Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ПРОЈЕКТИ

Уметнички центар

izložba 

PROSTOR / MESTO

23.11 - 5.12.2011.

otvaranje 23.11.2011. u 19 sati

 

Ana Šimić

Jovana Vasić

Nikola Đorđević

Sonja Vrkatić

Reči „prostor“ i „mesto“ često greškom koristimo kao sinonime. Međutim kada pogledamo poreklo reči u etimološkom rečniku nalazimo najrazličitije konotacije. Jedna od neizbežnih konotacija reči „prostor“ i „mesto“ u svim indo-evropskim jezicima je vreme. Neki oblik vremena je uvek označen rečima za koje verujemo da isključivo obeležavaju fizičke relacije u svetu oko nas. Izmedju reči „prostor“ i „mesto“ očigledno postoji jedna značenjska pukotina koju u svakodnevnom govoru zanemarujemo. Kolokvijalni smisao reči „prostor“ i „mesto“ nas sprečava da o toj pukotini mislimo. Ova izložba poziva upravo na takvo mišljenje.

 

Kroz prekid sa kolokvijalnim smislom reči u zapaženu pukotinu se želi smestiti niz relevantnih razmišljanja o „prostorima / mestima“ i konotiranim oblicima vremena koji su pohranjeni u tim rečima. Pomenuta razmišljanja na izložbi nisu data u obliku lingvističke analize niti bilo koje druge naučne analize. Naučni pristup je u celini isključen i zamenjen umetničkim pristupom.

 

Izložba prikazuje individualnu produkciju mladih umetnika/ca koji u svojim radovima često nailaze na opisane probleme. Njihovi umetnički pristupi, odabrani medijumi i koncepti su međusobno veoma različiti. Izloženi radovi predstavljaju selekciju skulptoralnih, vizuelnih i video radova razvijenih konceptualnih osnova. Cilj ove izložbe je naznačavanje zajedničkog diskurzivno-umetničkog prostora u kome se može misliti o različitim vrstama vremena i različitim prostorima / mestima.

 

Marko Đorđević


 

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:08

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354