Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Милутин Миланковић

Великан светске науке са Београдског универзитета

виртуелна изложба

 

Увод  
Миланковић и Дунав

Живот Милутина Миланковића повезан је са Дунавом, том највећом европском реком. О свом односу према Дунаву написао је: „Цео мој живот прошао је крај велике реке. У младости, јутром сам гледао како Дунав откида комаде очеве земље. Студентске дане у Бечу провео сам крај њега. Са Капетан-Мишина здања често сам гледао на Дунав с пролећа и с јесени. У изгнанству, у Пешти њиме сам се тешио. Ево ме под старост опет крај Дунава“.

Дунав му је често служио и као метафора: „Дунав има, тамо далеко, у Шварцвалду, своја два посебна извора. Ту, у надморској висини од 1000 метара, извиру две речице, Брега и Бригаха, да би се после кратког тока од двадесетак километара спојиле у једну реку која од тога места носи име Дунав.
Исто тако као као и Дунав, има и бујна река свих наших сазнања и наука своја два засебна праизвора. Један од њих је посматрање, а други размишљање или, како се они научно називају, емпирија и рационализам. Из та два извора проистекле су све наше науке, оне које су изграшене на темељу посматрања и оне које су створене размишљањем.“

Стога се надамо да би био задовољан да су у време изложбе посвећене његовом делу зидови библиотеке украшени уметничким фотографијама са Дунава апсолвента Факултета примењених уметности у Београду Наташе Матовић.

1879-1904
1904-1909
1909-1914
1914-1919
1919-1958
Радови у којима је
Миланковић цитиран
Миланковић и Дунав
 
 
 
 
 
 
 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354