Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Europeana Libraries

Veb: www.europeana-libraries.eu

Status: U toku

Trajanje: 2011-2012

Cilj

Europeana Libraries je dvogodišnji projekat koji će doneti digitalne kolekcije 19 evropskih vodećih istraživačkih biblioteka u Europeanu (Europeana, zbirka digitalizovanih sadržaja iz evropskih arhiva, biblioteka i muzeja, www.europeana.eu/portal/ ) i TEL (The European Library, zajednički portal evropskih nacionalnih biblioteka, theeuropeanlibrary.org ).

Sadržaj

  • 1,200 filmova i video zapisa
  • 850,000 slika
  • 4.3 miliona tekstualnih dokumenata (knjige, novinski članci, teze, pisma)

Partneri

Nekoliko organizacija sarađuje na projektu, uključujući najveće bibliotečke mreže i 19 istraživačkih biblioteka. Učesnici dolaze iz 14 evropskih zemalja.Četiri najznačajnije organizacije koje vode projekat:

Description: Europeana FoundationDescription: CENLDescription: CERLDescription: LIBER

Koordinator je The European Library, a domaćinNational Library ofthe Netherlands.

UCL (University College London)je naučni koordinator, aInstituto Superior Técnicorazvija alate za agregaciju.MDR Partnerssu menadžeri projekta.

Davaoci sadržaja

Opis aktivnosti

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” je partner u projektu Europeana Libraries, uglavnom kao davalac sadržaja, ali sa nadom da će dobiti mnoga znanja neophodna za uspešnu realizaciju projekata iz oblasti digitalizacije kulturne i naučne baštine.

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” u Beogradu ima veoma značajnu i vrednu zbirku o Aleksandru Velikom. Godine 1928. na osnovu reparacija u Nemačkoj je za Univerzitetsku biblioteku kupljena biblioteka Heinricha Christensena. Christensen (1849-1912) je bio visokoškolski professor u Hamburgu i sam je pisao o Aleksandru Velikom. Sakupio je oko 150 knjiga u 300 svezaka, koje imaju istu temu – Aleksandra Velikog. Knjige su napisane na različitim evropskim jezicima i objavljene u različitim evropskim gradovima, od XV do XIX veka. Najstarija knjiga je iz 1494. Ova zbirka sadrži deset doktorskih disertacija koje se odnose na Aleksandra Velikog, i ima ukupno 28.000 stranica koje će biti skenirane u formatu TIFF, komprimovane u JPEG, 300dpi, i konvertovane u PDF.

Zbirka orijentalnih rukopisnih knjiga u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu sadrži 395 numerisanih jedinica sa 686 dela. Sadrži rukopise na tri orijentalna jezika: arapskom (525 dela), Otomanskom turskom (149) and persijskom (13). Najstarija knjiga je iz 1206. Sve knjige potiču iz evropskog dela Otomanske imperije i pod jakim su uticajem lokalne tradicije, načina pisanja i jezika specifičnog za region. Zbirka sadrži 133.560 stranica koje će biti skenirane u formatu TIFF, komprimovane u JPEG, 300dpi, i konvertovane u PDF.

Verujemo da je projekat Europeana Libraries i njegovo proširenje na što više biblioteka sa područja Balkana dobar put. Naša biblioteka je bila pozvana da učestvuje u projektu kao članica LIBER-a, i verujemo da je LIBER strukovna organizacija koja može pomoći balkanskim zemljama da modernizuju svoje biblioteke.

Kontakt

E-pošta: Stela Filipi-Matutinović, Adam Sofronijević
Telefon: 3370 515, 3370 160