Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Водич кроз Библиотеку

Одељење за народну књижевност

 

Одељење за народну књижевност Универзитетске библиотеке налази се у Дому Војислава М. Јовановића, у Бирчаниновој улици број 24. Ову зграду саградио је као породичну кућу Мата Јовановић 1883. године. Славка Јовановић, сестра Војислава Јовановића, тестаментарно је завештала дом у коме је он проживео свој век Универзитетској библиотеци, заједно са књигама, рукописима и личним стварима. Дом Војислава М. Јовановића је уписан у регистар музеја-галерија. Дом је отворен 1988. године као Одељење за народну књижевност.

Војислав М. Јовановић (1884-1968), свестрани стваралац и зналац многих области - писац архивиста, дипломата, фотограф-аматер, књижевни критичар, састављач чувених међуратних антологија народне поезије и народних приповедака, истраживач књижевности, историје и српског фолклора, посебно рецепције наше народне књижевности у европским књижевностима и аутор великог броја студија о лажној народној поезији.

Посебну библиотеку Војислава Јовановића чине 6.292 свеске личне библиотеке, а највреднији њен део представљају зналачки набављане збирке и студије о народној књижевности. У фонд су укључени и рукописна заоставштина дародавца (са аутографима, исечцима, исписима, преписком, личним документима), више од 1300 фотографија, 22 фотографске плоче, намештај и лични предмети дародавца. Фонд Одељења за народну књижевност чине и књиге и часописи из народне књижевности, који се набављају поклоном, куповином и разменом.

Одељење се бави истраживањем и публиковањем заоставштине Војислава Јовановића Марамбоа, организовањем стручних скупова и разговора, представљањем публикација из области фолклористике и припремањем изложби из фонда ове библиотеке.

Поводом прославе 75-те годишњице Универзитетске библиотеке, штампан је Зборник радова о народној књижевности Војислава М. Јовановића, чиме се Библиотека одужила свом дародавцу.

Публикације и грађа из рукописне заоставштине Одељења за народну књижевност користе се само у читаоници одељења - Дома Војислава М. Јовановића, а издају се од 8 до 14 часова.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354