Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

Предавање "Од папира до екрана: Размишљања о променама медијума са којих се  чита"

 

У суботу 11. јуна 2011. одржано је предавање " Од папира до екрана: Размишљања о променама медијума са којих се  чита" у организацији Филолошког факултета и Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' у сали за седнице Филолошког факултета.  Приказан је видео снимак предавања које је Проф. др Ан Манген са Универзитета у Ставангеру, Норвешка снимила специјално за академску заједницу Србије, након чега је уследила жива дискусија о теми презентованој кроз предавање и дигиталним хуманистичким наукама уопште.

 

Присутнима су добродошлицу на предавање пожелеле продеканка за финансије Филолошког факултета у Београду Проф. др Љиљана Марковић и руководилац Одељења за дигитализацију Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' Адам Софронијевић. Проф. др Љиљана Марковић је у поздравила присутне и исказала уверење да циклус предавања везан за област дигиталних хуманистичких наука које организују Факултет и Библиотека доприноси порасту интересовања за ову нову научну област код нас. ''Посебно радује што већ имамо значајно интересовање докторанада Филолошког факултета за ову област и очекујемо да се они укључе у истраживачке пројекте који су пред нама'', рекла је Проф. др Љиљана Марковић. Адам Софронијевић поделио је са присутнима планове за наставак серије предавања и најавио већи број значајних истраживача из области дигиталних хуманистичких наука који су исказали жељу да учествују у овом серијалу виртуелних предавања.

У разговору који је пратио предавање учествовали су чланови академске заједнице са Универзитета у Београду, докторанди Филолошког факултета, студенти Универзитета у Београду и библиотекари. Изнета су мишљења о потреби укључивања наших истраживача у међународне пројекте и преношењу стечених знања на нове генерације студената. Посебно је истакнута потреба за реформом курикулума хуманистичких наука који би требало да омогуће преношење знања из више научних дисциплина, а посебно знања и вештине из области информационих и комуникационих технологија.

Фотографије