IZLOŽBA: Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, na osnovu arhivske građe i dokumenata koji su sačuvani u Biblioteci, priređena je izložba i objavljena publikacija „Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944“.

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, na osnovu arhivske građe i dokumenata koji su sačuvani u Biblioteci, priređena je izložba i objavljena  publikacija „Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944“.


Na izložbi je prikazano kako se radilo u Univerzitetskoj biblioteci pod okupacijom, izložena su dokumenta o radu Komisije i njenih sekcija, spiskovi zabranjenih knjiga, knjige koje je trebalo zabraniti. Takođe su predstavljeni i propagandni nemački antisemitski, antisaveznički, antisovjetski i antimasonski plakati.

Za vreme Drugog svetskog rata, polovinom 1942. godine u Univerzitetskoj biblioteci počelo je, na zahtev Nemaca, izdvajanje jevrejske literature, marksističko-komunističke, kao i antinemačkih dela. Za njih je obrazovana posebna kartoteka koja je, zajedno sa  knjigama, trebalo da se smesti u izdvojeno odeljenje i tamo drži pod ključem.


Nemačka vojna komanda dostavila je već sastavljen spisak od nekoliko hiljada proskribovanih dela i časopisa, među kojima je bilo mnogo dela i iz jugoslovenske književnosti i zahtevala da se sa tog spiska mora zabraniti tj. uništiti 80 – 90% knjiga. Posebna komisija koju je oformilo Ministarstvo prosvete i vera pregledala je knjige sa ovog spiska. Rad ove komisije je bio delikatan i odgovoran. Ali, zahvaljujući rodoljubivoj odvažnosti, odugovlačenju, veštim i smišljenjim manevrisanjem, knjige su spasene od uništenja.


Objavljivanje ove arhivske građe i organizovanje izložbe su pokazali jednu nepoznatu, a važnu, stranu borbe za očuvanje kulturnog i nacionalnog integriteta tokom Drugog svetskog rata.


Izložba će biti otvorena do kraja januara 2013. godine.


Realizaciju ovog projekta omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.



27 - 12 - 2012