Овај вебсајт представља архиву старог вебсајта Универзитетске библиотеке који је био у функцији до 2013. године и од тада се не ажурира. Молимо Вас да посетите вебсајт unilib.rs на ком можете пронаћи актуелне информације и изворе. Хвала!
You are visiting an archived website of the University Library in Belgrade that was functional up until 2013 and is not being updated since. Please visit unilib.rs for current information and resources. Thank you!

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Loading
 
 
Univerzitetska biblioteka Svetozar Markovic

ЕЛЕКТРОНСКА ИЗДАЊА

Електронски часописи

Упутства за кориснике

Institute of Physics Publishing

 

Institute of Physics Publishing је електронска база података која обухвата 32  часописа са комплетним текстом из области физике, хемије, технологије, физичке хемије и сродних наука.

Период који је претплаћен за добијање комплетних текстова је последњих 10 година. Издавач задржава право да стави ембарго (забрану) на отварање комплетног текста за неки одређени период (последња три месеца, последња година итд.).

Претраживање је могуће по аутору, наслову чланка, наслову часописа, кључној речи, години издања, и  комбиновањем ових појмова. Као резултат добијамо сажетке и комплетан текст у HTML или у PDF формату.

Претраживање је могуће само преко proxy сервера на Aкадемској мрежи: proxy-2.rcub.bg.ac.rs, port:8080

Потребно је додатно подешавање.

Отворимо Internet Explorer , кликнемо на Tools, из падајућег менија изаберемо Internet Options, кликнемо на Connection, затим кликнемо на LAN Settings :

После подешавања проксија, кликнемо на иконицу Refresh и затим у адресно поље укуцамо веб адресу:
www.iop.org/ej/

Када се отвори Home page овог сајта, имамо могућност да вршимо претраживање кликом на Ѕearch (претраживање) или да претражујемо преко наслова часописа, избором жељеног часописа или на основу жељене области.

Након што сте изабрали опцију 'Search', у првом пољу имате могућност налажења чланака или сажетака по наслову чланка, аутору, наслову часописа или дисциплини.
Укуцајте жељени термин и у квадратићима који се налазе испод поља за претраживање означите опцију за коју сте се одлучили ('Title', 'Abstract', 'Author', 'Affiliation') .

Ако сте се одлучили за претраживање по наслову часописа, непосредно испод наведених могућности претраживања налази се избор опција по овом критеријуму, те се можете одлучити за претраживање у оквиру целокупног садржаја базе ('Search all journals'), или за конкретан часопис ('Search specific juornal(s)'). У оквиру овог претраживања можете селектовати и научну област коју претражујете.

Такође, можете сузити ваше претраживање на сва годишта и бројеве часописа или на краће периоде за које сте заинтересовани. Број резултата можете лимитирати у пољима означеним са 'Display options'. Када сте унели све параметре, кликните 'Run search'.

Уколико знате наслов и број часописа, те име аутора чланка који вас интересује, унесите податке у поља.

Када смо уписали у поље оно што желимо да претражујемо, и означили период за који желимо да добијемо податке, кликнемо на дугме RUN SEARCH. Добијамо списак радова на задату тему.

Добијени текст  у PDF формату може да се одштампа, кликом на иконицу PRINT, или да се сними, кликом на иконицу SAVE.

Уколико желимо да сачувамо ABSTRACT (сажетак), кликнемо на FILE, отвори се падајући мени и кликнемо на SAVE AS и снимимо, или кликнемо на PRINT да бисмо га одштампали.

 

Последњи пут промењено: 25/11/2014 19:09

© Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Контакт: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Булевар краља Александра 71, Београд · тел: (+381.11) 3370-509 · факс: (+381.11) 3370-354