od Pro Helvetia-e (Švajcarska)

26. mart - 22. april 2012.
Predavanje i osnivački akt 30. mart 2012.
Univerzitet u Beogradu - Univerzitetska biblioteka «Svetozar Marković»
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd

 

Umetnici Valerijan Mali i Klara Šiliger (Valerian Maly i Klara Schilliger) planiraju da u toku njihovog četvoronedeljnog  boravka u Beogradu naprave spomenik, odnosno skulpturu posvećenu đumbiru.

Đumbir kao primer rizoma je metafora za ne-hijerarhijske modele, za neograničene mogućnosti rasta, širenja i povezivanja.

Jedan od cijeva projekta MONUMENT GINGER SOCIETY BEOGRAD je da se kroz njegovu realizaciju ostvare kontakti i saradnja sa kulturnim i obrazovnim institucijama iz Beograda.

Projekat u Beogradu je pokrenut na poziv umetničke zadruge „Treći Beograd“ i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, finansiran je od Švajcarske kulturne organizacije PRO HELVETIA. Sličan projekat MONUMENT GINGER SOCIETY je već ostvaren u Muzeju umetnosti u Thun-u (Švajcarska) 2010. godine i u Tirani u proleće 2011. godine. Nakon Beograda umetnici nameravaju da projekat prošire i na druge gradove Evrope i sveta.

Spomenička skulptura đumbira je koncipirana za izložbeni prostor galerije Treći Beograd, koja se nalazi u Krnjači, na obali Dunava u blizini Pančevačkog mosta.

Skulptura će biti napravljena od papir mašea starih novina, lokalne i internacionalne štampe, prikupljene u Beogradu. Unutrašnja konstrukcija skulpture je od drveta. Ta konstrukcija je obvijena žičanom mrežom, a način izrade i sam izgled skulpure pomalo podseća na izgled karnevalskih kola.

Podizanje spomenika đumbiru je planirano kao zajednička akcija sa svim zainteresovanim ljudima, umetnicima, komšijama i ostalima, koji bi svojim dobrovoljnim radom doprineli da projekat bude zajedničko delo. Planirano je da projekat, između ostalog, bude ostvaren u saradnji sa  Beogradskim univerzitetom, Univerzitetskom bibliotekom, a posebno sa Univerzitetom umetnosti i Fakultetom muzičke umetnosti. Ova saradnja se ne svodi na puku izradu skulpture. Ideja samih umetnika je da u toku četiri nedelje projekta MONUMENT GINGER SOCIETY BEOGRAD nastanu razne platforme. Na primer Đumbir Lounge; platforma za diskusije o društvenim modelima u današnjem vremenu, o hijerarhijskim i nehijerarhijskim modelima; u kontekstu umetnosti, literature i muzike.

Zamišljeno je i da u toku izgadnje skulpture nastane i đumbir kamp sa đumbir kuhinjom, koja bi svim zainteresovanim ljudima besplatno nudila razne kulinarske varijante đumbira. Taj kamp bi pre svega nudio mogućnost za susretanje i diskusije.

Planirano je da projekat obuhvati i dva predavanja u Univerzitetskoj biblioteci, a od 18. do 21. aprila je planirana radionica i koncert savremene eksperimentalne i elektronske muzike sa Đumbir ansamblom iz Berna (composer-performer ensemble). Tema radionice i koncerta je; „ne-hijararhijski koncepti u umetnosti i muzici“ i uključuje rad na delima: Džona Kejdža (John Cage) "Branches" i "Inlets", Stiva Rajha (Steve Reich) "Pendulum Music", Alvina Lusijea (Alvin Lucier) "Music for Pure Waves Bass Drums and Acoustic Pendulum“ itd.

 

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354