Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

PROJEKTI

Umetnički centar

ART IN CRITICAL CONFRONTATION TO SOCIETY

Promocija publikacije o kritičkoj umetnosti
u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Zagrebu 1990-2010.

Učesnici: partneri u projektu i autori publikacije iz Beograda, Ljubljane, Skoplja i Zagreba
+ javni intervjui: Saša Stojanovic/Ana Vilenica i Manik (Marija Vauda i Nikola Pilipović)  

11.04.2011.

 

Promocijom višejezične publikacije "From Consideration to Commitment: Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010)" u elektronskom obliku, završava se dvogodišnji regionalni projekat "Let's Talk Critic Arts" (LTCA) koji je pokrenuo portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org (Udruženje građana SEEcult.org) iz Srbije, u saradnji s portalom Artservis.org (Centar za savremenu umetnost - SCCA Ljubljana) iz Slovenije, ForumomSkopje iz Makedonije i portalom Kulturpunkt.hr (Savez udruga Klubtura i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva) iz Hrvatske, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF) i nacionalnih/lokalnih institucija i donatora. Publikacija sagledava kritičke, istraživačke i prema savremenom civilizacijskom trenutku orijentisane prakse savremene likovne umetnosti koje od 1990-ih godina do danas deluju u kontekstu nezavisne kulturne scene, ali su prisutne i u institucionalnom okviru u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Autori kroz 4 bloka - "Sve je povezano" (Hrvatska), "Zatvoreni krug" (Srbija), "Isti prostor - drugo vreme" (Slovenija) i "Mogućnosti kritičke umetnosti" (Makedonija), iscrtavaju političke, društvene, ekonomske i kulturne promene lokalnih konteksta. Svaki blok je usmeren na prakse i kontekst jedne zemlje, odnosno glavnog grada kao primarnog fokusa, a pored uvodnog članka autora bloka, sadrži i razgovore sa sagovornicima (umetnicima, teoretičarima, kustosima, organizatorima...) koji na temelju svog iskustva, rada i znanja, doprinose beleženju ovih umetničkih praksi. Blokovi se bave pre svega beogradskom, ljubljanskom, skopskom i zagrebačkom scenom, u nastojanju da se, koliko je god to moguće, predstavi plodna i kreativna produkcija tih gradova, bez namere da se stvori modernistički ujednačena zbirka tekstova. O savremenoj vizuelnoj umetnosti smo progovorili kroz radove i iskustva sledećih sugovornika: Igor Grubić, Sanja Iveković, Andreja Kuluncić i Darko Simicić (Hrvatska); Stevan Vuković, Milica Tomić, Danilo Prnjat i Živko Grozdanic Gera (Srbija); Neven Korda, Marko Peljhan, Marija Mojca Pungercar i Maja Smrekar (Slovenija) i Bojan Ivanov, Zoran Poposki, Mira Gakina i Zaneta Vangeli (Makedonija). Autori uključeni u nastanak publikacije - Jasna Jakšić (Hrvatska); Nebojša Vilić (Makedonija); Miha Colner i Nika Grabar (Slovenija), te Vesna Tasić (Srbija), vodili su se različitim kriterijumim u izboru sagovornika koji mogu dati presek razvoja discipline, a verujemo da smo izborom 16 glasova dali jedan mogući presek događanja na savremenim likovnim scenama Beograda, Ljubljane, Skoplja i Zagreba od 90-ih do danas, ali sigurno ne i konačni, te jedini mogući. Publikaciju objavljujemo na lokalnim jezicima (hrvatski, makedonski, slovenacki i srpski), ali i na engleskom, smatrajući važnim da i međunarodnoj publici omogućimo bolji uvid u savremene umetničke prakse post-jugoslovenskih gradova. Publikacija će biti dostupna u elektronskom obliku na sajtu projekta LTCA
http://talkingcriticarts.wordpress.com/,
kao svojevrsna platforma koju dajemo na raspolaganje javnosti, u želji da podstaknemo dalje prikupljanje i vrednovanje umetničkog i kulturnog delovanja u poslednjih 20 godina, kako u ova četiri grada, tako i u onima koji, na žalost, iz finansijskih razloga, nisu mogli da budu uključeni u ovaj projekat. Osim na sajtu projekta LTCA, publikacija će biti dostupna u ograničenom tiražu i na CD-u, koji će biti dostupan u galerijama i drugim izložbenim prostorima u gradovima u regionu. Projekat LTCA preispitivao je od 2009. godine kroz različite forme javnih događaja kritičke prakse kulture, umetnosti i medija. Pored okruglih stolova i javnih intervjua, koji su održani u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Zagrebu, tokom trajanja projekta objavljivani su i intervjui i tekstovi na portalima partnera u projektu (www.artservis.org/www.scca-ljubljana.si, www.forumskopje.com,www.kulturpunkt.hr, www.seecult.org/tag/ltca).

 

Kontakt: Vesna Milosavljević (SEEcult.org), koordinatorka projekta LTCA
vesna@seecult.org / redakcija@seecult.org, + 381 63 214 893  

Poslednji put promenjeno: 25/11/2014 19:08

© Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković". Kontakt: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd · tel: (+381.11) 3370-509 · faks: (+381.11) 3370-354