Obeležena Međunarodna nedelja otvorenog pristupa u Univerzitetskoj biblioteci

U organizaciji Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i partnerskih institucija od 22. do 28. oktobra 2012. godine u okviru Međunarodne nedelje otvorenog pristupa (OA Week - www.openaccessweek.org) organizovan je niz aktivnosti na promociji principa otvorenog pristupa naučnim informacijama.


Pregled dešavanja
Ponedeljak, 22. oktobar, bio je obeležen predstavljanjem iskustava i novih poduhvata u vezi sa otvorenim pristupom u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu. Bilo je reči o integrisanoj pretrazi izvora u slobodnom pristupu na novom sajtu Univerzitetske biblioteke, zatim digitalnom repozitorijumu Univerziteta u Beogradu „Phaidra“, vodičima kroz naučne oblasti „LibGuides“ i alatima „Yahoo Pipes“ i „Walden’s Path“. 

U utorak 23. oktobra dodeljena su počasna zvanja „Arhont slobodnog pristupa Univerziteta u Beogradu“ za istraživače i bibliotekare Univerziteta u Beogradu. Dobitnici priznanja za 2012/13. godinu su prof. dr Mladen Čudanov (Fakultet organizacionih nauka), prof. dr Miloš Bajčetić (Medicinski fakultet), Vladimir Marković (Sektor za studije i nauku Univerziteta u Beogradu), Jelena Jaćimović, bibliotekarka (Stomatološki fakultet) i Ana Ivković, bibliotekarka (Institut za onkologiju i radiologiju Srbije). Dobitnici su u prethodnom periodu demonstrirali najviši stepen profesionalnosti u promociji principa otvorenog pristupa naučnim informacijama na Univerzitetu u Beogradu. 

Četvrtak, 25. oktobar bio je posvećen evropskim i svetskim institucionalnim izvorima naučnih informacija u otvorenom pristupu. Uvodno predavanje održao je Obri Eskand iz organizacije The European Library (TEL), nakon čega je predstavljena integrisana pretraga TEL-a na novom sajtu Univerzitetske biblioteke. U prvom bloku predavanja Biljana Kosanović iz Narodne biblioteke Srbije govorila je o poziciji i vidljivosti Srbije u evropskim i svetskim izvorima naučnih informacija, Bogoljub Mazić (Univerzitetska biblioteka) je predstavio digitalni repozitorijum „Phaidra“, a Adam Sofronijević (Univerzitetska biblioteka) je govorio o novom fenomenu masivnih otvorenih onlajn kurseva (MOOC). Drugi blok predavanja je otvorila Mirjana Popović iz Svetske banke prezentacijom o otvorenom pristupu statističkim bazama, stručnim radovima i publikacijama, nakon čega je Nevenka Antić, Creative Commons Serbia, govorila o otvorenoj digitalnoj Creative Commons standardizaciji i naučnoj interakciji, da bi Vedran Vučić iz GNU Linux centra na kraju predstavio tehničke standarde za objavljivanje sadržaja otvorenog pristupa.

Bibliotekari i korisnici imali su priliku da u sredu i petak saznaju nešto više o otvorenom pristupu za korisnike, odnosno edukaciji i radionicama koje se redovno održavaju u Univerzitetskoj biblioteci.

Nedelja otvorenog pristupa 2013.
Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je ove godine prvi put učestvovala u masovnom međunarodnom obeležavanju Nedelje otvorenog pristupa. Usled odličnog odziva predavača i velike posećenosti publike i učešća u aktivnostima, Biblioteka planira da se i 2013. godine, u poslednjoj nedelji oktobra, uključi u ovu veliku međunarodnu manifestaciju.
22 - 10 - 2012
23 - 10 - 2012
25 - 10 - 2012