Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Водич кроз Библиотеку

Информациона и реферална делатност

 

Информациона делатност Библиотеке има за циљ да пружа све врсте научних и стручних информација на основу фондова Библиотеке и других информационих извора. Скупштина Београдског универзитета је 1987. године донела одлуку о формирању информационог система Универзитета, у оквиру којег је Универзитетска библиотека одређена да буде центар за научне и стручне информације. Исте године је успостављена и прва терминалска веза преко модема са иностраним информационим изворима.

Основна сврха информационе делатности је пружање помоћи корисницима у проналажењу потребне литературе или релевантних информација у фондовима Библиотеке, одговарајућим базама података или електронски доступним информационим изворима. Систематско образовање корисника и библиотекара факултетских библиотека у области коришћења класичних и електронских информационих извора је један од битних сегмената информационе делатности. Информације о фондовима пружају се на основу електронског и лисних каталога.

Информатори, стручњаци за различите научне области помажу корисницима у претраживању специјализованих база података на компакт дисковима и других електронских публикација из фонда Библиотеке. Прва база података набављена на компакт диску била је Science Citation Index за период од 1980. надаље. Од 1996. године, када је реализован пројекат интеграције локалних мрежа у Библиотеци и њиховог повезивања на LOTEX сегмент јавне академске мреже, у Интернет учионици корисницима је доступно и претраживање свих јавно доступних информација преко Интернета, а на располагању им је и помоћ у претраживању.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354