Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

Културне парадигме савремене уметности

Павле Стефановић
Критички ставови 1953-1957-1969
Група ЕXАТ 51, Олга Јеврић, Група ОHО
Изложба: Документи

ОКРУГЛИ СТО
Иван Пицељ, Олга Јеврић, Марко Погачник
Јеша Денегри, Јован Ћирилов, Мишко Шуваковић, Слободан Машић
Милан Влајчић, Феликс Пашић, Санела Радисављевић, Биљана Томић

 

Када су 1968. године дошли у Београд чланови групе ОХО поводом учешћа на уметничком програму БИТЕФА, желели су да упознају Ото Бихаљи Мерина и Павла Стефановића. У том времену прожимања прошлог-садашњег-будућег времена, за младе људе попут Томажа Брејца, Марка Погачника, Миленка Матановић, Давида Неза и Андража Шаламуна ти сусрети су значили  успостављање културног континуитета са напредним ставовима људи који су представљали контакт са врхунским европским авангардама прве половине 20. века и историјске борбе за изражавањем слободе мишљења, личности и креативности.

И данас, значај Павла Стефановића, Ота Бихаљи Мерина и многих других познатих личности, навели су на идеју конципирања пројекта КУЛТУРНЕ ПАРАДИГМЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ са намером да се поново скрене пажња на неке важне личности из културне прошлости које су имале интуицију, разумевање и отвореност да препознају и афирмишу уметничке промене које су се дешавале на почетку друге половине 20. века.

Павле Стефановић је својим критичким сензибилитетом у великом распону времена посветио пажњу значајним уметничким појавама у преломним и парадигматичним епохама педесетих и шездесетих година: Групи ЕXАТ 51, Загреб, Олги Јеврић, Београд и Групи ОХО, Љубљана.

Тим поводом, изражавајући поштовање према критичким ставовима Павла Стефановића и према појавама и уметницима, приређена је документарна изложба и организује се округли сто са  протагонистима историјских уметничких појава: Иваном Пицељем, Олгом Јеврић и Марком Погачником. У разговору ће учествовати пријатељи, савременици и поштоваоци Павла Стефановића, познатог музиколога, културолога, можемо рећи и вишестраног ствараоца.

Желимо да мишљења и ставове Павла Стефановића и појава о којима је писао, доведомо у везу са савременим добом и учинимо поново актуелним, препознатљивим и важним као незаобилазне цивилизацијске творевине чији траг тече, трансформише се и наставља у језику појава будућности.

Уважавајући Европске културне тековине управо у време Дана Европе, у оквиру програма КУЛТУРНЕ ПАРАДИГМЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ,  Марко Погачник ће одржати радионицу на Калемегдану: ВИТАЛНО-ЕНЕРГИЈСКА КИЧМА БЕОГРАДСКОГ ПРОСТОРА / КАЛЕМЕГДАН – ТАШМАЈДАН – АВАЛА, кружни простор на крају колонаде топова, у 17.00 сати.

 

 

 

Организација пројекта:  нКА / МКМ и Универзитетска библиотека Светозар Марковић
Подрска: Секретаријат за културу, Секретаријат за еколоију, Министарство за културу

 

 

 

 

 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354