Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Vodič kroz Biblioteku

Odeljenje za narodnu književnost

 

Odeljenje za narodnu književnost Univerzitetske biblioteke nalazi se u Domu Vojislava M. Jovanovića, u Birčaninovoj ulici broj 24. Ovu zgradu sagradio je kao porodičnu kuću Mata Jovanović 1883. godine. Slavka Jovanović, sestra Vojislava Jovanovića, testamentarno je zaveštala dom u kome je on proživeo svoj vek Univerzitetskoj biblioteci, zajedno sa knjigama, rukopisima i ličnim stvarima. Dom Vojislava M. Jovanovića je upisan u registar muzeja-galerija. Dom je otvoren 1988. godine kao Odeljenje za narodnu književnost.

Vojislav M. Jovanović (1884-1968), svestrani stvaralac i znalac mnogih oblasti - pisac arhivista, diplomata, fotograf-amater, književni kritičar, sastavljač čuvenih međuratnih antologija narodne poezije i narodnih pripovedaka, istraživač književnosti, istorije i srpskog folklora, posebno recepcije naše narodne književnosti u evropskim književnostima i autor velikog broja studija o lažnoj narodnoj poeziji.

Posebnu biblioteku Vojislava Jovanovića čine 6.292 sveske lične biblioteke, a najvredniji njen deo predstavljaju znalački nabavljane zbirke i studije o narodnoj književnosti. U fond su uključeni i rukopisna zaostavština darodavca (sa autografima, isečcima, ispisima, prepiskom, ličnim dokumentima), više od 1300 fotografija, 22 fotografske ploče, nameštaj i lični predmeti darodavca. Fond Odeljenja za narodnu književnost čine i knjige i časopisi iz narodne književnosti, koji se nabavljaju poklonom, kupovinom i razmenom.

 

Odeljenje se bavi istraživanjem i publikovanjem zaostavštine Vojislava Jovanovića Maramboa, organizovanjem stručnih skupova i razgovora, predstavljanjem publikacija iz oblasti folkloristike i pripremanjem izložbi iz fonda ove biblioteke.

Povodom proslave 75-te godišnjice Univerzitetske biblioteke, štampan je Zbornik radova o narodnoj književnosti Vojislava M. Jovanovića, čime se Biblioteka odužila svom darodavcu.

Publikacije i građa iz rukopisne zaostavštine Odeljenja za narodnu književnost koriste se samo u čitaonici odeljenja - Doma Vojislava M. Jovanovića, a izdaju se od 8 do 14 časova.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354