Выставка Момира Чавича "Геометрия города - Цюрих"

В четверг, 13. ноября в 19:00 в Художественном центре Университетской библиотеки "Светозар Маркович" откроется выставка Момира Чавича "Геометрия города - Цюрих".

УМЕСТО КОНЦЕПТА 


Фотографије су настале на неколико мојих путовања у Цирих током 2013. године. Није постојао никакав предумишљај и нисам имао никакву посебну идеју нити концепт. Једноставно сам радио оно што највише волим: шетао се градом и фотографисао оно што ми је изгледало интересантно. На крају године издвојиле су се ове фотографије. Колико су оне повезане и на који начин, јесу ли кохерентне и причају ли овако заједно неку причу најрадије бих оставио вама да сами процените. Као фотограф, желим да се изражавам ликовно, иако сам свестан да је данас готово немогуће задржати се само на таквом изражавању. То потврђује и сама чињеница да вам сад пишем овај текст. Желим да вас поштедим тумачења и оправдавања сопственог рада и омогућим вам да неометано сами просудите.Момир Чавић

Случајни пролазник постаје део неке од површина, и ремети статичност геометризма. Одабрани кадар тежи једноставности, пажљиво је тражен, припреман на долазак некога ко ће га употпунити, оплеменити, уздрмати својим обликом, покретом. По правилу, то је једна људска фигура, некада и скулптура, која фигурира у уметниковом покушају да кроз уређеност, избегавајући наратив и неред, прикаже идеалну сценографију коју је одабрао.

Сераина Ренц и Ирена Марјановић Цветковић

 


12 - 11 - 2014