Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Милутин Миланковић

Великан светске науке са Београдског универзитета

виртуелна изложба

 

Увод  

(14) јуна 1914. венчао се са Тинком – Христином Топузовић и пошао на брачно путовање у Даљ, где га је затекао Први светски рат.

tinka - hristina topuzovic, supruga Milutina Milankovica

Сви држављани Србије који су се затекли на територији Аустроугарске прикупљени су у заробљеничком логору у Осијеку, а одатле су премештени у Карловац. Миланковић је уз помоћ пријатеља и на интервенцију подбана из Загреба пуштен да живи у Карловцу. Но 21. октобра морао је поћи у Нежидер (Нојсидел) у касарну као и сви остали држављани Србије. Његова супруга је отишла у Беч и обратила се професору Емануелу Чуберу,

Емануел Чубер

професору Бечке високе техничке школе, ментору и великом пријатељу. Професор Чубер је успео преко својих веза да Миланковић буде пуштен из логора и да заробљеништво проведе у Будимпешти са свим грађанским правима, укуључујући и право на рад. Једино је имао обавезу да се не удаљава из града и да се недељно јавља управи полиције. Добио је и препоруке за управника библиотеке у Мађарској академији наука, математичара који му је дозволио да користи библиотеку и ван радног времена. То је искористио да проучи из доступне светске литературе све аспекте осунчавања Земље и расподелу сунчеве радијације на површини Земље и да напише више радова

Ispitivanja o klimi planete Marsa Ispitivanja o klimi planete Marsa Izvjesca o raspravama matematicko-prirodoslovnoga razreda O pitanju astronomskih teorija ledenog doba O pitanju astronomskih teorija ledenog doba

и монографију на основу својих дотадашњих истраживања. Ова монографија објављена је на француском језику 1920. у преводу његовог пријатеља професора Ивана Ђаје.

По повратку у Београд изабран је за редовног професора

ukaz o postavljenju na mesto redovnog profesora

Радио је као консултант при изради и реализацији пројеката хангара и радионица на аеродромима у Бежанији, Загребу, Скопљу, Краљеву и Панчеву, Команди ваздухопловства у Земуну, фабрици дувана у Нишу, Заводу за израду новчаница итд. Пројектовао је и своју кућу у Професорској колонији.

1879-1904
1904-1909
1909-1914
1914-1919
1919-1958
Радови у којима је
Миланковић цитиран
Миланковић и Дунав
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354