Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

изложба
ЂУМБИР - MONUMENT GINGER SOCIETY- БЕОГРАД

Пројекат MONUMENT GINGER SOCIETY за Београд је део програма „Intercultural exchange“ и дотиран је од Pro Helvetia-е (Швајцарска)

26. март - 22. април 2012.
Предавање и оснивачки акт 30. март 2012.
Универзитет у Београду - Универзитетска библиотека «Светозар Марковић»
Булевар краља Александра 71, Београд

 

Уметници Валеријан Мали и Клара Шилигер (Валериан Малy и Клара Счиллигер) планирају да у току њиховог четворонедељног боравка у Београду направе споменик, односно скулптуру посвећену ђумбиру.

Ђумбир као пример ризома је метафора за не-хијерархијске моделе, за неограничене могућности раста, ширења и повезивања.

Један од цијева пројекта MONUMENT GINGER SOCIETY БЕОГРАД је да се кроз његову реализацију остваре контакти и сарадња са културним и образовним институцијама из Београда.

Пројекат у Београду је покренут на позив уметничке задруге „Трећи Београд“ и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, финансиран је од Швајцарске културне организације PRO HELVETIA. Сличан пројекат MONUMENT GINGER SOCIETY је већ остварен у Музеју уметности у Thun-у (Швајцарска) 2010. године и у Тирани у пролеће 2011. године. Након Београда уметници намеравају да пројекат прошире и на друге градове Европе и света.

Споменичка скулптура ђумбира је конципирана за изложбени простор галерије Трећи Београд, која се налази у Крњачи, на обали Дунава у близини Панчевачког моста.

Скулптура ће бити направљена од папир машеа старих новина, локалне и интернационалне штампе, прикупљене у Београду. Унутрашња конструкција скулптуре је од дрвета. Та конструкција је обвијена жичаном мрежом, а начин израде и сам изглед скулпуре помало подсећа на изглед карневалских кола.

Подизање споменика ђумбиру је планирано као заједничка акција са свим заинтересованим људима, уметницима, комшијама и осталима, који би својим добровољним радом допринели да пројекат буде заједничко дело. Планирано је да пројекат, између осталог, буде остварен у сарадњи са Београдским универзитетом, Универзитетском библиотеком, а посебно са Универзитетом уметности и Факултетом музичке уметности. Ова сарадња се не своди на пуку израду скулптуре. Идеја самих уметника је да у току четири недеље пројекта MONUMENT GINGER SOCIETY БЕОГРАД настану разне платформе. На пример Ђумбир Лоунге; платформа за дискусије о друштвеним моделима у данашњем времену, о хијерархијским и нехијерархијским моделима; у контексту уметности, литературе и музике.

Замишљено је и да у току изгадње скулптуре настане и ђумбир камп са ђумбир кухињом, која би свим заинтересованим људима бесплатно нудила разне кулинарске варијанте ђумбира. Тај камп би пре свега нудио могућност за сусретање и дискусије.

Планирано је да пројекат обухвати и два предавања у Универзитетској библиотеци, а од 18. до 21. априла је планирана радионица и концерт савремене експерименталне и електронске музике са Ђумбир ансамблом из Берна (цомпосер-перформер енсембле). Тема радионице и концерта је; „не-хијарархијски концепти у уметности и музици“ и укључује рад на делима: Џона Кејџа (Јохн Цаге) "Бранчес" и "Инлетс", Стива Рајха (Стеве Реич) "Пендулум Мусиц", Алвина Лусијеа (Алвин Луциер) "Мусиц фор Пуре Wавес Басс Друмс анд Ацоустиц Пендулум“ итд.

 

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354