Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

10. decembar – 30. decemar 2010. godine otvaranje 10. decembar 2010. u 19 sati

             
KONTRASPEKCIJA
   

Marko Crnobrnja i Mića Stajčić

   

Izlaganje dva autora u jednoj galeriji je slično guranju dva roga u istu vreću. Trudeći se da prevaziđu okolnosti u kojima su se našli, autori su se «prepustili» dijalogu. Galerija tako postaje mesto razgovora i preispitivanja dva autora sličnih sklonosti koji se prepoznaju u edukativnom pristupu društvu.

Crnobrnja, ako se tako može reći, problemu pristupa odozdole, baveći se pedagoškim intervencijama u skulpturi. On pokušava da edukuje društvo iz korena, obraćajući se deci i roditeljima.

Stajčić, pak, kao da pristupa odozgo, često koristeći jezik advertajzinga i spektakla, pokušava da utiče na odraslu, već donekle iskvarenu publiku i nagoni je na preispitivanje opšteprihvaćenih vrednosti i «taboo» tema.

Ipak, to nije tema ove izložbe, niti su sličnosti autora presudne. Ovde je u pitanju pokušaj da se razbije kliše u kojem je umetnik istovremeno tvorac i realizator svog i samo svog umetničkog rada. Umesto da naprave nevidljivi zid posred galerije, gde će svako raditi na svojoj teritoriji i očekivati svoju publiku koja će prošetati prvo njegovom stranom, autori su se odlučili za jedan nov način umetničkog dijaloga. Svojevoljno, pristali su da kroče u komšijino dvorište i tamo se zadrže!

Posledica takvog pristupa je da Mića pravi Markov «kolač», po Markovom receptu, odnosno Mića se bavi pedagoškom temom, a Marko «lupa glavu» oko Mićinih globalnih problema. Na kraju, autorstvo postaje nevažno, ostaje samo umetnički dijalog!

Autori

 

   
   
   

Marko Crnobrnja rodjen je u Obrenovcu 1978. godine. Srednju Školu umetničkih zanatata završio je u Šapcu, na odseku za duborez. Diplomirao vajarstvo je 2005.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrdjana Bajića. Član je ULUS-a od 2005.godine.

Samostalne izložbe (izbor):
2010. Drvena pedagogija. Gradska galerija Požega
2009. Ulično vaspitanje, Arte media galerija, Beograd
2008. ‘’Ruke pune posla’’,Pančevo,izložba i radionica, BUDI 08,
Dečije bijenale umetnosti u Pančevu.
2008. Edukativna skulptura,
Zadužbila Ilije M.Kolarca
2005. Siemens Art_Lab galery, Beč, Austrija
2004. "Doba nevinosti" Galerija Zvono, Beograd

 


 

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354