Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković "
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ELEKTRONSKA IZDANJA

Elektronske baze podataka

Uputstva za korisnike

 

Thomson Reuters Web of Science   sadrži sledeće baze podataka :

i dve sekcije zbornika radova sa konfercija  od 2001. do danas

Univerzitetska  biblioteka i cela akademska zajednica u Srbiji ima onlajn pristup citatnim indeksima od  1996. godine do danas.

WOS objedinjuje  bibliografske podatke o sadržaju naučnih radova i alate za njihovo vrednovanje za više od 10 000 časopisa.
Pretraživanje je moguće prema:

U Univerzitetskoj  biblioteci “Svetozar Marković”  u Beogradu se vrši izrada bibliografije citiranih radova za akademsko i naučno osoblje prema bazama podataka Science Citation Index-u, Social Science Citation Index-u, odnosno prema  ISI Web of Science, koje priznaje Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Potrebna je kompletna bibliografija određenog autora, hronološki sređena koja se predaje u Odeljenju za naučne informacije i edukaciju lično ili elektronskom poštom. Šire uputstvo možete pročitati na veb stranici Biblioteke http://www.arhiva.unilib.rs/unilib/usluge/citiranost/index.php

Pretraživanje citiranosti radova pojedinih autora se radi tako što se svaki rad iz bibliografije autora posebno pretražuje i to prema prvom autoru rada.

Science Citation Index Expanded (SCI) je multidisciplinarna baza podataka iz oblasti prirodnih, biomedicinskih i tehničkih nauka. Indeksira oko 7.100 vodećih  svetskih časopisa iz 150  naučnih disciplina. Ova baza podataka uključuje sve citirane reference  iz indeksiranih članaka. Science Citation Index Expanded se razlikuje od Science Citation Index- a za oko 2000 časopisa koji su indeksirani u Current Contents- u.


Obuhvaćene su sledeće discipline:

Astronomija

Veterina 

Neurologija

Tehnologija

Biologija

Zoologija

Onkologija

Farmakologija

Biohemija

Informatika

Pedijatrija

Fizika

Biotehnologija

Matematika

Poljoprivreda 

Hemija

Botanika

Medicina

Psihijatrija

Hirurgija 

Science Citation Index

Science Citation Index na kompakt diskovima biblioteka poseduje od 1980. do 1995, ali su sažeci uključeni u bazu od 1992. Sadrži pregled članaka objavljenih u  vodećim svetskim časopisima iz oblasti prirodnih nauka, medicine i tehnike, kao i podatke o radovima koji su citirani u tim člancima.
Za period 1961. do 1979. potrebni podaci mogu se naći u štampanom obliku.

Social Sciences Citation Index je multidisciplinarna baza podataka koja obuhvata časopisa iz oblasti društvenih nauka. Indeksira više od 2.100  časopisa iz 50 disciplina i relevantne članke iz više od 3.500 vodećih svetskih naučnih časopisa. Onlajn baza i baza na CD diskovima su identične.

Zastupljene su sledeće discipline:

Antropologija

Istorija

Pravo

Sociologija

Zdravstvo 

Lingvistika

Psihijatrija

Urbanizam

Informatika

Političke nauke

Psihologija

Filozofija

 

Arts&Humanities Citation Index indeksira  oko 1.200 vodećih svetskih časopisa  iz umetnosti i  humanističkih nauka i relevantne teme iz 6.000 ostalih časopisa.

Zastupljene su sledeće discipline:


Arheologija

Književnost

Poezija

Pozorište

Arhitektura

Lingvistika

Ples

Umetnost

Istorija

Muzika

Religija

Filozofija

Journal Citation Report je posebna baza podataka čiji je proizvođač ISI  Web of Science. Preko JCR-a je moguće dobiti podatke o faktoru uticaja određenog časopisa, podatak u kojoj stručnoj kategoriji se on nalazi, kao i o rangu časopisa u toj kategoriji. Za svaki časopis prati se citiranost radova i određuje se faktor uticaja (Impact Factor) tog časopisa, a na osnovu toga nastaje baza podataka Journal Citation Report. Impakt faktor za posmatranu godinu je brojna vrednost koja se dobija tako što se broj citata u posmatranoj godini za radove publikovane u poslednje dve godine podeli sa brojem radova publikovanih u poslednje dve godine u posmatranom časopisu.

 

Spisak časopisa koji izlaze u Srbiji i referisani su u WoS  značajno je povećan u prethodne dve godine.

Svake godine Thomson Reuters procenjuje oko 2000 novih časopisa za referisanje u  WoS, a nivo prolaznosti je 10%-12%. Ta evaluacija je besplatna i obuhvata striktno definisane kriterijume.
http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/referisani_časopisi.675.html#1215                 

 

 

 

Последњи пут промењено: 26/11/2014 11:06

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354