Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!
Exhibition catalogs

Доситеј Обрадовић

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Лични фонд Милоша Н. Ђурића у Универзитетској библиотеци

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Стваралачка критика Димитрија Митриновића

Обележавајући 120 година од рођења Димитрија Митриновића, једне од најинтригантнијих личности наше авангарде с почетка XX века, Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' организује изложбу ''Стваралачка критика Димитрија Митриновића'', подсећајући јавност на значај и актуленост његових идеја у културној историји Европе. Изузетну захвалност дугујемо професору Предрагу Палавестри, професору Душану Пајину и професору Здравку Кучинару, као и члановима Митриновићеве породице Бранку и Марку Омчикусу, који су својом свесрдном помоћи и сугестијама значајно помогли у припреми ове изложбе.

Драгана Михаиловић и Гордана Лазаревић, 2008. год.

текст каталога >>

   

Карл Лине у Универзитетској библиотеци
- поводом триста година од рођења -

Стела Филипи Матутиновић, 2007. год.

текст каталога >>

 

   

Радомир Д. Лукић (1914-1999)

Марија Вранић Игњачевић, 2007. год.

текст каталога >>

   

Тврђаве на Дунаву

Даница Филиповић и др Никола Марковић, 2007. год.

   

У сусрет духу Европе - европски градови са старих слика

На изложби У сусрет духу Европе представљени су европски градови са старих, мање познатих графика, ведута, цртежа и фотографија, из фонда Одељења реткости Универзитетске библиотеке.

Изводи из писама и записа наших студената на школовању у иностранству, такође из архивске збирке овог Одељења, чине мале, засебне целине у којима је дато виђење једног потпуно новог, непознатог света.

О својој новој средини писале су следеће личности: Димитрије Матић, Алекса Вукомановић, Коста Руварац, Димитрије Герасимовић, Сима Тројановић, Јован Дучић, Риста Митковић, Радован Тунгуз Перовић Невесињски, Војислав Јовановић Марамбо и Бранимир Ћосић.

Даница Филиповић и Дејан Стојиљковић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

Веселин Чајкановић 1881-1946

Марија Вранић Игњачевић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

 

 

Милутин Миланковић - великан срспке науке са београдског универзитета

Астроном и геофизичар светског гласа и творац математичке теорије цикличних промена климе на Земљи условљених варијацијама у њеном осунчавању, био је професор Универзитета у Београду од 1909. године до краја свог радног века. Дипломирао је и докторирао на Високој техничкој школи у Бечу и до 1909. године радио је као пројектант.

Његово главно дело ''Канон осунчавања Земље'' и данас представља основу космичке климатологије.

Миланковићево име носе један кратер на Месецу, један кратер на Марсу и једна мала планета.

др Стела Филипи Матутиновић и Адам Софронијевић, 2006. год.

текст каталога >>

виртуелна изложба >>

 

 

 

др Хуго Клајн 1894-1981

Марија Вранић Игљачевић, 2006. год.

текст каталога >>

 

 

 

Вилинске приче - Симболика и занчење бајки

Поводом 200 година од рођења Ханса Кристијана Андерсена, на самом крају године, отворена је изложба Вилинске приче ~ Симболика и значење бајки.

Основна идеја изложбе је да прикаже како бајке, у маштовитом облику, својом јединственом формом и језиком, на најнепосреднији начин, помажу детету у најважнијем и најтежем задатку у његовом одрастању ~ да пронађе свој пут и смисао живота. Бајка нуди значења на толико различитих равни и обогаћује дететово постојање на толико начина, да ниједна књига не може пружити мноштво и разноликост доприноса таквих прича у животу детета.

Драгана Михаиловић и Сунчица Глишић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Stampa Rarissima - Старе и ретке књиге штампане у Италији у XV и XVI веку

Поводом манифестације „Недеља италијанског језика и културе у свету“ која се одржава сваке године последње недеље у месецу октобру, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу, приредила је изложбу старих и ретких књига из фонда Одељења реткости Библиотеке, које су штампане у Италији у XV и XVI веку.

Даница Филиповић и Дејан Стојиљковић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Шездесет година од завршетка Другог светског рата

Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у Београду се својом изложбом Шездесет година од завршетка Другог светског рата, придружила обележавању шездесетогодишњице победе над фашизмом која се 2005. године прославља у целом свету.

Даница Филиповић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Сима Лозанић (1847-1935)

Циклус ''Јубилеји'', коме овај каталог припада као друга по реду публикација после Водича Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'', објављен поводом 75. године њеног постојања, резервисан је, као што му и само име каже, за обележавање значајних датума из домаће или светске науке или културе. Тема могу бити како личности тако и догађаји који феноменолошки заслужују активирање пажње јавности.
У овом случају, верујемо да је стогодишњица доношења Закона о Универзитету довољно оправдање за фокусирање наших интересовања на личност Симе Лозанића као првог ректора тог најстаријег српског универзитета.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Столић и Дубравка Милошевић, 2005. год.

текст каталога >>

 

 

 

Лука Ћеловић (1854-1929)

На изложби коју је Универзитетска библиотека организовала поводом стопедесетогодишњице рођења Луке Ћеловића, поред дела о задужбинама и уџбеника чије је штампање омогућила Задужбина Луке Ћеловића, изложене су књиге из посебне библиотеке Луке Ћеловића - Требињца која носи ознаку ПБ6 : дела која се односе на Херцеговину, Лукин родни крај, дела о националним темама, стручне књиге које је Лука сакупљао, дела о добротворним друштвима, календари и периодика и нека значајнија дела из ове библиотеке.

Даница Филиповић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Александар Дероко (1894-1988)

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Легенде београдског универзитета организовала изложбу о Александру Дероку. У каталогу су представљене слике, фотографије, цртежи, документа и књиге који су приказани на изложби.

Марија Вранић-Игњачевић и Дубравка Милошевић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Српски манастири у светској културној баштини UNESCO-а

Ова изложба посвећена је свим српским средњовековним манастирима који као духовна и културна ризница српског народа чине његову историју и део су историје и културе света.

Каталог је написан на српском и на енглеском језику.

Бојана Мелцер, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Два века од првог српског устанка и стварање модерне државе

Поводом 200 година од Првог српског устанка и стварања нове српске државе, Универзитетска библиотека je обележавајући овај јубилеј припремила изложбу на којој су представљене ретке публикације из фонда Библиотеке о устанку, вођама устанка, успостављању институција нове државе, као и оригинална документа из своје архивске збирке.

мр Никола Марковић и Даница Филиповић, 2004. год.

текст каталога >>

 

 

 

Александар Ђ. Костић (1893-1983)

У оквиру циклуса Легенде Београдског универзитета у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”, у четвртак 27. новембра у 12 сати, отворена је трећа по реду изложба посвећена професору Медицинског факултета Александру Ђ. Костићу.
Каталог Изложбе Александар Ђ. Костић 1893-1983, обухвата податке о изложеним публикацијама, документима, предметима и фотографијама који илуструју професионални пут истакнутог хистолога, ембриолога, сексолога и лексиколога.
У исто време, кроз Каталог је могуће пратити и интимну причу овог интелектуалца раскошне снаге и његов рад у области музике, књижевности, фотографије и археологије.
Носилац Легије части, највишег признања Француске владе, велики део живота у својој земљи провео је под теретом политичких притисака.Они су у огромној мери дефинисали како његов лични, тако и професионални живот што се из овог Каталога, који претендује на то да буде и једна сведена монографија о личности, може и видети.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Бесара и Дубравка Милошевић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Ми и други издала каталог изложбе Јужнословенска истраживања на немачком језику у 20. веку.

др Дејан Ајдачић, Добрила Бегенишић (Народна библиотека Србије), Бранка Ногић, Љиљана Станковић, мр Никола Марковић, Бојана Мелцер, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Класична култура арапа у фонду Универзитетске библиотеке

Универзитетска библиотека је приредила изложбу Класична култура Арапа у фонду Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' са циљем упознавања арапско-исламске културе и њеног утицаја на Европу.

Дејан Стојиљковић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Аница Савић Ребац (1892-1953)

Универзитетска библиотека је у оквиру циклуса Легенде београдског универзитета организовала изложбу о Аници Савић Ребац, песникињи, преводиоцу и истраживачу античке философије и књижевности. У каталогу ове изложбе представљене су фотографије, документа и књиге које је Аница Савић Ребац завештала Универзитетској библиотеци.

Марија Вранић-Игњачевић, мр Драгана Бесара и Дубравка Милошевић, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Михаило Петровић Алас (1868-1943)

Универзитетска библиотека је започела циклус ''Легенде Београдског Универзитета'' у оквиру кога жели да представи оне професоре са нашег најстаријег Универзитета који нису више међу живима, а својом богатом професионалном и ван професионалном биографијом су обогатили духовни живот нашег народа.

Марија Вранић-Игњачевић и мр Драгана Бесара, 2003. год.

текст каталога >>

 

 

 

Српско-мађарске културне везе

Изложба Српско-мађарске културне везе је покушај да се назначе основне линије историјских и културних додира два народа који вековима деле исти простор. Сав изложбени материјал чини део фонда Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'', уз референце је дата и њихова сигнатура. Концепт изложбе је хронолошки, у оквиру сваког већег временског одсека издвојени су мањи тематски кругови са релевантним изворима за њихово проучавање.

Марија Вранић-Игњачевић и мр Драгана Бесара, 2002. год.

текст каталога >>

 

 

 

Бугарско-српске књижевне и културне везе

Представљена је богата културно-књижевна веза ова два балканска народа.

др Дејан Ајдачић, мр Драгана Бесара, Вера Петровић и Александра Јовановић, 2002. год.

 

 

 

 

Норвешка књижевност

Откривање богатог фонда Универзитетске библиотеке о норвешкој књижевности.

мр Драгана Бесара и Александра Јовановић, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 3, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 2, 2002. год.

 

 

 

Каталог књига из пројекта Goethe-Institut-a Inter Nationes
за унапређење библиотечких фондова

Универзитетска библиотека је укључена од 2000. године у пројекат Гетеовог института који је финансиран од стране Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пројекат траје 4 године и у оквиру њега сваки пут је књижни фонд Библиотеке увећан капиталним делом издавачке продукције.

Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, део 1, 2001. год.

 

 

 

Гете - последњи универзални геније?

Поводом 250. годишњице рођења великог немачког и светског писца Јохана Волфганга Гетеа Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у сарадњи са Гетеовим институтом у Београду под називом Гете-последњи универзални геније? приказује изложбу плаката и избор из свог обимног и значајног фонда Гетеових дела и литературе о Гетеу.
Каталог садржи попис најзначајнијих Гетеових дела и дела о Гетеу из фонда Универзитетске библиотеке, која поседује велики број старих и ретких књига.

Бранка Ногић, Бранислава Грбић, Бранка Рајлић и Гудрун Кривокапић, 2000. год.

 

 

 

Хиландар у Универзитетској библиотеци

800 година од оснивања манастира Хиландар обележила је и Универзитетска библиотека из свог богатог фонда рукописне и архивске грађе, фотографијских снимака, штампаних и мултимедијалних публикација о Хиландару и магистарских и докторских радова о Хиландару и Светој Гори.

Бојана Мелцер, др Стела Филипи-Матутиновић и Александар Маринковић, 1998. год.

 

 

 

Хајнрих Хајне: Живот - Дело - Рецепција

Хајнеов институт из Дизелдорфа конципирао је изложбу ''Хајнрих Хајне: Живот-Дело-Рецепција'' која је приказана у Универзитетској библиотеци ''Светозар Марковић'', заједно са Хајнеовим делима на немачком језику, преводима и литературом о њему, у сарадњи са Гетеовим институтом у Београду.
Библиографију у каталогу су приредили Александар Маринковић и Бранк