Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Водич кроз Библиотеку

Набавка и пријем библиотечког материјала

 

Планско и систематско попуњавање фонда обавља се кроз селективну набавку публикација, која одговара профилу општенаучне и централне библиотеке Београдског Универзитета. За разлику од специјализованих катедарских и институтских библиотека, које претежно набављају публикације везане за одговарајућу струку, Библиотека је оријентисана на набавку општих и фундаменталних дела из свих научних области, са тежиштем на друштвеним и хуманистичким наукама.

Универзитетска библиотека набавља и попуњава вредне колекције капиталних издања, као и референсне збирке у папирној или електронској форми.

Библиотека је од 1945. године депозитна за докторске дисертације са територије Југославије. Од 90-тих година редовно прима само дисертације са Универзитета у Београду.

Посебан значај има набавка уџбеничке литературе као и домаћих и страних универзитетских публикација и публикација о универзитетима.

Због селективног приступа, основни вид набавке публикација у научним библиотекама је куповина. Како овај начин набавке изискује редовна и значајна материјална средства, нарочит значај добила је традиционална размена књига и периодике са око 250 сродних институција широм света. Управо захваљујући размени периодике, Библиотека је и у најтежим приликама успела да одржи континуитет у пристизању стотинак наслова најзначајнијих страних научних часописа.

Библиотека прима веће или мање поклоне од институција као што су факултети, академије, поједине катедре, институти, научна друштва, али и од корисника, професора универзитета, научних и културних радника, било да је реч о поклонима самих аутора, деловима библиотека или чак целим библиотекама. Завештањем је добијен велики број вредних легата. Због недостатка средстава за редовну набавку домаћих књига, посебно је драгоцен поклон Југословенског библиографско-информационог института.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354