ВЕСТ: Сусрет полазника Coursera курсева у Универзитетској библиотеци

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, као институција која подржава отворени приступ и масивне онлајн отворене курсеве (MOOC) је 19. јула први пут била домаћин сусрету полазника Coursera курсева из Београда.

Портал Coursera нуди приступ различитим бесплатним онлајн курсевима и омогућава учење од најбољих светских стручњака, учествовање у интерактивним вежбама где полазници сами бирају место, време и дужину трајања курса. На овај начин полазници приступају материјалима за учење са Универзитета Питсбург, Универзитета Дјук, Универзитета Харвард, и слично.

 

Поред онлајн комуникације са другим полазницима курса, већ неко време се свуда у свету одржавају и састанци уживо (meetups). У том светлу, Универзитетска библиотека је први пут била домаћин једног оваквог скупа и у плану је да се оваква пракса настави и у будућности. На сусрету у Библиотеци било је речи о разлозима уписивања ових курсева (проширење постојећег знања, интересовање за нову област, итд.), затим учешћима на форумима, разноликости задатака у различитим курсевима (писање програма, текстова, прављење видео снимака), долажења до литературе за курсеве, нивоима праћења курсева и методима евалуације.

 

Више информација о овим курсевима можете пронаћи на нашем водичу кроз онлајн курсеве: http://unilib.libguides.com/masovniotvorenionlajnkursevi

 

Видимо се опет!