24.мај дан Универзитетске библиотеке

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” ове године свој дан обележава симболично, будући да су околности у току претходних дана драматично промениле многе животе на начин према коjем не можемо бити равнодушни. Зато Дан словенске писмености, празник успомене на просветитеље Ћирила и Методија који је и дан наше Библиотеке, обележавамо сасвим скромно уз изложбу нових књига.

„Универзитетска библиотека је својина и област свих института и факултета, заједничко добро наше, тековина Универзитета као целине. Готово да човек каже да у Београду нема ништа лепше од ове Библиотеке. Она је ресавско злато о којем пишу наши стари споменици. Најзад, радост је наша нарочито велика кад помислимо какве ће огромне услуге Библиотека чинити и у будућности. Она ће их нарочито чинити трима редовима наше школе и грађанства нашега: 1) наставницима Универзитета и научним радницима уопште, 2) ученицима Универзитета, 3) свима који књигу воле. За научни рад Универзитетска библиотека је потребна као насушни хлеб. Без ње нема тога рада, у крајњој анализи нема ни Универзитета.”

(Павле Поповић на отварању Библиотеке, Универзитетска библиотека од зачетка до 1926., стр. 147)

 

Изложене књиге добијене су на поклон крајем претходне године од Центра за промоцију науке и Народне библиотеке Србије, захваљујући разумевању и подршци Министарства културе и информисања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. 

 

Центар за промоцију науке на 58. Београдском сајму књига представио је целокупно научно издаваштво у Србији – чак хиљаду педесет монографских и периодичних публикација које представљају реалан пресек стања и развоја домаће науке. Све оне уступљене су крајем прошле године Универзитетској библиотеци, у складу са праксом да се четири универзитетске библиотеке ротирају као примаоци изложених издања. Народна библиотека Србије нам је великодушно уступила део огледних примерака откупа за 2012.годину, па смо своју колекцију употпунили са још триста педесет бираних наслова.

 

Посебно треба истаћи да је Министарство културе и информисања ове године укључило нашу Библиотеку у редовни откуп нових издања, те ћемо следећег месеца добити преко пет стотина публикација изабраних из прошлогодишње продукције, а један део ових наслова моћи ћемо да упутимо другим универзитетским библиотекама, пре свега у Нишу и Крагујевцу.

 

У ситуацији када се ближимо десетој години откако се средства за публикације не издвајају, оваквe иницијативе помажу нам да задржимо оно место које је Павле Поповић у своме говору наменио Библиотеци и ми на томе захваљујемо свима који су нам помогли.