Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Докторские диссертации

Библиотека поседује збирку домаћих и страних докторских дисертација, у писаном и електронском обнлику. Универзитетска библиотека је од 1945. године депозитна за докторске дисертације са територије Југославије. Од 90-тих година редовно прима само дисертације са Универзитета у Београду. Необјављени рукописи дисертација користе се у читаоници, уз потписивање посебне изјаве корисника да ће коректно цитирати дисертацију. Изјава се трајно чува у Библиотеци.  Од маја 2012. успостављен је дигитални репозиторијум докторских дисетација Универзитета у Београду. Електронска форма дисертација се користи у складу са условима лиценце коју аутор изабере, а папирна у складу са важећим Правилником. 

Стране докторске дисертације у штампаном облику користе се по истим правилима као и књиге. Доступне су и докторске дисертације у електронском облику неких страних универзитета преко сервиса КоБСОН, као и дисертације еврпских универзитета преко портала DART Europe.