Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Vodič kroz Biblioteku

Korišćenje publikacija

 

Članovi Biblioteke imaju pravo korišćenja publikacija iz fonda Biblioteke i mogućnost pretraživanja baza podataka kojima Biblioteka raspolaže ili su joj dostupne preko Interneta. Serijske publikacije, priručnici, rečnici, stare i retke knjige, kao i one dobijene međubibliotečkom pozajmicom koriste se isključivo u čitaonicama. Za različite kategorije korisnika broj publikacija koje se mogu koristiti van Biblioteke i rokovi vraćanja različiti su i reguliše ih Pravilnik Biblioteke.

Univerzitetska biblioteka ima četiri čitaonice i Internet učionicu.

U prizemlju se nalaze:

Opšta (studentska) čitaonica sa 114 mesta i bogatom referalnom zbirkom, koju čine rečnici, bibliografije, enciklopedije, leksikoni i sl.

Čitaonica za periodiku sa 16 mesta u kojoj su u otvorenom pristupu novopristigli brojevi tekućih serijskih publikacija.

 

Na prvom spratu se nalaze:

Profesorska čitaonica koja je namenjena nastavnicima Beogradskog univerziteta i drugim istraživačima. Čitaonica ima 18 mesta i bogatu zbirku referensne literature. U njoj se koriste i publikacije iz posebnih fondova i publikacije dobijene međubibliotečkom pozajmicom.

 

Internet učionica u kojoj se koriste elektronske baze podataka iz fonda Biblioteke, a preko akademske mreže može se pretraživati Internet. Čitaonica raspolaže sa 10 mesta.

 

 

Čitaonica odeljenja retkosti nalazi se u suterenu i ima dva mesta.

Sve čitaonice rade od 8 do 20 sati, osim čitaonice za rukopise, koja radi od 8 do 14 sati.

Biblioteka obavlja međubibliotečku pozajmicu sa bibliotekama iz zemlje i inostranstva, čime se članovima Biblioteke omogućuje da dobiju na korišćenje sve publikacije iz fondova biblioteka sa kojima Univerzitetska biblioteka ima razvijenu međubibliotečku saradnju. Iz pozajmice su isključene referensne publikacije, a iz serijskih publikacija se mogu naručiti samo kopije pojedinih članaka. Usluga pozajmice plaća se po cenovniku koji zavisi od cena ove usluge kod biblioteka od kojih se pozajmljuje, tipa publikacije i poštanskih troškova.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354