Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

O NAMA

Vodič kroz Biblioteku

Informaciona i referalna delatnost

 

Informaciona delatnost Biblioteke ima za cilj da pruža sve vrste naučnih i stručnih informacija na osnovu fondova Biblioteke i drugih informacionih izvora. Skupština Beogradskog univerziteta je 1987. godine donela odluku o formiranju informacionog sistema Univerziteta, u okviru kojeg je Univerzitetska biblioteka određena da bude centar za naučne i stručne informacije. Iste godine je uspostavljena i prva terminalska veza preko modema sa inostranim informacionim izvorima.

Osnovna svrha informacione delatnosti je pružanje pomoći korisnicima u pronalaženju potrebne literature ili relevantnih informacija u fondovima Biblioteke, odgovarajućim bazama podataka ili elektronski dostupnim informacionim izvorima. Sistematsko obrazovanje korisnika i bibliotekara fakultetskih biblioteka u oblasti korišćenja klasičnih i elektronskih informacionih izvora je jedan od bitnih segmenata informacione delatnosti. Informacije o fondovima pružaju se na osnovu elektronskog i lisnih kataloga.

Informatori, stručnjaci za različite naučne oblasti pomažu korisnicima u pretraživanju specijalizovanih baza podataka na kompakt diskovima i drugih elektronskih publikacija iz fonda Biblioteke. Prva baza podataka nabavljena na kompakt disku bila je Science Citation Index za period od 1980. nadalje. Od 1996. godine, kada je realizovan projekat integracije lokalnih mreža u Biblioteci i njihovog povezivanja na LOTEX segment javne akademske mreže, u Internet učionici korisnicima je dostupno i pretraživanje svih javno dostupnih informacija preko Interneta, a na raspolaganju im je i pomoć u pretraživanju.

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354