Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

О НАМА

Водич кроз Библиотеку

Каталози

 

Све набављене публикације и остала некњижна грађа обрађују се по међународним правилима за библиографски опис, а подаци о њима уносе се у одговарајуће каталоге.

Одмах након отварања, Универзитетска библиотека је имала ауторски и интерни топографски каталог који прати распоред публикација у магацину по сигнатурама. После Другог светског рата формиран је стручни каталог који прати распоред научних дисциплина на катедрама и факултетима Универзитета у Београду.

У лисним именским каталозима каталошки листићи сређени су алфабетским редом по презимену аутора, односно по насловима код анонимних дела са више аутора. У стручном каталогу каталошки листићи су сређени по научним областима, а у оквиру појединих стручних група и подгрупа алфабетски, на основу одредница.

Данас у Библиотеци постоје јавни лисни каталози и електронски каталог:

- Именски каталог књига и докторских дисертација, подељен је према писму и години издања на три целине (ћилирични и латинични каталог издања до 1963. године, и јединствени именски каталог са латиничном одредницом од 1963. надаље);

- Стручни каталог књига и стручни каталог докторских дисертација,
сређени су по ужим стручним областима на основу класификационе шеме Универзитетске библиотеке,
која прати структуру Београдског универзитета. Уз стручни каталог постоји и предметни регистар;

- Именски и стручни каталог серијских публикација, у којем су подаци о њима сређени по абецедном редоследу наслова, односно по струкама према УДК ;

- Алфабетски и хронолошки каталог старе и ретке књиге;

- Каталог илустрација у старим књигама и периодици, смештен у Одељењу реткости;

- Каталог архивске грађе, смештен у Одељењу реткости;

- Каталог псеудонима, смештен у Одељењу обраде књига;

- Каталог библиотеке Војислава М. Јовановића - Марамбоа, смештен у Одељењу за народну књижевност;

- Централни каталог Београдског универзитета (од 1930. године), смештен у Матичном одељењу, и

- Електронски каталог, који обухвата све публикације примљене после 1988. године, када се Библиотека укључила у формирање узајамног каталога националних и универзитетских библиотека Југославије. Рађен је према стандардима за online доступне каталоге, садржи предметну и УДК одредницу и омогућава претраживање преко 30 различитих критеријума. Доступан је 24 сата дневно преко Интернета.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354