Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Katalozi izložbi

Dositej Obradović

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Lični fond Miloša N. Đurića u Univerzitetskoj biblioteci

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Stvaralačka kritika Dimitrija Mitrinovića

Obeležavajući 120 godina od rođenja Dimitrija Mitrinovića, jedne od najintrigantnijih ličnosti naše avangarde s početka XX veka, Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' organizuje izložbu ''Stvaralačka kritika Dimitrija Mitrinovića'', podsećajući javnost na značaj i aktulenost njegovih ideja u kulturnoj istoriji Evrope. Izuzetnu zahvalnost dugujemo profesoru Predragu Palavestri, profesoru Dušanu Pajinu i profesoru Zdravku Kučinaru, kao i članovima Mitrinovićeve porodice Branku i Marku Omčikusu, koji su svojom svesrdnom pomoći i sugestijama značajno pomogli u pripremi ove izložbe.

Dragana Mihailović i Gordana Lazarević, 2008. god.

tekst kataloga >>

   

Karl Line u Univerzitetskoj biblioteci
- povodom trista godina od rođenja -

Stela Filipi Matutinović, 2007. god.

tekst kataloga >>

 

   

Radomir D. Lukić (1914-1999)

Marija Vranić Ignjačević, 2007. god.

tekst kataloga >>

   

Tvrđave na Dunavu

Danica Filipović i dr Nikola Marković, 2007. god.

   

U susret duhu Evrope - evropski gradovi sa starih slika

Na izložbi U susret duhu Evrope predstavljeni su evropski gradovi sa starih, manje poznatih grafika, veduta, crteža i fotografija, iz fonda Odeljenja retkosti Univerzitetske biblioteke.

Izvodi iz pisama i zapisa naših studenata na školovanju u inostranstvu, takođe iz arhivske zbirke ovog Odeljenja, čine male, zasebne celine u kojima je dato viđenje jednog potpuno novog, nepoznatog sveta.

O svojoj novoj sredini pisale su sledeće ličnosti: Dimitrije Matić, Aleksa Vukomanović, Kosta Ruvarac, Dimitrije Gerasimović, Sima Trojanović, Jovan Dučić, Rista Mitković, Radovan Tunguz Perović Nevesinjski, Vojislav Jovanović Marambo i Branimir Ćosić.

Danica Filipović i Dejan Stojiljković, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

Veselin Čajkanović 1881-1946

Marija Vranić Ignjačević, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

 

Milutin Milanković - velikan srspke nauke sa beogradskog univerziteta

Astronom i geofizičar svetskog glasa i tvorac matematičke teorije cikličnih promena klime na Zemlji uslovljenih varijacijama u njenom osunčavanju, bio je profesor Univerziteta u Beogradu od 1909. godine do kraja svog radnog veka. Diplomirao je i doktorirao na Visokoj tehničkoj školi u Beču i do 1909. godine radio je kao projektant.

Njegovo glavno delo ''Kanon osunčavanja Zemlje'' i danas predstavlja osnovu kosmičke klimatologije.

Milankovićevo ime nose jedan krater na Mesecu, jedan krater na Marsu i jedna mala planeta.

dr Stela Filipi Matutinović i Adam Sofronijević, 2006. god.

tekst kataloga >>

virtuelna izložba >>

 

 

 

dr Hugo Klajn 1894-1981

Marija Vranić Igljačević, 2006. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Vilinske priče - Simbolika i zančenje bajki

Povodom 200 godina od rođenja Hansa Kristijana Andersena, na samom kraju godine, otvorena je izložba Vilinske priče ~ Simbolika i značenje bajki.

Osnovna ideja izložbe je da prikaže kako bajke, u maštovitom obliku, svojom jedinstvenom formom i jezikom, na najneposredniji način, pomažu detetu u najvažnijem i najtežem zadatku u njegovom odrastanju ~ da pronađe svoj put i smisao života. Bajka nudi značenja na toliko različitih ravni i obogaćuje detetovo postojanje na toliko načina, da nijedna knjiga ne može pružiti mnoštvo i raznolikost doprinosa takvih priča u životu deteta.

Dragana Mihailović i Sunčica Glišić, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Stampa Rarissima - Stare i retke knjige štampane u Italiji u XV i XVI veku

Povodom manifestacije „Nedelja italijanskog jezika i kulture u svetu“ koja se održava svake godine poslednje nedelje u mesecu oktobru, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, priredila je izložbu starih i retkih knjiga iz fonda Odeljenja retkosti Biblioteke, koje su štampane u Italiji u XV i XVI veku.

Danica Filipović i Dejan Stojiljković, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Šezdeset godina od završetka Drugog svetskog rata

Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u Beogradu se svojom izložbom Šezdeset godina od završetka Drugog svetskog rata, pridružila obeležavanju šezdesetogodišnjice pobede nad fašizmom koja se 2005. godine proslavlja u celom svetu.

Danica Filipović, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Sima Lozanić (1847-1935)

Ciklus ''Jubileji'', kome ovaj katalog pripada kao druga po redu publikacija posle Vodiča Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'', objavljen povodom 75. godine njenog postojanja, rezervisan je, kao što mu i samo ime kaže, za obeležavanje značajnih datuma iz domaće ili svetske nauke ili kulture. Tema mogu biti kako ličnosti tako i događaji koji fenomenološki zaslužuju aktiviranje pažnje javnosti.
U ovom slučaju, verujemo da je stogodišnjica donošenja Zakona o Univerzitetu dovoljno opravdanje za fokusiranje naših interesovanja na ličnost Sime Lozanića kao prvog rektora tog najstarijeg srpskog univerziteta.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Stolić i Dubravka Milošević, 2005. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Luka Ćelović (1854-1929)

Na izložbi koju je Univerzitetska biblioteka organizovala povodom stopedesetogodišnjice rođenja Luke Ćelovića, pored dela o zadužbinama i udžbenika čije je štampanje omogućila Zadužbina Luke Ćelovića, izložene su knjige iz posebne biblioteke Luke Ćelovića - Trebinjca koja nosi oznaku PB6 : dela koja se odnose na Hercegovinu, Lukin rodni kraj, dela o nacionalnim temama, stručne knjige koje je Luka sakupljao, dela o dobrotvornim društvima, kalendari i periodika i neka značajnija dela iz ove biblioteke.

Danica Filipović, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Aleksandar Deroko (1894-1988)

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Legende beogradskog univerziteta organizovala izložbu o Aleksandru Deroku. U katalogu su predstavljene slike, fotografije, crteži, dokumenta i knjige koji su prikazani na izložbi.

Marija Vranić-Ignjačević i Dubravka Milošević, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Srpski manastiri u svetskoj kulturnoj baštini UNESCO-a

Ova izložba posvećena je svim srpskim srednjovekovnim manastirima koji kao duhovna i kulturna riznica srpskog naroda čine njegovu istoriju i deo su istorije i kulture sveta.

Katalog je napisan na srpskom i na engleskom jeziku.

Bojana Melcer, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Dva veka od prvog srpskog ustanka i stvaranje moderne države

Povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka i stvaranja nove srpske države, Univerzitetska biblioteka je obeležavajući ovaj jubilej pripremila izložbu na kojoj su predstavljene retke publikacije iz fonda Biblioteke o ustanku, vođama ustanka, uspostavljanju institucija nove države, kao i originalna dokumenta iz svoje arhivske zbirke.

mr Nikola Marković i Danica Filipović, 2004. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Aleksandar Đ. Kostić (1893-1983)

U okviru ciklusa Legende Beogradskog univerziteta u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, u četvrtak 27. novembra u 12 sati, otvorena je treća po redu izložba posvećena profesoru Medicinskog fakulteta Aleksandru Đ. Kostiću.
Katalog Izložbe Aleksandar Đ. Kostić 1893-1983, obuhvata podatke o izloženim publikacijama, dokumentima, predmetima i fotografijama koji ilustruju profesionalni put istaknutog histologa, embriologa, seksologa i leksikologa.
U isto vreme, kroz Katalog je moguće pratiti i intimnu priču ovog intelektualca raskošne snage i njegov rad u oblasti muzike, književnosti, fotografije i arheologije.
Nosilac Legije časti, najvišeg priznanja Francuske vlade, veliki deo života u svojoj zemlji proveo je pod teretom političkih pritisaka.Oni su u ogromnoj meri definisali kako njegov lični, tako i profesionalni život što se iz ovog Kataloga, koji pretenduje na to da bude i jedna svedena monografija o ličnosti, može i videti.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Besara i Dubravka Milošević, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Južnoslovenska istraživanja na nemačkom jeziku u 20. veku

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Mi i drugi izdala katalog izložbe Južnoslovenska istraživanja na nemačkom jeziku u 20. veku.

dr Dejan Ajdačić, Dobrila Begenišić (Narodna biblioteka Srbije), Branka Nogić, Ljiljana Stanković, mr Nikola Marković, Bojana Melcer, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Klasična kultura arapa u fondu Univerzitetske biblioteke

Univerzitetska biblioteka je priredila izložbu Klasična kultura Arapa u fondu Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'' sa ciljem upoznavanja arapsko-islamske kulture i njenog uticaja na Evropu.

Dejan Stojiljković, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Anica Savić Rebac (1892-1953)

Univerzitetska biblioteka je u okviru ciklusa Legende beogradskog univerziteta organizovala izložbu o Anici Savić Rebac, pesnikinji, prevodiocu i istraživaču antičke filosofije i književnosti. U katalogu ove izložbe predstavljene su fotografije, dokumenta i knjige koje je Anica Savić Rebac zaveštala Univerzitetskoj biblioteci.

Marija Vranić-Ignjačević, mr Dragana Besara i Dubravka Milošević, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Mihailo Petrović Alas (1868-1943)

Univerzitetska biblioteka je započela ciklus ''Legende Beogradskog Univerziteta'' u okviru koga želi da predstavi one profesore sa našeg najstarijeg Univerziteta koji nisu više među živima, a svojom bogatom profesionalnom i van profesionalnom biografijom su obogatili duhovni život našeg naroda.

Marija Vranić-Ignjačević i mr Dragana Besara, 2003. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Srpsko-mađarske kulturne veze

Izložba Srpsko-mađarske kulturne veze je pokušaj da se naznače osnovne linije istorijskih i kulturnih dodira dva naroda koji vekovima dele isti prostor. Sav izložbeni materijal čini deo fonda Univerzitetske biblioteke ''Svetozar Marković'', uz reference je data i njihova signatura. Koncept izložbe je hronološki, u okviru svakog većeg vremenskog odseka izdvojeni su manji tematski krugovi sa relevantnim izvorima za njihovo proučavanje.

Marija Vranić-Ignjačević i mr Dragana Besara, 2002. god.

tekst kataloga >>

 

 

 

Bugarsko-srpske književne i kulturne veze

Predstavljena je bogata kulturno-književna veza ova dva balkanska naroda.

dr Dejan Ajdačić, mr Dragana Besara, Vera Petrović i Aleksandra Jovanović, 2002. god.

 

 

 

 

Norveška književnost

Otkrivanje bogatog fonda Univerzitetske biblioteke o norveškoj književnosti.

mr Dragana Besara i Aleksandra Jovanović, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 3, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 2, 2002. god.

 

 

 

Katalog knjiga iz projekta Goethe-Institut-a Inter Nationes
za unapređenje bibliotečkih fondova

Univerzitetska biblioteka je uključena od 2000. godine u projekat Geteovog instituta koji je finansiran od strane Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope. Projekat traje 4 godine i u okviru njega svaki put je knjižni fond Biblioteke uvećan kapitalnim delom izdavačke produkcije.

Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, deo 1, 2001. god.

 

 

 

Gete - poslednji univerzalni genije?

Povodom 250. godišnjice rođenja velikog nemačkog i svetskog pisca Johana Volfganga Getea Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u saradnji sa Geteovim institutom u Beogradu pod nazivom Gete-poslednji univerzalni genije? prikazuje izložbu plakata i izbor iz svog obimnog i značajnog fonda Geteovih dela i literature o Geteu.
Katalog sadrži popis najznačajnijih Geteovih dela i dela o Geteu iz fonda Univerzitetske biblioteke, koja poseduje veliki broj starih i retkih knjiga.

Branka Nogić, Branislava Grbić, Branka Rajlić i Gudrun Krivokapić, 2000. god.

 

 

 

Hilandar u Univerzitetskoj biblioteci

800 godina od osnivanja manastira Hilandar obeležila je i Univerzitetska biblioteka iz svog bogatog fonda rukopisne i arhivske građe, fotografijskih snimaka, štampanih i multimedijalnih publikacija o Hilandaru i magistarskih i doktorskih radova o Hilandaru i Svetoj Gori.

Bojana Melcer, dr Stela Filipi-Matutinović i Aleksandar Marinković, 1998. god.

 

 

 

Hajnrih Hajne: Život - Delo - Recepcija

Hajneov institut iz Dizeldorfa koncipirao je izložbu ''Hajnrih Hajne: Život-Delo-Recepcija'' koja je prikazana u Univerzitetskoj biblioteci ''Svetozar Marković'', zajedno sa Hajneovim delima na nemačkom jeziku, prevodima i literaturom o njemu, u saradnji sa Geteovim institutom u Beogradu.
Bibliografiju u katalogu su priredili Aleksandar Marinković i Branka Nogić

Aleksandar Marinković i Gudrun Krivokapić, 1998. god.

 

 

 

Fotografije Vojislava M. Jovanovića (1901-1941)

Otkrivanje Vojislava M. Jovanovića kao zaljubljenika u fotografiju, kojom je počeo da se bavi od svoje 17-este godine. Fotografska zaostavština Jovanovića sadrži snimke raznih osoba više generacija u raznim prilikama i vremenima.

priređ. Mila�