Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Vodič kroz Biblioteku

Korišćenje publikacija

 

Članovi Biblioteke imaju pravo korišćenja publikacija iz fonda Biblioteke i mogućnost pretraživanja baza podataka kojima Biblioteka raspolaže ili su joj dostupne preko Interneta. Serijske publikacije, priručnici, rečnici, stare i retke knjige, kao i one dobijene međubibliotečkom pozajmicom koriste se isključivo u čitaonicama. Za različite kategorije korisnika broj publikacija koje se mogu koristiti van Biblioteke i rokovi vraćanja različiti su i reguliše ih Pravilnik Biblioteke.

Univerzitetska biblioteka ima četiri čitaonice i Internet učionicu.

U prizemlju se nalaze:

Opšta (studentska) čitaonica sa 114 mesta i bogatom referalnom zbirkom, koju čine rečnici, bibliografije, enciklopedije, leksikoni i sl.

Čitaonica za periodiku sa 16 mesta u kojoj su u otvorenom pristupu novopristigli brojevi tekućih serijskih publikacija.

 

Na prvom spratu se nalaze:

Profesorska čitaonica koja je namenjena nastavnicima Beogradskog univerziteta i drugim istraživačima. Čitaonica ima 18 mesta i bogatu zbirku referensne literature. U njoj se koriste i publikacije iz posebnih fondova i publikacije dobijene međubibliotečkom pozajmicom.

 

Internet učionica u kojoj se koriste elektronske baze podataka iz fonda Biblioteke, a preko akademske mreže može se pretraživati Internet. Čitaonica raspolaže sa 10 mesta.

 

 

Čitaonica odeljenja retkosti nalazi se u suterenu i ima dva mesta.

Sve čitaonice rade od 8 do 20 sati, osim čitaonice za rukopise, koja radi od 8 do 14 sati.

Biblioteka obavlja međubibliotečku pozajmicu sa bibliotekama iz zemlje i inostranstva, čime se članovima Biblioteke omogućuje da dobiju na korišćenje sve publikacije iz fondova biblioteka sa kojima Univerzitetska biblioteka ima razvijenu međubibliotečku saradnju. Iz pozajmice su isključene referensne publikacije, a iz serijskih publikacija se mogu naručiti samo kopije pojedinih članaka. Usluga pozajmice plaća se po cenovniku koji zavisi od cena ove usluge kod biblioteka od kojih se pozajmljuje, tipa publikacije i poštanskih troškova.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354