Izložba Momira Čavića, Geometrija grada - Cirih

Od četvrtka, 13. novembra u 19 časova u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“,biće otvorena izložba Momira Čavića, Geometrija grada - Cirih.

UMESTO KONCEPTA 


Fotografije su nastale na nekoliko mojih putovanja u Cirih tokom 2013. godine. Nije postojao nikakav predumišljaj i nisam imao nikakvu posebnu ideju niti koncept. Jednostavno sam radio ono što najviše volim: šetao se gradom i fotografisao ono što mi je izgledalo interesantno. Na kraju godine izdvojile su se ove fotografije. Koliko su one povezane i na koji način, jesu li koherentne i pričaju li ovako zajedno neku priču najradije bih ostavio vama da sami procenite. Kao fotograf, želim da se izražavam likovno, iako sam svestan da je danas gotovo nemoguće zadržati se samo na takvom izražavanju. To potvrđuje i sama činjenica da vam sad pišem ovaj tekst. Želim da vas poštedim tumačenja i opravdavanja sopstvenog rada i omogućim vam da neometano sami prosudite.Momir Čavić

Slučajni prolaznik postaje deo neke od površina, i remeti statičnost geometrizma. Odabrani kadar teži jednostavnosti, pažljivo je tražen, pripreman na dolazak nekoga ko će ga upotpuniti, oplemeniti, uzdrmati svojim oblikom, pokretom. Po pravilu, to je jedna ljudska figura, nekada i skulptura, koja figurira u umetnikovom pokušaju da kroz uređenost, izbegavajući narativ i nered, prikaže idealnu scenografiju koju je odabrao.

Seraina Renc i Irena Marjanović Cvetković

 


12 - 11 - 2014