Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

изложба
ЂУМБИР - MONUMENT GINGER SOCIETY- БЕОГРАД

Пројекат MONUMENT GINGER SOCIETY за Београд је део програма „Intercultural exchange“ и дотиран је од Pro Helvetia-е (Швајцарска)

26. март - 22. април 2012.
Предавање и оснивачки акт 30. март 2012.
Универзитет у Београду - Универзитетска библиотека «Светозар Марковић»
Булевар краља Александра 71, Београд

 

Уметници Валеријан Мали и Клара Шилигер (Валериан Малy и Клара Счиллигер) планирају да у току њиховог четворонедељног боравка у Београду направе споменик, односно скулптуру посвећену ђумбиру.

Ђумбир као пример ризома је метафора за не-хијерархијске моделе, за неограничене могућности раста, ширења и повезивања.

Један од цијева пројекта MONUMENT GINGER SOCIETY БЕОГРАД је да се кроз његову реализацију остваре контакти и сарадња са културним и образовним институцијама из Београда.

Пројекат у Београду је покренут на позив уметничке задруге „Трећи Београд“ и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, финансиран је од Швајцарске културне организације PRO HELVETIA. Сличан пројекат MONUMENT GINGER SOCIETY је већ остварен у Музеју уметности у Thun-у (Швајцарска) 2010. године и у Тирани у пролеће 2011. године. Након Београда уметници намеравају да пројекат прошире и на друге градове Европе и света.

Споменичка скулптура ђумбира је конципирана за изложбени простор галерије Трећи Београд, која се налази у Крњачи, на обали Дунава у близини Панчевачког моста.

Скулптура ће бити направљена од папир машеа старих новина, локалне и интернационалне штампе, прикупљене у Београду. Унутрашња конструкција скулптуре је од дрвета. Та конструкција је обвијена жичаном мрежом, а начин израде и сам изглед скулпуре помало подсећа на изглед карневалских кола.

Подизање споменика ђумбиру је планирано као заједничка акција са свим заинтересованим људима, уметницима, комшијама и осталима, који би својим добровољним радом допринели да пројекат буде заједничко дело. Планирано је да пројекат, између осталог, буде остварен у сарадњи са Београдским универзитетом, Универзитетском библиотеком, а посебно са Универзитетом уметности и Факултетом музичке уметности. Ова сарадња се не своди на пуку израду скулптуре. Идеја самих уметника је да у току четири недеље пројекта MONUMENT GINGER SOCIETY БЕОГРАД настану разне платформе. На пример Ђумбир Лоунге; платформа за дискусије о друштвеним моделима у данашњем времену, о хијерархијским и нехијерархијским моделима; у контексту уметности, литературе и музике.

Замишљено је и да у току изгадње скулптуре настане и ђумбир камп са ђумбир кухињом, која би свим заинтересованим људима бесплатно нудила разне кулинарске варијанте ђумбира. Тај камп би пре свега нудио могућност за сусретање и дискусије.

Планирано је да пројекат обухвати и два предавања у Универзитетској библиотеци, а од 18. до 21. априла је планирана радионица и концерт савремене експерименталне и електронске музике са Ђумбир ансамблом из Берна (цомпосер-перформер енсембле). Тема радионице и концерта је; „не-хијарархијски концепти у уметности и музици“ и укључује рад на делима: Џона Кејџа (Јохн Цаге) "Бранчес" и "Инлетс", Стива Рајха (Стеве Реич) "Пендулум Мусиц", Алвина Лусијеа (Алвин Луциер) "Мусиц фор Пуре Wавес Басс Друмс анд Ацоустиц Пендулум“ итд.

 

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354