Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Vodič kroz Biblioteku

Nabavka i prijem bibliotečkog materijala

 

Plansko i sistematsko popunjavanje fonda obavlja se kroz selektivnu nabavku publikacija, koja odgovara profilu opštenaučne i centralne biblioteke Beogradskog Univerziteta. Za razliku od specijalizovanih katedarskih i institutskih biblioteka, koje pretežno nabavljaju publikacije vezane za odgovarajuću struku, Biblioteka je orijentisana na nabavku opštih i fundamentalnih dela iz svih naučnih oblasti, sa težištem na društvenim i humanističkim naukama.

Univerzitetska biblioteka nabavlja i popunjava vredne kolekcije kapitalnih izdanja, kao i referensne zbirke u papirnoj ili elektronskoj formi.

Biblioteka je od 1945. godine depozitna za doktorske disertacije sa teritorije Jugoslavije. Od 90-tih godina redovno prima samo disertacije sa Univerziteta u Beogradu.

Poseban značaj ima nabavka udžbeničke literature kao i domaćih i stranih univerzitetskih publikacija i publikacija o univerzitetima.

Zbog selektivnog pristupa, osnovni vid nabavke publikacija u naučnim bibliotekama je kupovina. Kako ovaj način nabavke iziskuje redovna i značajna materijalna sredstva, naročit značaj dobila je tradicionalna razmena knjiga i periodike sa oko 250 srodnih institucija širom sveta. Upravo zahvaljujući razmeni periodike, Biblioteka je i u najtežim prilikama uspela da održi kontinuitet u pristizanju stotinak naslova najznačajnijih stranih naučnih časopisa.

Biblioteka prima veće ili manje poklone od institucija kao što su fakulteti, akademije, pojedine katedre, instituti, naučna društva, ali i od korisnika, profesora univerziteta, naučnih i kulturnih radnika, bilo da je reč o poklonima samih autora, delovima biblioteka ili čak celim bibliotekama. Zaveštanjem je dobijen veliki broj vrednih legata. Zbog nedostatka sredstava za redovnu nabavku domaćih knjiga, posebno je dragocen poklon Jugoslovenskog bibliografsko-informacionog instituta.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354