Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

10. decembar – 30. decemar 2010. godine otvaranje 10. decembar 2010. u 19 sati

             
KONTRASPEKCIJA
   

Marko Crnobrnja i Mića Stajčić

   

Izlaganje dva autora u jednoj galeriji je slično guranju dva roga u istu vreću. Trudeći se da prevaziđu okolnosti u kojima su se našli, autori su se «prepustili» dijalogu. Galerija tako postaje mesto razgovora i preispitivanja dva autora sličnih sklonosti koji se prepoznaju u edukativnom pristupu društvu.

Crnobrnja, ako se tako može reći, problemu pristupa odozdole, baveći se pedagoškim intervencijama u skulpturi. On pokušava da edukuje društvo iz korena, obraćajući se deci i roditeljima.

Stajčić, pak, kao da pristupa odozgo, često koristeći jezik advertajzinga i spektakla, pokušava da utiče na odraslu, već donekle iskvarenu publiku i nagoni je na preispitivanje opšteprihvaćenih vrednosti i «taboo» tema.

Ipak, to nije tema ove izložbe, niti su sličnosti autora presudne. Ovde je u pitanju pokušaj da se razbije kliše u kojem je umetnik istovremeno tvorac i realizator svog i samo svog umetničkog rada. Umesto da naprave nevidljivi zid posred galerije, gde će svako raditi na svojoj teritoriji i očekivati svoju publiku koja će prošetati prvo njegovom stranom, autori su se odlučili za jedan nov način umetničkog dijaloga. Svojevoljno, pristali su da kroče u komšijino dvorište i tamo se zadrže!

Posledica takvog pristupa je da Mića pravi Markov «kolač», po Markovom receptu, odnosno Mića se bavi pedagoškom temom, a Marko «lupa glavu» oko Mićinih globalnih problema. Na kraju, autorstvo postaje nevažno, ostaje samo umetnički dijalog!

Autori

 

   
   
   

Marko Crnobrnja rodjen je u Obrenovcu 1978. godine. Srednju Školu umetničkih zanatata završio je u Šapcu, na odseku za duborez. Diplomirao vajarstvo je 2005.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrdjana Bajića. Član je ULUS-a od 2005.godine.

Samostalne izložbe (izbor):
2010. Drvena pedagogija. Gradska galerija Požega
2009. Ulično vaspitanje, Arte media galerija, Beograd
2008. ‘’Ruke pune posla’’,Pančevo,izložba i radionica, BUDI 08,
Dečije bijenale umetnosti u Pančevu.
2008. Edukativna skulptura,
Zadužbila Ilije M.Kolarca
2005. Siemens Art_Lab galery, Beč, Austrija
2004. "Doba nevinosti" Galerija Zvono, Beograd

 


 

 

 

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354