Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Изложбе

Милутин Миланковић

Великан светске науке са Београдског универзитета

виртуелна изложба

 

Увод  
Прво запослење добио је у техничком бироу барона Питела, који се бавио пројектовањем и извођењем армирано-бетонских конструкција.

preporuka iz tehnickog biroa Adolfa Pitela preporuka iz tehnickog biroa Adolfa Pitela vizit karta Milutina Milankovica

Градио је фабричке хале, аквадукте за хидроцентрале, колектор за Београдску канализацију, армирано-бетонске мостиве, патентирао нов тип ребрастих армиранобетонских таваница

iz knjige o patentuiz knjige o patentu


iz knjige o patentu iz knjige o patentu

и објавио прву расправу о армираном бетону „Прилог теорији армирано-бетонских носача“. Године 1906. објавио је и другу расправу на исту тему са новим резултатима, а 1908. и расправу „О мембранама једнаког отпора“, којом је утврдио да је идеалан облик резервоара за течност чији зидови имају једнаку чврстоћу - облик водене капи.

Од 1908. био је запослен као инжењер највишег ранга у највећем грађевинском предузећу у Аустроугарској. Имао је шест признатих патената, велики углед у грађевинским круговима и добро је зарађивао.

potvrda patentu potvrda patentu

Но када је добио позив да преузме катедру примењене математике на Београдском универзитету, одлучио је да прихвати позив. Позив професора универзитета би му оставио много више слободе за бављење научним истраживањима него што је имао као инжењер, а жељу за бављењем науком и интелектуалном слободом коју би му тај позив пружио имао је од раде младости. Био је свестан тога да ће имати много мања примања и да је Београд далеко слабије развијена средина него Беч, али је ипак одлучио да се посвети науци и да допринесе највише што може развоју Београдског универзитета.

1879-1904
1904-1909
1909-1914
1914-1919
1919-1958
Радови у којима је
Миланковић цитиран
Миланковић и Дунав
 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354