Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Doktorske disertacije

Biblioteka poseduje zbirku domaćih i stranih doktorskih disertacija, u pisanom i elektronskom obnliku. Univerzitetska biblioteka je od 1945. godine depozitna za doktorske disertacije sa teritorije Jugoslavije. Od 90-tih godina redovno prima samo disertacije sa Univerziteta u Beogradu. Neobjavljeni rukopisi disertacija koriste se u čitaonici, uz potpisivanje posebne izjave korisnika da će korektno citirati disertaciju. Izjava se trajno čuva u Biblioteci.  Od maja 2012. uspostavljen je digitalni repozitorijum doktorskih disetacija Univerziteta u Beogradu. Elektronska forma disertacija se koristi u skladu sa uslovima licence koju autor izabere, a papirna u skladu sa važećim Pravilnikom. 

Strane doktorske disertacije u štampanom obliku koriste se po istim pravilima kao i knjige. Dostupne su i doktorske disertacije u elektronskom obliku nekih stranih univerziteta preko servisa KoBSON, kao i disertacije evrpskih univerziteta preko portala DART Europe.