Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

Предавање "Од папира до екрана: Размишљања о променама медијума са којих се  чита"

 

У суботу 11. јуна 2011. одржано је предавање " Од папира до екрана: Размишљања о променама медијума са којих се  чита" у организацији Филолошког факултета и Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' у сали за седнице Филолошког факултета.  Приказан је видео снимак предавања које је Проф. др Ан Манген са Универзитета у Ставангеру, Норвешка снимила специјално за академску заједницу Србије, након чега је уследила жива дискусија о теми презентованој кроз предавање и дигиталним хуманистичким наукама уопште.

 

Присутнима су добродошлицу на предавање пожелеле продеканка за финансије Филолошког факултета у Београду Проф. др Љиљана Марковић и руководилац Одељења за дигитализацију Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' Адам Софронијевић. Проф. др Љиљана Марковић је у поздравила присутне и исказала уверење да циклус предавања везан за област дигиталних хуманистичких наука које организују Факултет и Библиотека доприноси порасту интересовања за ову нову научну област код нас. ''Посебно радује што већ имамо значајно интересовање докторанада Филолошког факултета за ову област и очекујемо да се они укључе у истраживачке пројекте који су пред нама'', рекла је Проф. др Љиљана Марковић. Адам Софронијевић поделио је са присутнима планове за наставак серије предавања и најавио већи број значајних истраживача из области дигиталних хуманистичких наука који су исказали жељу да учествују у овом серијалу виртуелних предавања.

У разговору који је пратио предавање учествовали су чланови академске заједнице са Универзитета у Београду, докторанди Филолошког факултета, студенти Универзитета у Београду и библиотекари. Изнета су мишљења о потреби укључивања наших истраживача у међународне пројекте и преношењу стечених знања на нове генерације студената. Посебно је истакнута потреба за реформом курикулума хуманистичких наука који би требало да омогуће преношење знања из више научних дисциплина, а посебно знања и вештине из области информационих и комуникационих технологија.

Фотографије